Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
04:46

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі обговорюють, чи треба демонтувати «Катерининську милю»

У Дніпрі обговорюють, чи треба демонтувати «Катерининську милю»

Ця пам'ятка історії розташована біля Свято-Преображенського собору на Соборній площі Дніпра.

«Катерининська миля», по суті, є першою кам'яною спорудою Катеринослава, ровесницею заснування міста на правому березі Дніпра у 1787 році.

1787 року російська імператриця Катерина ІІ вирушила у свою знамениту подорож, щоб оглянути "новопридбаний край" - Південні землі імперії. Своєрідною пам'яткою цієї подорожі у Дніпрі є дорожній знак – "Катерининська миля".

Такі дорожні знаки були розставлені на всьому маршруті імператорського кортежу. Але згодом більшість із них було зруйновано. Нині вціліли такі милі у селі Волоське та на Соборній площі Дніпра.

"Миля" примикає з південного сходу до огорожі Преображенського собору і є чотиригранним обеліском у формі піраміди з гострим завершенням на прямокутному постаменті. На одній зі сторін верхньої частини зберігся круглий медальйон, ймовірно для напису, який не зберігся. Встановлено обеліск на круглому постаменті із грубого каменю зі сходами.

Детально про це можна прочитати тут.

І все б чудово, але є одне але. В останні роки Дніпро та Україна позбавляються символів імперіалістичної та тоталітарної спадщини, а також усього, що пов'язано з державою-агресором. Під ці визначення підпадає і цей дорожній знак.

У місті вже обговорюють питання щодо його можливого демонтажу.

Ось що з цього приводу пише відомий громадський діяч Сергій Волинець:

«Катерининська миля - дорожній знак, встановлений на маршруті подорожі Катерини ІІ до Криму у 1787 році.

До слова, подорож мала геополітичну мету - продемонструвати "незаперечні права" на включення Криму та інших територій Південної України до складу російської імперії.

Один з таких знаків зберігся та благополучно стоїть у Дніпрі на Соборному майдані. Деякі апологети церкви "Ценашаісторія" наполягають, що саме з нього почалась історія міста.

Прогнозую у недалекому майбутньому "палку дискусію" щодо його демонтажу.

Забігаючи наперед та передбачаючи аргументи захисників даного об'єкту, процитую Володимира Машукова. У "Спогадах про місто Катеринослав" у 1910 році він так описав історичну цінність обеліску:

"Одне лише достовірно, що пам'ятник, що стоїть біля соборної огорожі, - стовп-миля був неодноразово відновлений і не зберіг у собі жодних слідів давнини"».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті