Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
07:21

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Місту вистачить коштів нормально прожити 2024 рік: заммера Дніпра про головний фінансовий документ громади

Місту вистачить коштів нормально прожити 2024 рік: заммера Дніпра про головний фінансовий документ громади

Дніпро продовжить розвивати транспорт та ЖКГ. А на потреби оборони спрямують понад 1 млрд грн.

Заступник міського голови Дніпра Володимир Міллер розповів журналістам про головні напрямки та соціальну спрямованість бюджету нашої громади на 2024 рік. Його загальний обсяг складає 16,9 млрд грн. Понад 8,7 млрд, або майже 61 % – фінансування захищених статей: соціальні виплати, медицина, освіта.

Розкажіть будь-ласка, які головні акценти в бюджеті міста на 2024 рік?

– Пріоритет бюджету-2024 – це соціальні витрати, витрати на освіту, медицину, соціальний захист. Зокрема, понад 5,2 млрд грн передбачено на зарплати бюджетникам. 1,5 млрд грн – це оплата за комунальні послуги бюджетних установ, 700 млн – харчування та 400 млн грн – допомога соціально незахищеним мешканцям міста

Хочу підкреслити: коштів на необхідне фінансування освіти, медицини вистачить. Все, що стосується людей, їх житла, здоров*я – витрати на це все місто буде нести, як і несло раніше. Ми на 100% виконаємо нашу соціальну функцію, як і передбачено Бюджетним кодексом, навіть якщо будуть тяжкі обставини.

Ніхто не залишиться без матеріальної допомоги, пільг, ліків, закладів освіти, гуртків тощо. Кошти розподілені на пріоритетні напрями. У складних умовах життя, обумовлених збройною агресією рф, докладаємо усіх зусиль, аби містянам у Дніпрі жилося комфортно.

– Місто буде і надалі розвивати транспорт та житлове господарство?

– Саме так. В бюджеті Дніпра на 2024 рік передбачено значний блок витрат на роботу житлово-комунального господарства. Загалом це – понад 3,5 млрд грн.

Також місто продовжить опікуватися безперебійною роботою міського громадського транспорту. На майбутній рік на це передбачено понад 2 млрд грн. Це на фінансування всієї галузі. А це і зарплатня водіїв, і електроенергія, і запчастини, і ремонти тощо. Якщо будемо залучати кредити на оновлення рухомого складу, то будуть дешеві кредити від міжнародних банків.

Зокрема, плануємо із залученням кредитних коштів міжнародних партнерів продовжити оновлення рухомого складу міського електротранспорту. Зараз дніпряни бачать, що за останні роки за місту вдалося відродити та суттєво розвинути саме муніципальний електротранспорт. Зокрема, було придбано значну кількість рухомого складу, відкрито низку нових тролейбусних маршрутів, що наразі перевозять мешканців віддалених від центру мікрорайонів міста.

Крім того, міська влада зобов’язана завершити значні інфраструктурні проекти, які були започатковані до війни. Жодні нові проекти з урахуванням воєнного часу не розпочалися.

– Поясніть будь-ласка нашим читачам, за рахунок чого головним чином формується бюджет міста?

– Майже 55-60% надходжень – це ПДФО, податок на доходи фізичних осіб.  Тож якщо підприємства та бізнес загалом в Дніпрі працюють, платять «білі» заробітні плати та сумлінно сплачують податки та платежі – місто матиме ресурси для того, щоб надійно працювала та розвивалася сфера освіти, медицина, транспорт та комунальне господарство, а вчителі, лікарі, комунальники, що дбають про користь для громади, отримували заробітні плати.

– До речі, питання щодо військового ПДФО.  За час великої війни Дніпро вже спрямував на потреби оборони та військових 4 млрд грн. Нещодавно центральна влада буквально відібрала в місцевого самоврядування значну частину податку на доходи фізосіб, який сплачували саме військовослужбовці. Чи продовжить місто в цих нових умовах таку важливу підтримку захисників?

– Безумовно, місто продовжить підтримувати армію. Близько 1 млрд грн Дніпро спрямує на потреби оборони та підтримку захисників у 2024 році.

Зокрема, понад 350 млн грн передбачено на придбання усього необхідного для військових, в першу чергу – дронів та устаткування. 300 млн закладено на створення та оновлення укриттів.  Понад 30 млн грн – запланована матеріальна допомога постраждалим від ворожих атак, велика сума передбачена і на аварійні ремонти житла та комунальних закладів у випадку «прильотів». Також 100 млн грн Дніпро спрямує на підтримку переселенцев. Нагадаємо, Дніпро за час великої війни прийняв та розмістив найбільшу кількість ВПО в країні, які отримують суттєву підтримку від міської влади

Підсумовуючи, хочу підкреслити: місту вистачить коштів для того, щоб нормально прожити 2024 рік. І ми прикладемо всі зусилля для того, щоб і наступні роки ми прожили так само гідно.

Бюджети облцентрів на 2024 рік: на що витрачатимуть кошти найбільші міста України

На що і скільки цього року витрачатимуть бюджетні кошти найбільші міста України – Київ, Харків, Одеса та Львів.

Київ

Найбільший місцевий бюджет у Києва – видатки заплановані у розмірі 82 млрд грн. Третина бюджету — 22 млрд — закладено на департамент транспорту.

Щодо витрат на потреби військових, то у 2024 році на програму «Підтримка киян – Захисників та Захисниць України на 2023-2025 роки» витратять майже 758 млн. Витрати включатимуть утримання центрів соціальних служб, соціальний захист ветеранів війни та праці, забезпечення діяльності місцевих центрів фізичного здоров’я «Спорт для всіх» тощо.

Харків

У бюджеті Харкова на 2024 рік видатки закладено у розмірі 17 млрд гривень.

За даними міськради, основне джерело прибутку — податок на доходи фізичних осіб, це 7,2 млрд гривень. Планують зібрати місцеві податки та збори на суму 4,7 млрд гривень.

Вперше надійде дотація з держбюджету для виконання повноважень органами місцевого самоврядування — це 617,4 млн грн. Також 2,033 млрд грн отримають на освіту й 722 млн грн — на продовження третьої лінії Харківського метрополітену.

У бюджеті Харкова прописані такі витрати:

  • оплата праці — 8,2 млрд грн;
  • транспортна інфраструктура — 2,5 млрд грн;
  • освіта — 5,2 млрд грн (за рахунок держсубвенції у понад 2 млрд грн);
  • охорона здоров’я — 3,6 млрд грн (3,1 млрд грн з них — від НСЗУ);
  • відновлення зруйнованих об’єктів критичної інфраструктури — 1,2 млрд грн;
  • безплатний проїзд в метро та комунальному транспорті — майже 1,2 млрд грн;
  • на реконструкцію та ремонт об’єктів теплопостачання, які були пошкодженні внаслідок бойових дій, а також придбання матеріалів та обладнання — 475,9 млн грн;
  • відновлення житлового фонду (з урахуванням придбання матеріалів) — 721,4 млн грн;
  • житлово-комунальне господарство — 4,2 млрд грн;
  • соцзахист та соцзабезпечення — 631 млн грн;
  • культура і мистецтво — 391 млн грн;
  • фізкультура і спорт — 221 млн грн.

Одеса

Видаткова частина загалом така. Загальний обсяг видатків 10 мільярдів гривень, в тому числі видатки загального фонду – 8 мільярдів 611 мільйонів гривень, та видатки спеціального фонду – 1 мільярд.

Вперше бюджет міста прийнятий без бюджету розвитку – тобто без запланованих капітальних витрат на нове будівництво, реконструкції чи, наприклад, закупівлю рухомого складу громадського транспорту. Тому з метою максимально ефективного управління всіма наявними фінансовими ресурсами, які можливо спрямувати на першочергові потреби громади, визначення капітальних видатків бюджету розвитку буде здійснюватися, за потреби, на черговій сесії Одеської міської ради.

Львів

У мерії презентували тільки проєкт бюджету Львівської громади на 2024 рік.

Розмір бюджету на 2024 рік буде близько 13 мільярдів гривень.

72 відсотки бюджету Львівської області на наступний рік – це захищені статті.

Підтримка ЗСУ – 1 млрд грн

Освіта – 4 704,9 млрд грн

Медицина, соціальний захист – 851,4 млн грн

Критична інфраструктура – 873,8 млн грн

Резервний фонд (ліквідація наслідків атак ворога) – 350 млн грн

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Горожанін  (21.12.23 23:36): А що ж з приводу петиції "Гроші на ЗСУ". Відмовчалися. Притянули вигадану причину. Наші захисники гинуть на фронті, і навіть петиції відхилюють з дитячих причин. Відповісти | З цитатою
оскал падлы  (09.12.23 04:04): а куда Лысенко пропал? раньше его каждую неделю было слышно а теперь всьо хутко знык Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті