Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
11:50

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Свято-Успенський храм знову стане серцем православного Дніпропетровська

|«« «« »» »»|

При Свято-Успенському Соборі створено Громадську раду, яку очолив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

На виїзній нараді, яка відбулася 5 липня, було презентовано план реконструкції храму, а також затверджено склад новоствореної Громадської ради, до якої, зокрема, увійшли митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней , міський голова Іван Куліченко , депутат Дніпропетровської обласної ради Семен Токарєв, Настоятель Свято-Успенського Собору Протоієрей Тимофій Кучук, директор Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик.

Голова обласної ради зазначив, що головним принципом , якого дотримувалися під час підготовки плану реставрації – «не зашкодь» . Громадська рада створена саме для того, щоб максимально допомогти на всіх етапах реконструкції, щоб скоординувати та підтримати відновлення святині. Вона сприятиме створенню громадського фонду, буде приймати рішення щодо документації, займатися збором коштів, веденням пропагандистської роботи.

– Ми всі маємо можливість стати причетними до відновлення Свято-Успенського Собору - першого кафедрального храму Катеринослава, який довгий час був центром православної віри у Дніпропетровську . Ідея відновлення храму дуже близька мені не тільки як керівнику, який несе відповідальність за розвиток регіону. Вона близька мені як православній людині, як батькові. Зовсім скоро Свято-Успенський Собор знову стане серцем православного Дніпропетровська. І як колись всі жителі дізнавалися час за годинником на дзвіниці Свято-Успенського Собору, так і сьогодні все місто буде звіряти свої духовні годинники з цим храмом! - зауважив Євген Удод.

За словами митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея, відродження цього собору має величезне значення в житті православної Дніпропетровщини, адже це один з найдавніших храмів міста.

– Коли я здійснював божественну літургію на нижньому поверсі храму, всі були вражені прекрасною акустикою цієї будівлі. Храм - це наша духовна твердиня. Як буде в нашому серці - так буде і в житті, як буде в храмі - так і буде в нашому місті. Я вдячний всім, хто охоплений бажанням відновити Свято-Успенський Собор спільними зусиллями.

Торік Дніпропетровською міською радою були прийняті відповідні рішення, та підписані всі документи про передачу Свято-Успенського Собору у власність Української православної церкви. Директор Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик, повідомила, що свого часу для будівництва храму були залучені видатні архітектори з Санкт-Петербурга. Якби святиню не зруйнували, то зараз би вона очолила десятку кращих храмів Дніпропетровська, які являються пам'ятниками архітектури.

- Авторами годинників, які прикрашали цей собор, були ті ж майстри, що створили годинник на Спаській башті в Кремлі. Багато сучасників писали про красу цього храму. Дуже важливо, що він був створений на пожертви громадян міста. Прекрасно те, що храм повернули церкві і вона прийняла рішення відновити його в первісному вигляді. З часом він може бути презентований в архітектурні пам'ятники Дніпропетровська і України, - сказала Лідія Голубчик.

– На жаль, за часів радянської влади від собору залишилися тільки стіни. Його унікальність була в тому, що він збудований в стилі ампір і містив два храми - нижній і верхній. З весни минулого року спеціалісти займалися дослідженням собору, з'ясовували що можна відновити, виходячи з фотографій і креслень, знайдених в Російському музеї в Санкт-Петербурзі. Сьогодні проведено роботи з виїмки ґрунту (близько 1500 м. куб) у нижньому храмі і він повністю відновлений у первозданному виді. Також проведено гідроізоляцію нижнього храму і зараз будівельні роботи вже ведуться на верхній частині собору, - повідомив депутат Дніпропетровської обласної ради Семен Токарєв.

Купола собору були зруйновані, тому прийнято рішення про знесення 3-го поверху будівлі і встановлення куполів та дзвіниці в тих архітектурних пропорціях, які були до революції. Ці роботи планується провести протягом 2014-2015 року, а починаючи з 2016 року розпочнуться внутрішні роботи, які завершаться до 2018 року. Семен Токарєв підкреслив, що після підключення до процесу відновлення храму керівництва області, реставрація значно прискорилася.

Довідка:

Свято- Успенськоий храм – це перший кафедральний храм Катеринослава , який довгий час був центром православної віри у Дніпропетровську. До 1797 року на його місці була розташована дерев'яна церква. Успенський храм був закладений в 1839 році і урочисто освячений у 1850- му. Храм було виконано у російсько-візантійському стилі, він мав високу циліндричну дзвіницю та унікальні годинники з музикою, циферблати яких проглядалися з найвіддаленіших точок міста. Храм є унікальною пам'яткою слов'янської культури .

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті