Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
23:51

Георгій Петрович Алексєєв: служіння місту Катеринославу та Придніпров’ю

Георгій Петрович Алексєєв: служіння місту Катеринославу та Придніпров’ю

Биография

Міні-виставка «ГЕОРГІЙ ПЕТРОВИЧ АЛЕКСЄЄВ: служіння місту Катеринославу та Придніпров'ю»
(присвячена 180-й річниці від дня народження та 100-й річниці від дня смерті)

Виставка працює: з серпня по грудень 2014 р., понеділок – п'ятниця, з 10:00 до 17:00.
Місце розташування виставки:

Музей історії місцевого самоврядування Дніпропетровської області (відділ Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького), будівля Дніпропетровської обласної ради, проспект Кірова, 2, кімн. 221, тел. (056) 744-13-46; e-mail: museum@ua.fm

Відвідування за попереднім замовленням.

 Міні-виставка розповідає про життя та діяльність визначної, практично забутої постаті в історії Придніпров'я кінця XIX – початку XX століть.

На міні-виставці можна побачити унікальні документальні та графічні матеріали, а також більше 10-ти речових експонатів з фондів ДНІМ ім. Д.І. Яворницького. Це, зокрема:

•  портрет Г.П. Алексєєва та герб дворянського роду Алексєєвих;
•  автограф Г.П. Алексєєва;
•  запрошення на ім'я Г.П. Алексєєва на обід у Зимовому палаці в м. Санкт-Петербург 1884 р. тому, що він був призначений черговим камергером при спадкоємці імператорського престолу;
•  рахунок магазину Аристіда Бусіко в Парижі (перший в історії супермаркет) 1876 р., який відвідував Г.П. Алексєєв;
•  унікальна шляпа – двуголка з плюмажем та інші речі, які дають можливість відчути культуру дворянського життя.

***

Георгій Петрович Алексєєв (1834–1914) – один із найбільш відомих громадських діячів Катеринославщини, активний діяч структур станового, міського та губернського самоврядування. Катеринославський губернський предводитель дворянства з 1874 по 1887 рр. Гласний Катеринославського губернського земства від Новомосковського повіту з 1869 р. Був також гласним Катеринославської міської Думи. За посадою предводителя дворянства очолював засідання Катеринославських губернських земських зборів. Отримав звання камергеру Імператорського двору.

Г.П. Алексєєв був одним із найбільш авторитетних людей Катеринославщини, доклав чимало зусиль для розвитку інфраструктури та культурних закладів. Разом з О.М. Полем відстоював та пропагував ідею про необхідність проведення Катерининської залізниці через Катеринослав, вів переговори з цього питання в Санкт-Петербурзі. У 1887 р. разом із О.М. Полем за заслуги перед містом отримав звання «Почесний громадянин міста Катеринослава».

Також Г.П. Алексєєв активно проявив себе на ниві благодійництва. Він був почесним попечителем Катеринославської чоловічої гімназії, заснував у ній ряд стипендій, зокрема, стипендії імені імператора Олександра II та імені графа Д. Толстого. Також виділяв кошти на розвиток Катеринославського повітового училища. Зробив численні пожертви бідним городянам Катеринослава різних віросповідань, на розвиток бібліотек, на розвиток села Котовка, де знаходився родовий маєток Алексєєвих. Знаходився в дружніх відносинах з Д.І. Яворницьким, надавав йому підтримку з вирішення різних питань. Відомий як нумізмат-колекціонер та дослідник, автор кількох друкованих праць. Зібрав цінну колекцію предметів старовини, частина якої сьогодні зберігається у фондах ДНІМ.

Г.П. Алексєєв зображений разом із Д.І. Яворницьким та іншими культурними діячами в образі козака на знаменитій картині І.Ю. Репіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

***

Виставка підготовлена науковими співробітниками відділу «Музей історії місцевого самоврядування Дніпропетровської області» Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького.

При підготовці виставки використані унікальні матеріали з фондових колекцій Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького.


Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте