Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 29 марта 2024
08:13

Шукач старожитностей: археолог Д.І. Яворницький

Шукач старожитностей: археолог Д.І. Яворницький История

Археологічна діяльність видатного українського вченого є однією з недостатньо вивчених тем. Автори виставки поставили за мету показати роль археології в житті Д.І. Яворницького та здобутки вченого в цієї галузі.

В кінці ХІХ – на початку ХХ ст. вчений входив до кола видатних представників Імператорських археологічних товариств, дослідив безліч пам’яток, що відносилися до часів кам’яного віку, скіфської доби, пізніх кочовиків та запорозького козацтва. Д. Яворницький брав безпосередню участь в організації та роботі Всеросійських Археологічних з’їздів, зокрема ХІІІ Археологічного з’їзду 1905 р. в нашому місті, коли Катеринослав став своєрідним центром історичних та археологічних досліджень. Професор заснував та очолив Катеринославський історико-археологічний музей, який за тридцять років його діяльності став одним з найкращих в Україні. Перед будівництвом Дніпрогесу Д.І. Яворницький ініціював одні з найбільш масштабних у світовій археологічній практиці розкопки, відомі як Дніпробудівська експедиція (1927-1932 рр.). Археологами експедиції було винайдено більше 40 тис. матеріалів на величезній території вздовж Дніпра. Нажаль, незважаючи на протести Д.І. Яворницького, у 1930-ті рр. колекція була розпорошена між музеями України…

Вчений мав значні досягнення у галузі археології, але цей напрямок діяльності Д.І. Яворницького з ряду причин майже не популяризований серед громадськості. Співробітники Меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького, які створили нову тематичну виставку, намагаються відповісти на питання: де вчений проводив розкопки і що він знаходив; яка доля цих знахідок; чому в сучасній історії археології його ім’я мало не замовчується, а згадується переважно у зв’язку з Дніпробудом та багато інших. На виставці можна побачити рідкісні документи, пов’язані з археологічною діяльністю вченого і його пошуками в Україні та за кордоном, прижиттєві фото з розкопок, а головне – самі археологічні знахідки різних часів й різних археологічних культур. А також дізнатися про те, наскільки гострими були скіфські стріли, що їх знайшов Д.І. Яворницький на розкопках у Катеринославі; який розмір мала антична ваза, знайдена під час Дніпробудівської експедиції; які речі знаходилися у похованні знатної половчанки доби Середньовіччя; який горщик Д.І. Яворницький вважав унікумом з-поміж знайдених раніше та як може виглядати готська «кам’яна баба».

Виставка має цікаві інтерактивні моменти: відвідувачі зможуть потримати в руках давні археологічні знахідки, спробують визначити їхню класифікацію та призначення. А також на території музею побачити археологічні розкопки та, за бажанням, взяти в них участь.

Запрошуємо всіх бажаючих.



   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте