Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 19 апреля 2024
19:02

У нашім раї

У нашім раї

Живопись, Фото

Арт-центр Я Галерея запрошує на відкриття виставки "У нашім раї"

Куратори проекту - Галина Скляренко, Валерій Сахарук.

Олександр Бабак / Анна Войтенко / Павло Маков / Віктор Марущенко / Анна Миронова / Станіслав Перфецький / Тіберій Сільваші / Анатоль Степаненко /Руслан Тремба / за участі Олександра Короля

Кураторський проект Галини Скляренко та Валерія Сахарука "У нашім раї" виявляє нову хвилю актуалізації Шевченківських мотивів. Вони не лише озвучують проблеми сьогодення, а й підштовхують до переосмислення національного шляху. Разом із текстами Шевченка, твори сучасного мистецтва утворюють напружене дискусійне поле, що притягує і схвильовує. Перед Я Галерея проект був представлений в Інституті проблем сучасного мистецтва у Києві та, в скороченій версії, у галереї Саатчі в Лондоні. 

 Про проект - Галина Скляренко:

Вже третє століття, як ми читаємо «Кобзаря». Багато його віршів розійшлися на цитати, і промовляючи  їх ми часто забуваємо, кому вони належать. Вони стали народними, увійшли в нашу свідомість,  визначили  особливості нашої мови, культури, пам’яті. Однак саме зараз, коли ювілей Тараса Григоровича Шевченка співпав з глибокими соціальними потрясіннями у нашому суспільстві, коли Україна на новому історичному зламі так болісно і напружено обирає свій шлях, – рядки великого поета набувають особливої актуальності. Закладені в них послання потребують нового прочитання. Їхня  пророча мудрість,  проблемна глибина, багатозначна образність чекають на осмислення. Адже, як справедливо  писав Іван Дзюба: «Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе».

      Виставка «У нашім раї» – концептуальний проект, головна ідея якого полягає у новому прочитанні поезій Кобзаря через художній діалог із  творами сучасного мистецтва. У живописі, графіці, фото та відео сучасні митці створюють свою, розпочату Шевченком, «Живописну Україну». Уважно вдивляючись у навколишній світ, ставлячи  свої питання до традиційних вимірів національного міфу,  трагічних катаклізмів буття, вони продовжують і розвивають  великі Шевченківські теми – природи і людини, боротьби за свободу, мрій про майбутнє. Рядки Шевченка окреслюють художній простір, визначають його динаміку й напругу. І тут у коло  роздумів  Поета входить новий досвід, – жорсткий, часто парадоксальний і неоднозначний, де в драмах сучасної України прозоро проступають відгомони  його образів, ті «вічні українські питання»,  відповісти на які має країна і кожен з нас.

      Учасники виставки – як широко відомі, так і молоді українські художники різних творчих спрямувань. Їхнє бачення світу і розуміння мистецтва – емоційне й аналітичне, критичне й неоднозначне, але завжди особистісне і зацікавлене. Їхнє мистецтво відкрите до роздумів та дискусій. У їхніх, насичених гостротою власного сприйняття, творах продовжується Шевченківська традиція, де «історія мого життя становить частину історії моєї батьківщини».

Запрошуємо Вас на вернісаж проекту, що відбудеться у четвер, 11 грудня, з 19.00 до 21.30, в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17.

Проект реалізовано за підтримки Міністерства культури України, Інституту проблем сучасного мистецтва та співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпропетровську Павла Мартинова.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь: керівник проектів Катерина Семенюк, 056 713 5 713, 067 622 29 92, ks@yagallery.com.ua.



Павло Маков, Дотик №2, з циклу Відбитки пальців, 2013–2014, папір, малюнок, багаторазове інтагліо, акрил

Олександр Бабак, Анатоль Степаненко, Із серії пустки, 2012, фотографія

Анна Войтенко, Із Серії Грушевського, 2004, фотографія

Віктор Марущенко, Чорнобильска зона, Кладовище техніки, 2006, фотографія

Станіслав Перфецький, Радіо казало, 2010, дошка, трафарет, олія
   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте