Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
ср, 24 апреля 2024
03:21

Mamaйo

Mamaйo Живопись

Погляд із зарубіжжя: Кельн-Дніпро в картинах та малюнках художника Олександра Висоцького. Код ідентичності українців. Традиції та модерн

З 19 лютого по 8 березня у Дніпропетровському художньому музеї проходитиме виставка творів українсько-німецького мистця Олександра Висоцького.

За словами художника, його експозиція "Мамайо" саме сьогодні — у надто напружений і вирішальний для нашої країни час — має бути показана глядачеві, насамперед, нашого славного міста, адже саме тут він народився і виріс.

В Дніпропетровську Олександр Висоцький почав і свій шлях творчих шукань, у 17 років вступивши до художньої студії. Після вимушеної перерви — служба у Радянській армії на Кубі — Олександр Дмитрович повертається до занять з живопису та малюнку вже у студії дніпропетровського художника Семена Шила.
З 1973-го навчається у Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі ім. Мухіної, а з 1980 р. — у Харківському художньо-промисловому інституті, по закінченню якого отримує диплом дизайнера.
З 1986 р. по 1993 р. Висоцький поринає у надзвичайно цікаву й важливу у справі творчого становлення художника сферу — реставрування церковного живопису (Україна-Молдова). 1992 року вступає до Спілки художників України, а вже наступного року від'їжджає до Німеччини. Активно бере участь у виставкових проектах у Кельні, Дюссельдорфі, Брауншвейзі (Німеччина), Антверпені, Амстердамі (Нідерланди), Дніпропетровську та Москві. Твори мистця зберігаються у художніх музеях України, Німеччини, Росії, а також у приватних колекціях.
Проте Олександр Висоцький ніколи не утинав зв'язків із рідним містом, його завжди турбувала доля України. Тож, тема нинішньої виставки не є винятковою у контексті творчості автора.
Ототожнюючи себе з Україною і повсякчас відчуваючи себе українцем, художник творчим шляхом реалізовує свою іманентну потребу в самоідентифікації. І “десь років 7-8 тому, крок за кроком, тиждень за тижнем, інколи як по автобану, інколи — поміж часом, інколи — через пень-колоду”, як зізнається Олександр, почали народжуватися представлені на виставці роботи: майже 40 творів, виконаних у різних техніках (олія, змішана авторська техніка, туш) та стилях (в академічному, імпресіоністичному, кубістичному).
Є на виставці й твір, який Олександр написав вже 2015 року. Це — його біль, його хвилювання за рідну Україну, рідне місто...

Назва виставки «MAMAЙO» є надто промовистою і, водночас, інтригуючою. Козак Мамай — своєрідне втілення українського характеру, акумульований образ стійкості, волелюбності, незламності народу, котрий протягом століть від нападників “усяких одбиваючись, плекав одвічну мрію: не ярмити нікого, не гарбати, не воювати, а в себе дома риштувати, мурувати, будувати”. Відтак Козак Мамай живе в кожному з нас.

Олександр Висоцький інспірує тему вільно, різнопланово, еклектично. Його Мамай об’єднує іпостасі мандрівного запорожця і бандуриста, вояки й гультяя, філософа й жартуна, простодушного й мудрого чаклуна — козака-характерника, безстрашного народного героя.

artmuseum.dp.ua



   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте