Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 19 апреля 2024
08:37

Виставка «Світ дитинства: від народження до школи»

Виставка «Світ дитинства: від народження до школи»

Світ дитинства - невід'ємна частина способу життя і культури будь-якого окремо взятого народу і людства в цілому. У колі вчених сьогодні існує погляд на дитинство як на самоцінний, самобутній і неповторний період життя особистості. Світ дитинства складний і містить у собі інші світи. Це світ спілкування дитини з людьми, світ соціальних взаємин. Це світ предметів, світ пізнання. Це світ історії та культури. Як і будь-яка людина, дитина невидимими нитками історії пов'язана з нашими далекими предками, з їх традиціями, культурою, мисленням. Живучи в сьогоденні, дитина тримає в руках ці невидимі нитки. Зрозуміти дитинство поза його історії неможливо. Вважається, що дитинство - дзеркало епохи. Мабуть, так і є. Дитячі хрестові походи, дитячі вікторіанські корсети або піонерські шеренги недавнього минулого красномовно свідчать як про явне, так і про прихований характер своєї епохи.

Проблема дитинства, до якої останніми роками звернулося безліч вчених, волею обставин потрясла людське суспільство, яке, нарешті, почало усвідомлювати вимоги підвищеної уваги до дитинства взагалі і до кожної дитини зокрема. Сьогодні дитинство як соціально-культурний феномен і особливо значимий віковий період є предметом полідисціплінарного дослідження.

Музеї завжди виявляли увагу до проблем дитинства, до світу дитини. Адже діти, учні — це головна музейна аудиторія. У світі й Україні створюються спеціальні дитячі музеї, виставки про дітей і для дітей, інтерактивні заняття і театралізовані екскурсії, гуртки, студії. Вони базуються на різних дитячих колекціях. Найпопулярніші дитячі колекції — це колекції іграшок. Музеї іграшок існують майже в кожній країні.  В Дніпропетровському національному історичному музеї, як з'ясувалося, теж зберігається чимала дитяча колекція, яка складається з найрізноманітних музейних предметів різних груп фондового зберігання. Це ціла низка колекцій, які можна об'єднати загальниною назвою “Світ дитинства”. Найбільшою з них є колекція фото-фоно-кіно-відео-матеріалів — майже 2000 од. Далі йдуть архів і книги, одяг, іграшки — народні та промислові, археологічні знахідки, твори образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва (зображення дітей і про дітей в живопису, графіці, скульптурі, дитячі малюнки і твори для дітей), меблі, посуд, письмове приладдя, значки, знаки, медалі, гроші. Значна колекція присвячена школі та шкільному вихованню, різним позашкільних закладам та організаціям. Виявлення і аналіз даної колекції показали і значні прогалини, лакуни, які існують в музейному фондовому зібранні, щоб належним чином висвітлити тему дитинства. Стало зрозуміло — що треба шукати, якими предметами поповнювати колекцію, які робити реконструкції. Наприклад, дуже мало в музеї дитячих меблів, посуду, предметів туалету.

Таким чином, наявність різноманітної колекції дозволяє створити в музеї ряд виставок з тематики “Світ дитинства”. Першою з них і є дана виставка про народження дитини і її виховання до 6 років. Своєрідних гаслом виставки є вислів: «Якщо ти хочеш врятувати людство, почни з дитини». На виставці  представлені музейні предмети від доби бронзи, античності до сьогодення. Горщики, амулети, іграшки різних археологічних культур та народів, знайдені на території Дніпропетровської області, дають можливість реконструювати життя дитини в найдавніші часи. Унікальним експонатом виставки є муляж дитини з поховання часів Давнього Єгипту І тис. до н.е. Експонуються ікони ХІХ ст. із зображенням маленького Ісуса Христа на руках у Богоматері, саме із зображення Христа підчас його народження та дитинства пішла традиція зображення дітей у мистецтві.

На виставці знайшли висвітлення традиції народжування та  виховання дітей в українській народній культурі нашого краю. Представлені різні колиски, дитячі вишиті сорочки, хусточки, глиняні іграшики - статуетки-свистунці, маленький посуд поч. ХХ ст.опішнянських майстрів, та сучасні народні іграшки, створені місцевими майстрами на зразок старовинних з природних матеріалів: глини, дерева, тканини. Відтворено також важливий ритуал щодо перших днів народження немовляти – це хрещення в храмі, показані натільні хрестики, як обирали кумів тощо.

На чисельних фотографіях, які експонуються в музеї, можна побачити, як одягали дітей у кінці ХІХ – ХХ ст., якими іграшками вони грались. Наприклад, на фотографіях важко відрізнити маленького хлопчика від дівчинки, тому що одяг у них майже однаковий – маленька світла сукня. Цікаво, що на фотографіях радянських часів рідко зустрічаються зображення дітей з батьками, за домашніми іграми, а здебільшого – групові у дитячих яслах і садках.

Предметний світ дитинства дніпропетровських малюків відтворений через дитячі меблі (ліжка, колиски, розкладне крісло зі столом, візок), одяг (дівчачі сукні, хлопчачі костюмчики, шубки, головні убори, взуття), іграшки (ляльки, ведмеді, зайці, інші м'які звірята, металеві та пластмасові солдатики, машинки тощо) 1930-2000-х рр. Здебільшого дитячі речі, які представлені на виставці – місцевого виробництва: Дніпропетровського заводу дитячих іграшок,  фабрики ім. Володарського, трикотажного об'єднання «Дніпрянка» тощо.

Окремим розділом виставки є розділ  - «Діти у мистецтві». Тут показано різноманітні художні твори та вироби із зображенням дітей (прикладне мистецтво, живопис, скульптура) ХІХ – ХХІ ст. західноєвропейських майстрів, місцевих хужожників. Шість скульптур на виставку надав Дніпропетровський художній музей, чотири картини сучасних дніпропетровських художників  (А.С. Ткача, М.С. Боровського та Є.С. Логвиненка) – Музей українського живопису (власник О.Наумов). Крім того у виставці бере участь технічний музей «Машини часу», його власник М. Прудніков надав для експонування цікаву іграшку – бігового коня, який рухаєтьсся за допомогою педалів. На ньому діти каталися у парку ім. В. Чкалова (тепер Глоби) у 1970-1980-х рр.

Наступну виставку буде присвячено дитячій освіті.



   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте