Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
20:25

Виставки з нагоди 100-річчя Якова Гніздовського

Виставки з нагоди 100-річчя Якова Гніздовського Живопись

26 листопада о 16:00 в Дніпропетровському художньому музеї відбудеться відкриття виставки, присвяченої 100-річчю від уродин одного з найшанованіших українських художників закордоном — Якова Гніздовського.

Реалізація цього чудового проекту в Дніпропетровську стала можливою завдяки ініціативі Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, Міністерства культури України і Фундації «Відкрита Україна», а також Національного художнього музею України та Національного музею у Львові ім. А. Шептицького.

В Україні 2015 рік у культурній сфері, здебільшого, означився як рік Якова Гніздовського. Естафету вшанування пам’яті та популяризації творчості художника розпочав виставкою творів Львів, а далі колекції попрямували іншими великими українськими містами (Чернівці, Полтава, Київ, Черкаси), де в художніх музеях було представлено кращі роботи автора з державних та приватних колекцій.

Яків Гніздовський
— митець непересічного хисту. В його творчій особистості навдивовижу мирно уживалися й живописець, і дизайнер, й ілюстратор, і кераміст, однак, в Україні він лишається найбільш знаним саме в іпостасі художника-графіка. Його неперевершені дереворити, підкоривши світову спільноту, знайшли відгук й в серці українського «споживача». Адже Яків Гніздовський завжди залишався вірним своїй українській душі та нашому трепетному світовідчуттю.

Дивним чином митцеві вдалося не відходити від власного неповторного стилю, хоч і викристалізовувався він не одне десятиліття й під впливом різних мистецьких вподобань і, часом, наперекір тогочасній формалістичній переорієнтації художньої сфери, а, часом, і в дусі доби.

Оригінальність стилю Якова Гніздовського є, либонь, результатом напрочуд гармонійного сплаву слідування і підвалинам мистецької культури Західної Європи, і своєрідній філософії й естетиці китайського живопису, каліграфії та японської гравюри, і «молодим» й стрімким тоді модерністичним тенденціям, а також, звісно, декоративним мотивам рідної Борщівщини.

Твори Якова Гніздовського зберігаються у колекціях багатьох музеїв та галерей світу (Національний музей американського мистецтва, Музей образотворчого мистецтва в Бостоні, Addison Gallery, Музей модерного мистецтва у Більбао, Картинна галерея Вінніпега, колекція Білого Дому та ін.), колекціях багатьох університетів, а також приватних  зібраннях.

На поточній виставці експонуватимуться роботи з колекцій Національного художнього музею України, Національного музею у Львові ім. А. Шептицького — 54 графічні твори, 2 живописні, а також біля 50 екслібрисів з колекції Романа Ференцевича.

Виставка дає змогу, передовсім, познайомитися з Гніздовським як графіком. Експозиція об’єднує роботи, виконані в звичних для нас техніках — офорт, лінорит, кольоровий лінорит, а також зразки улюбленого автором деревориту, або дереворізу.

Найхарактернішою рисою представлених графічних робіт Гніздовського є надзвичайно витончений симбіоз образу цілісного і його детальних компонентів, зосередження на ізольованій формі природи, трансформація ритму та рисунку у власнім неповторнім стилі.

Переважну більшість експонованих зображень складають образи рослин та тварин. Вибір такого «матеріалу» Гніздовський пояснював спочатку труднощами в знаходженні людських моделей, а згодом вбачав в цім надзвичайну перевагу: «мовчазні моделі» своєю невибагливістю дають йому свободу творчості; вимога зовнішньої подібності поступається авторському трактуванню та стилізації.

Звичні оку предмети та істоти постають перед нами у певним чином вивершенім художнім образі, що не позбавлений і характеру, і характерного візуального вирішення. В притаманній тільки йому формулі достовірності, декоративності, художності, геометричності, Яків Гніздовський відкриває нам буденний світ, побачений його очима, почутий його українською душею, переосмислений ним як митцем світового ґатунку.



   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте