Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 28 марта 2024
21:14

Виставка до 90-ліття художнього училища

Виставка до 90-ліття художнього училища Живопись

Виставки, присвяченої 90-річчю Дніпропетровського державного художнього училища

4 лютого о 16:00 відбудеться відкриття виставки творів живопису з музейного зібрання, присвяченої 90-річчю від дня заснування Дніпропетровського державного художнього училища.

Рішення Дніпропетровського художнього музею щодо створення експозиції, присвяченої ювілею Художнього училища, є цілком природним. Адже значну, і за кількістю, і за якістю, частку творів ХХ ст. в музейному зібранні складають роботи вихованців навчального закладу — видатних митців Дніпропетровщини, імена котрих увійшли в історію українського образотворчого мистецтва й відомі далеко за кордонами нашої країни. До того ж, Художній музей та Дніпропетровське державне художнє училище певний час «співіснували» в одній будівлі (за нинішньою адресою музею). А це ще одна підстава говорити про безпосередній діалектичний зв'язок між закладами як між творцями історії мистецтва та зберігачами-популяризаторами.

Але, неочікувано, створення нинішньої виставки стало певним викликом й для самого колективу музею, адже за кілька тижнів до її відкриття раптово пішов з життя Володимир Кулічихін — куратор виставки, випускник училища, а згодом — викладач, мистецтвознавець, провідний співробітник музею, ба більше — хранитель музейної історії, невтомний натхненник, взірець творчої винахідливості.

Тому, взявши за основу концепції показ кращих творів відомих вихованців училища в історичнім зрізі, ми не можемо не присвятити її ще й пам’яті такої значної — як для училища, так і для музею — фігури, як наш Володимир Володимирович.

Музей оперує значною кількістю відповідного художнього матеріалу, тому цьогоріч ми вирішили задля створення якомога якіснішого ретроспективного полотна зосередитись на експозиції творів одного з найпоказовіших (в контексті дніпропетровської художньої школи) видів образотворчого мистецтва — живопису.

На виставці представлено роботи 44 митців, вихованих однією «школою». Однак, особливий смак виставки забезпечено саме різноманіттям жанрів, форм, стилів, смислів, лейтмотивів.

Так, надбання найстаршого покоління відомих випускників училища (30-ті – 40-ві роки) на виставці репрезентовано творами Йосипа Білополого, Віктора Бабєнцова, Петра Магра, Тараса Ракші, Михайла Кокіна та Андрія Потапенка.

Цілою плеядою знакових для нашої «школи» митців представлено в експозиції випуск 1949 року – початку 50-х років. Мова, перш за все, про неперевершених майстрів пейзажного жанру: Олександра Войцеховського, Георгія Чернявського, Володимира Горбаченка, Володимира Жугана, Віктора Матюшенка. Також до цього промовистого кола імен слід додати ще ряд упізнаваних майстрів, а саме: Володимира Ерліха, Миколу Боровського, Василя Філоненка, Комунара Беркуту, Михайла Пушного та Юрія Корякіна та ін..

Низка творів добре відомих нам самобутніх художників відкриває наступну сторінку історії дніпропетровської живописної школи. Це і створені у власнім неповторнім стилі пейзажі Анатолія Ткача, Євгена Логвиненка, Григорія Чернети, Леоніда Антонюка, Юрія Євдущенка, Михайла Кублика, і портрети, виконані Вячеславом Даниловим, Євгеном Бєліковим, Станіславом Фоменком, а також твори інших жанрів Володимира Городиського, Валерія Самохвалова, Анатолія Жежера та ін..

Випускники 70-х – 80-х років представлені в експозиції кращими своїми роботами з музейного зібрання, що якомога яскравіше демонструють їхню самобутню творчу манеру. Звісно, мова про Олександра Рєзника, Олександра Нем'ятого, Володимира Бузмакова, Олену Колесніченко, Володимира Мельника, Ганну Єгорову, Тараса Триндика, В’ячеслава Апета та багатьох інших.



   

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте