Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 19 апреля 2024
21:08

Траєкторія. Ігор Янович

Траєкторія. Ігор Янович

Живопись

Арт-центр Я Галерея запрошує на відкриття проекту.

Траєкторія. Ігор Янович

Майстер нової абстракції Ігор Янович уникає «літератури» у живописі, надаючи перевагу зв’язкам із музикою. У новій серії, що отримала назву «Траєкторія», художник продовжує працювати з темами простору, часу, зовнішнього-внутрішнього і взаємодії між ними, через більш чітку роботу з формою – у єдиному стилі й обмеженій кольоровій гамі. Назва серії – натяк на продовження того, що вже було, на продовження роздумів, які ведуть художника від проекту до проекту.

Про проект - Борис Філоненко:

...багато людей вважають, що мистецтво стосується розуміння, але це не так.
Мистецтво має справу з переживанням.
Джон Кейдж

Ігор Янович належить до тих художників, які працюють серіями, самодостатніми, виваженими у своїй цілісності проектами, і разом з тим – продовжують роздуми серій попередніх. Тому і «Траєкторія» може бути розглянута поруч з останньою – «Течією» (арт-центр Я Галерея, Київ, 2014). Тоді Янович мінімізував власну творчу активність, акцентуючи увагу на художньому невтручанні в матеріал, давав свободу фарбам-речовинам, надаючи «течії» її метафізичного значення – плину речей. Навпаки, «Траєкторія» є серією, яка зосереджена на роботі з формою, а тому у своєму корені є антропологічною практикою. Однією з робочих назв цієї виставки була «Рефлексії» – слово, що виразно підкреслювало цю людську складову. Та остаточна назва тонша: «Траєкторія», як і «Течія», – теж про рух, проте схоплений в зовсім іншому образі. Й одночасно – це той самий рух.

«Течія» відповідним чином впливала на глядача – як чужа, далека від взаємних почуттів матерія, якою можуть стати покинуті бетонні сходи, розбиті часом, чи потік води, що залишає по собі свідоцтво про власну бурхливість на розмазаному фотознімку. У «Траєкторії» багато складних партій: чорні лінії – товсті і щільні, тонкі та прозірні, що йдуть різними напрямами, збігаючись чи перешкоджаючи одна одній; колір, що працює десь зовсім самостійно, захоплюючи власну частку полотнини, набираючи фактурності і широти, а десь – стикається з чорним, у колаборації і спільному ході, чи навпаки – у протиріччях основної і допоміжної партій; білі лінії, що виключає обидві фарби на шляху зворотної сторони пензля. Навіть там де, нібито, розігрується одна партія – на великій роботі з широкими, розгалуженими мазками – значну роль грає поверхня полотна, точніше – її множинність, триптих, що вміщує один великий жест. Окремими точками уваги стають фрагменти, що утворюють хрест (своєрідне відсилання до Антоні Тапієса – одного з улюблених митців Яновича) чи білу закарлючку, які, натомість, не зчитуються як символи, не тримають на собі змістового навантаження, вписуючись в образ переживання і присутності.

«Безперечно, на художника мають вплив навколишні події, явища суспільного життя...», – каже Янович, але у справі з нефігуративним живописом цей вплив не є явним. Навіть більше того, саме абстрактне мистецтво підсилювало і продовжує тримати у числі актуальних відомий аргумент про «дегуманізацію мистецтва», про його відірваність від людини. Можна пригадати слова Хосе Ортеги-і-Гассета, який звинувачував сучасного митця у тому, що той «прагне сміливо деформувати реальність, зламати її людський аспект, дегуманізувати її». І наразі ми маємо справу з серією, яка ставить цю тезу під питання.

Про автора:

Ігор Янович народився 1944 року у Києві. Живе і працює у Львові.

У 1971 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (кафедра художньої кераміки). Із 1986 року є членом Спілки художників СРСР, з 1988 – працює з об'єднанням «Експрес-Авангард» при Фонді культури СРСР (Москва). Із 1988 року художник взяв участь у більш ніж 70 зарубіжних і міжнародних виставок, зорганізував більше 25 персональних експозицій і проектів в Україні, Польщі, Австрії, Німеччині. Тричі отримував нагороду Міжнародного трієнале живопису держав Карпатського регіону «Срібний квадрат» у Польщі – у 1998, 2003 і 2006 роках.

Ігор Янович є постійним автором арт-центру Я Галерея. Перша персональна виставка «Матерія» відбулась в Я Галерея у жовтні 2007 року. Наступного року тему цієї серії продовжив цикл робіт на папері «Горизонталі», що втілився в персональній експозиції автора під однойменною назвою. Під кураторством Павла Гудімова 2009 року відбувся «Діалог» абстрактного живопису Ігоря Яновича й сакральної дерев'яної скульптури ХVIII - XIX ст. – один із перших проектів-зіставлень, що їх реалізує арт-центр Я Галерея. Результатом розвитку діалогу між творами мистецтва й урбаністичним середовищем став проект «Контекст» (куратор  – Павло Гудімов, фотограф – Марія Бикова), представлений у трьох версіях у львівській галереї Primus (2009), у Вільнюській Академії Мистецтв (2011) та в Я Галерея у Києві (2012).

Спілкування Ігоря Яновича з молодим поколінням українських художників, якому імпонує філософія і майстерність митця, інколи має результатом створення спільних проектів, один із яких – «Лоботомія» – був представлений разом із Антоном Логовим у 2011 році в Я Галерея у Києві.

Центральна тема творів Яновича, за словами самого автора – це «субстанції нового стану», що виникають на межі формотворення і руйнації матерії, а також дослідження зовнішньооб’єктивного та внутрішньосуб’єктивного світів людини.

Запрошуємо Вас на відкриття проекту за участю автора, що відбудеться у вівторок, 19 квітня, з 19.00 до 21.30, в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17.

Проект реалізовано за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпропетровську Павла Мартинова.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь:
керівник проектів Катерина Семенюк, +380 56 713 5 713, +380 67 622 29 92katya.smk@gmail.com.


Слідкуйте за новинами арт-центру на сайті Ya Gallery та на сторінці у Facebook.



Ігор Янович, із серії ТРАЄКТОРІЯ, 2015-2016, полотно, мішана техніка

Ігор Янович, із серії ТРАЄКТОРІЯ, 2015-2016, полотно, мішана техніка
  

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте