Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 25 апреля 2024
16:23

Восьмий день

Восьмий день

Арт-центр Я Галерея запрошує на відкриття проекту.

Восьмий день. Олександр Король

Біблійні сюжети традиційно отримують чи не найбільшу кількість інтерпретацій, і цього разу свій внесок робить Олександр Король через проект під назвою «Восьмий день». Для художника цей етап творення світу стає уособленням сучасності. Період, у якому людство зараз існує, автор наповнює концептами релігії та науки, соціальними нормами та світоглядними засадами. Мистецьке дослідження сучасності стає міцно зв’язаним із людською особистістю, а кожна окрема робота насичується великою кількістю семантичних символів.

Про проект - Поліна Ліміна:

Біблійні сюжети традиційно отримують чи не найбільшу кількість інтерпретацій, і цього разу свій внесок робить Олександр Король через проект під назвою «Восьмий день». Для художника цей етап творення світу стає уособленням сучасності. Певне протиріччя між розповсюдженим уявленням, за яким восьмий день наступає вже після Страшного Суду, та сприйняттям Короля надає ідейному навантаженню виставки додаткових сенсів.

Етап, у якому людство зараз існує, автор наповнює концептами релігії та науки, соціальними нормами та світоглядними засадами. Мистецьке дослідження сучасності стає міцно зв’язаним із людською особистістю, не зображуючи її прямо, але зосереджуючись на загальних дискурсах. Кожна окрема робота насичується великою кількістю семантичних символів, розташування яких відповідає текстовій структурі – і твори Короля фактично прочитуються. Так, цілий комплекс християнських та язичницьких речей, які пов’язані з обрядом екзорцизму, розкривають поняття саме у своїй сукупності. Сучасність, цей восьмий день, отримується з нецілісних, мозаїчних фрагментів: складеного по частинах образу Христа; метафори науки, яка передається за допомогою постаті Ніколи Тесли; старозавітної легенди про восьму єгипетську кару, сюжет якої легко зрозуміти виключно за роботою художника; темами насилля і вибору, що конкретизуються у формах кіднепінгу та битви відповідно. Та найбільший семантичний вибух знаходимо в інсталяції «Створення Адама», де божественне є невід’ємним від демонічного, а людське зведено до популяризації. Особливо голосно промовляють модерні та постмодерні художні техніки, які безапеляційно накладаються на класичну мистецьку форму Мікеланджело – і гіперболізують початкове послання.

«Сучасним є той, хто стежить за своїм часом, щоб побачити у ньому не світло, а темряву. Усі епохи для тих, хто прозирає у їхню сучасність, сповнені темрявою»*, писав Джорджо Агамбен, осмислюючи поняття відносин людини із часом. Тож бачимо, що саме до матерій темряви Восьмого дня звертається Олександр Король, і, таким чином, входить до специфічного, особливо наближеного співіснування з періодом сьогодення. Проте, авторський погляд аж ніяк не засуджує, а скоріше наповнений співчуттям до процесів, які відбуваються в одночасно нескінченній та короткочасній субстанції «сьогодні».

Про автора:

Олександр Король народився у 1974 році. Живе і працює у Дніпропетровську.

1995 року закінчив Дніпропетровське художнє училище ім. Є. В. Вучетича, а 2004 року – Українську академію друкарства у Львові. Із 2002 року автор і учасник персональних та групових проектів. Співпраця з арт-центром Я Галерея розпочалась у 2011 році з групового проекту «Спілка художників» під кураторством Павла Гудімова. 2012 року в Я Галерея у Дніпропетровську та Києві відбулись персональні виставки художника «Deus Ex Machina» й «Пташине молоко», а наступного року – проект «Нуар». 2014 року став учасником двох колективних проектів «У нашім раї» та «Пульс Африки», а також автором персональної виставки «Мінотавр-квест». Минулого літа на терасі арт- центру Я Галерея у Дніпропетровську експонувалась інсталяція «Шлях».

Мистецтвознавець Олена Годенко-Наконечна: «Крім поодиноких випадків, коли Олександр Король дозволяв собі занурюватися у чисту абстракцію, його твори населені різноманітними істотами: від уповні впізнаваних, але по-дитячому, примітивістські стилізованих, до зворушливих, незахищених, позаземних (у медитативних графічних чи фото-колажних аркушах) та, нарешті, – фантазійних, ірреальних, деформованих і навіть жахаючих. Художник може створювати затишне коло, окреслене темою дитинства, і раптом, як дитина, що прагне вийти за межі дозволеного, – пускається в неконтрольований дорослий світ з його страхами та небезпеками. Проте у цьому процесі більше гри та цікавості: перенесене з життя на площину перестає тебе лякати».

Запрошуємо Вас на відкриття проекту за участю автора, що відбудеться у четвер, 2 червня, з 19.00 до 21.30, в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17.

Проект реалізовано за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпропетровську Павла Мартинова.

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь:
керівник проектів Катерина Семенюк, +380 56 713 5 713, +380 67 622 29 92katya.smk@gmail.com.


Слідкуйте за новинами арт-центру на сайті Ya Gallery та на сторінці у Facebook.



Олександр Король, ПРОГУЛЯНКИ ПО ВОДІ, 2015, полотно, акрил

Олександр Король, БЕЗ НАЗВИ, 2015, папір на полотні, акрил

Олександр Король, НІКОЛА ТЕСЛА, 2015, полотно, акрил, мішана техніка
 

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте