Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
сб, 20 апреля 2024
16:52

Прогулянки із задоволенням і не без моралі

Прогулянки із задоволенням і не без моралі

Арт-центр Я Галерея запрошує на відкриття проекту.
Прогулянки із задоволенням і не без моралі
Куратори – Лізавета Герман та Марія Ланько

Група «Група» / Марія Гоїн / Юрій Коваль / Костянтин Смолянінов / Олена Субач / Володимир Топій / Kinder Album

На запрошення арт-центру Я Галерея незалежний кураторський колектив Марії Ланько та Лізавети Герман продовжує презентувати у Дніпрі власний проект-дослідження сучасних художніх практик Львова й Ужгорода, на цей раз концентруючись навколо діяльності групи «Група». «Прогулянки...» є однією з перших спроб зібрати до купи, систематизувати та представити доробок найактивніших учасниць та учасників групи як цілісний проект, почасти всупереч його власній логіці спонтанного розвитку та принциповій відсутності спільної візуальної мови серед авторів. Єдиним структурним елементом в роботі колективу є листи, які Костянтин Смолянінов – ідеолог та беззмінний керівник групи – надсилав учасникам після самоорганізованих мистецьких подорожей. 

Про проект – Лізавета Герман та Марія Ланько

Група «Група» була заснована в 2014 році у Львові як нестабільний колектив художниць і художників, об’єднаних любов’ю до фотографії, подорожей та... їжі. Саме з іронічної пропозиції їздити на пікніки та називати це мистецтвом народився формат довгострокового і на сьогодні єдиного проекту групи «Прогулянки із задоволенням і не без моралі». На запрошення ідеолога та беззмінного керівника групи Костянтина Смоляніновa охочі (і не завжди знайомі йому) з львівського культурного середовища приєднувалися до одноденних поїздок у цікаві, загадкові та абсурдні місця Галичини з обов’язковою дегустацією локальних страв та безцільним, на перший погляд, фланерством із фотокамерою в руках. Маршрут та сценарій таких поїздок заздалегідь відомі лише Смолянінову, проте вони завжди передбачають свободу дій та жестів для попутників.

Фінальний продукт цих подорожей не передбачає жодної стильової або тематичної цілісності, а їхня естетика радше відсилає до жанру любительської документації, аніж до професійного репортажу. У фокусі камер опиняються як прикметні місцеві краєвиди, так і їх недолугі елементи, як запрошені натурниці, так і випадкові перестрічні або самі ж учасники. Останніх Смолянінов називає «передвижниками». Усе, що відбувається під час поїздок – «гіперформансом», саркастично коментуючи притаманну художньому світові одержимість термінологію. А найбільшим жахом вважає необхідність зробити з накопичених матеріалів виставку чи навіть просто їх комусь показати.

«Прогулянки...» в арт-центрі Я Галерея у Дніпрі є однією з перших саме таких сторонніх спроб зібрати до купи, систематизувати та представити доробок найактивніших учасниць та учасників «Групи» як цілісний проект, почасти всупереч його власній логіці спонтанного розвитку та принциповій відсутності спільної візуальної мови серед авторів. Єдиним структурним елементом в роботі колективу є листи, які Смолянінов надсилав учасникам після «прогулянок». Ці не позбавлені літературної вишуканості тексти відтоді використовуються як описи до кожного «гіперформансу» й представлені в експозиції як невід’ємні складові колективної історії.

Кураторською амбіцією цієї виставки є не демонстрація хронології подій або мистецької вартості окремих світлин, а радше спроба передати суб’єктивний досвід співтворців п’яти дійств на перетині краєзнавчої експедиції, гастро-туру, фотополювання та хеппенінгу.

Про художників

Cитуативне зібрання людей без постійного членства, засноване середовищем фотоклубу «5х5» у Львові. Єдиним постійним членом групи наразі є фотограф Костянтин Смолянінов. Серед учасників групових акцій були Марія та Володимир Топій, Олена та Юрій Коваль, Мирослава та Мар’яна Клочко, Kinder Album, Сергій Муралло, Олена Субач, В’ячеслав Поляков, Юрій Яремчук, Ольга Краєвська, Володимир Мазур, Brak Wykonawcy, Галина Кулик, Юрій Гринюк, Влод Кауфман і часто невідомі самому Смолянінову люди. Документація проектів була представлена на груповій виставці Pavshyno Kunstverein у рамках бієнале «Київська Школа» (Badischer Kunstverein, Карлсруе, Німеччина) у 2015 році та у проекті «Ступінь залежності» в рамках фестивалю «Європейська Столиця Культури» (галерея Awangarda BWA, Вроцлав, Польща) у 2016 році.

Про кураторів

Колектив працює на перетині виставкової, дослідницької та (само)освітньої практик, самостійно та в ситуативному партнерстві з художникам, іншими кураторами та інституціями різного профілю та масштабу. Заснований випускницями першого в Україні профільного освітньо-практичного курсу «Кураторська платформа» (PinchukArtCentre) у січні 2014 року. Кураторська робота колективу ґрунтується на послідовному дослідженні сучасного мистецтва України та його недавньої історії у тісному зв’язку з соціально-політичною дійсністю та інституційним розвитком. Одним із основних інструментів дослідження кураторок є проект «Відкритий архів» – онлайн-платформа openarchive.com.ua з профайлами художників, що розвивається за принципом «родинного дерева» й наслідує принципу самоопису.

Участь в освітніх проектах і резиденціях:
2016 – семінар «Cultural Pollution – Polluted Culture. The (in)dependence of visual art on consciousness and responsibility», в рамках фестивалю Barents Spektakel 2016, Pikene På Broen, Кіркінес, Норвегія
2012–2014 – учасниці програми «Кураторська Платформа», PinchukArtCentre
2014 – учасниці 3-ї Московської літньої кураторської школи
2013 – учасниці воркшопу Артура Жмієвського «Відкритий музей», Національний художній музей, Київ

Реалізовані проекти:
2015–дотепер – куратори курсу Contemporary Art в Kyiv Academy of Media Arts (KAMA), Київ
2015–2016 – виставка «Мистецтво українських шістдесятників. Можливість музею», Національний художній музей України.
2015 – виставка Pavshyno Kunstverein та дискусійна програма School of Archives, в рамках Київської бієнале «Школа Києва», Badischer Kunstverein, Карлсруе, Німеччина
2015 – подорож річкою та виставка 1000-km view, в рамках програми Tandem Ukraine та Київської бієнале «Школа Києва», арт-центр Closer (Київ), галерея «Коридор» (Ужгород)
2015 – куратори фотопрограми (виставка та серія лекцій) форуму «Донкульт», Львів
2015 – куратори виставки «36 пострілів у вигляді яскравих синіх куль, що розкриваються у небі на пишні зелено-фіолетові півонії», арт-центр Я Галерея, Дніпропетровськ
2015 – виставка «Якщо самі лише мухи бачили виставку, чи це означає, що вона відбулася?», АртХаусМузичі, Музичі
2015 – артбук «Неформальні мистецькі простори Західної України. Львів – Ужгород 1994–2014», видавництво NIICE publishing, Київ
2014–2015 – розробка та реалізація освітнього курсу «Studio Visit» для «Культурного проекту», Київ
2014 – куратори дискусійної програми форуму «Донкульт», Музей «Духовні скарби України», Київ
2014 – виставка «Владні вертикалі, фанерні колонади», Міністерство закордонних справ України, Київ
2014 – виставка «Якщо самі лише мухи бачили виставку, чи це означає, що вона відбулася?», Another Vacant Space, Берлін
2014 – «Бограч-паті або Нічні оповідки про сучасне мистецтво Західної України», подія в рамках програми Ніч музеїв 2014, арт-центр Я Галерея, Дніпропетровськ
2014 – колаборація з Сергієм Поповим в рамках проекту Alliance 22, Музей Булгакова, Київ

Запрошуємо Вас на відкриття проекту за участю кураторок та художника Костянтина Смолянінова, що відбудеться у четвер, 8 вересня, з 19.00 до 21.30, в арт-центрі Я Галерея у Дніпрі, на Гусенка, 17.

Звертаємо увагу, що у п'ятницю, 9 вересня, о 19.00 відбудеться лекція Костянтина Смолянінова Як втекти з потопаючого корабля фотографії, детальна інформація  за посиланням.

Проект реалізовано за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпрі Павла Мартинова.



Автор - Костянтин Смолянінов

Автор – Олена Субач

Автор – Олена Субач
 

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте