Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
02:16

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпро – один із лідерів залучення громади до участі у процесах розвитку міста – експерт

Дніпро – один із лідерів залучення громади до участі у процесах розвитку міста – експерт

За результатами IV всеукраїнського муніципального опитування Дніпро посідає 5-те місце серед обласних центрів України за можливістю мешканців включатися у процес формування рішень. Решта великих міст, наприклад, Харків, Одеса, Київ, Запоріжжя, Львів, не потрапили навіть у першу десятку.

Щоб дніпряни могли самі вирішувати, як ефективніше витрачати бюджетні кошти, у місті запроваджені дві муніципальні програми – «Партисипаторне бюджетування» (Бюджет участі) та Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках.

У 2019 році з ініціативи мера Бориса Філатова фінансування проектів Бюджету участі у порівнянні з минулим роком збільшено майже вдвічі – з 16 до 31 млн грн, а видатки на співфінансування проектів ОСББ зросли на понад 10 млн грн – до 38 млн грн. Кошторис програм збільшився, зокрема, завдяки реформі децентралізації, що впроваджується з ініціативи Президента України Петра Порошенка. Внаслідок реформи у міському бюджеті залишається більше надходжень.

«Позитив децентралізації вже на місцевому рівні у тому, що гроші з муніципального бюджету спускаються ще нижче – до громади, яка отримує можливість самостійно вирішувати, як і на що їх витрачати, беручи участь у згаданих програмах. У Дніпрі Бюджет участі працює з 2017 року. Вже відбулося три його етапи, в рамках яких перемогли 227 проектів на загальну суму 62 млн грн. Понад третину цих проектів уже реалізовано (81 проект), решта – у процесі втілення. Загалом Бюджет участі дає змогу впливати на розподіл коштів для реалізації саме тих ініціатив, які цікавлять громаду. Зрозуміло, що вирішенням глобальних питань займається влада міста, а Бюджет участі дає змогу вирішувати більш локальні проблеми – за участю самих містян. Таким чином місто розвивається інтенсивніше», – розповіла під час прес-конференції 14 березня кандидат соціологічних наук, член Соціологічної асоціації України, експерт у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно.
Зі свого боку заступник директора департаменту з питань енергоефективних технологій та ініціатив Дніпровської міської ради Ольга Сіножатська зазначила: реалізовані проекти можна розподілити на декілька груп: ремонт і благоустрій будинків і подвір’їв; розширення науково-технічної та інвентарної бази закладів освіти; облаштування дитячих і спортивних майданчиків.
«Серед цікавих проектів-переможців першого етапу Бюджету участі – відкриття молодіжного коворкінг-центру «Дніпро» на базі Палацу дітей та юнацтва. За результатами другого етапу були проекти переважно з ремонту та закупівлі мультимедійного й іншого обладнання у заклади освіти. Третій етап став переломним – з’явилося багато креативних, освітніх, соціальних ініціатив, які цього року будуть реалізовані. Наприклад, проведення Всесвітнього дня глухих, «Дніпро – безпечний для дітей» (проект, що спрямований на протидію булінгу у школах), «Їжа життя» (роздача їжі нужденним), «Безкоштовний кінозал у бібліотеці», «Освітній хаб «Світ науки» та багато іншого», – сказала представниця мерії.
Ольга Сіножатська також додала: планується, що четвертий етап Бюджету участі розпочнеться у червні. До цього департамент з питань енергоефективних технологій та ініціатив міськради організовуватиме різні освітні заходи, під час яких усім охочим розповідатимуть, як правильно готувати, подавати проекти тощо.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті