Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
05:42

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Що буде з вітражами готелю «Жовтневий» у Дніпрі

Що буде з вітражами готелю «Жовтневий» у Дніпрі

У Дніпрі, на місці готелю «Жовтневий», планують звести житловий будинок. Коли саме знесуть готель, невідомо. Художник Даніїл Галкін вважає, що будівля має архітектурну цінність. Натомість в управлінні з питань охорони культурної спадщини кажуть: споруда сучасна й історико-культурної цінності не має, варто зберегти лише її вітражі.

Художник Даніїл Галкін каже: готель “Жовтневий” є зразком модерністської архітектури. За його словами, інформації про цю будівлю збереглося дуже мало. Хто автор вітражів, йому дізнатися не вдалося.

Готель збудували наприкінці 60-х років. 23 червня, під час останньої сесії міськради, депутати підтримали проєкт рішення, згідно з яким власникам дозволили готувати документацію щодо відведення земельної ділянки та зведення житлового будинку з паркінгом на місці готелю.

«Це частина міста перед парком, тим більше – історична. Як мені здається, тут висотна будівля абсолютно недоречна. Крім вітражів, які обіцяють зберегти, будівля наповнена великою кількістю елементів, взаємозв'язок яких робить інтер'єр готелю неповторним», – сказав художник.
Начальниця управління з питань охорони культурної спадщини міськради Надія Лиштва розповідає: за документами, будівля визнана сучасною і не має історико-культурної цінності.

«Матеріали історико-архітектурного опорного плану прийшли затверджені в Міністерстві культури України, розроблялися спеціалістами з дипломами кандидатів наук. Вони так визначили цю будівлю. Так, ми знаємо, що там всередині цінні радянські вітражі, але вже є домовленість з власниками готелю. Перед демонтажем будівлі й проведенням ремонтних робіт ці вітражі будуть обережно демонтовані й передані до міської ради», – говорить посадовиця.
За словами Надії Лиштви, після цього вітражі розмістять у громадському просторі.

Однак, на думку дослідниці монументалізму Тетяни Журій, місце, у якому вони виставляються, також має значення.

«Що стосується монументального мистецтва загалом, це таке поєднання роботи художника та архітектора. Тому такі монументальні речі мають бути у певному просторі, для якого вони створювалися. Саме ця будівля дуже класно вписується у вулицю. Не розділяє простір, а його доповнює», – вважає дослідниця.
Тетяна Журій каже: будівлю можна було б зберегти як приклад інтер'єру тогочасних готелів. За її словами, у Дніпрі лишилося дуже мало споруд тієї доби.

Не на камеру керівництво готелю говорить: цілком можливо, що перш ніж будівлю знесуть, мине багато часу. Поки що “Жовтневий” продовжує працювати у звичному режимі.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


deli183  (20.07.21 17:49): "высотное здание абсолютно неуместна","здание наполнена "... Беда , беда... Відповісти | З цитатою
..,  (20.07.21 17:39): И вновь защищает культуру Надежда Лиштва.
В борьбе за мир не оставит камня на камне.
Відповісти | З цитатою
Что будет?  (20.07.21 13:20): Разобьют и забудут, как и всё в этом городе. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті