Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
21:04

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Здорожчання продуктів у Дніпрі. Експертка розповіла, чому не варто робити запаси

Здорожчання продуктів у Дніпрі. Експертка розповіла, чому не варто робити запаси

Від початку повномасштабної війни покупців на центральному ринку Дніпра поменшало, а ціни на деякі продукти суттєво підвищилися.

Кореспонденти перевірили ціни на базові продукти харчування, а також дізналися, чи варто робити запаси.

М`ясо — до 200 гривень, полуниця — 100-140

Продавчиня курятини Оксана говорить, ціни у порівнянні з лютим зросли.

"Філе 130 гривень, а було 100 до війни. Чекаємо, поки війна закінчиться, бо заробітку немає", — каже жінка.
Артур – продавець м’яса, ціни на свою продукцію поки не піднімав: кілограм вартує до 200 гривень.

Ціни на домашні молочні продукти, за словами продавців, поки не ростуть, літр домашнього молока — 25 гривень, літр сметани – 90, кілограм кисломолочного сиру – 100 гривень. А от середня ціна на твердий сир – 300 гривень, до війни було десь на 50 гривень дешевше.

Продавчина набілу Ірина має власне господарство. Нарікає, що через війну стало важче працювати: чоловіка мобілізували, тож доводиться поратися самій.

Хліб за три місяці подорожчав на 4-5 гривень, каже продавчиня хлібного відділу. У них ціноутворення залежить від цін на борошно та яйця.

Маргарита продає рибу. Каже: уся надія цього сезону — на річкову рибу, на неї ціни поки що не підвищилися. Азовський бичок, що є на прилавку — залишки зі складу.

"До війни був бичок 65, а зараз 85. Це зараз з камери, з бази. А так партія з Бердянська. Поки війна не закінчиться, бичок не з’явиться", - говорить жінка.
Яйця цьогоріч поки не дорожчають, навпаки – ближче до літа ціна знизилася. Нині від 24 до 29 гривень за десяток.

Щодо сезонних фруктів, то кілограм полуниці на початку літа вартує від 100 до 140 гривень. Минулоріч, кажуть продавці, ягода була дешевша.

Огірки і помідори, у порівнянні з минулим роком, подорожчали майже вполовину. На центральний ринок Дніпра ці овочі привозять з господарств області: від 60 гривень коштує кілограм огірків, 80-100 — помідорів.

Думка експертки

Ціни на продукти будуть зростати, вважає економістка Таїсія Крушельницька. Найбільше, за її словами, зростатимуть ціни на свіжу продукцію, найменше – на продукти тривалого зберігання, вироблені ще у минулому сезоні: цукор, крупи тощо.

"Це пов’язано і з інфляцією, зростанням цін на пальне та знищенням українських підприємств на тимчасово окупованих територіях. Раніше Дніпропетровщина отримувала свіжі овочі та фрукти з Херсонщини та Запоріжжя", — говорить експертка.
Однак вона не радить робити запаси продуктів, бо паніка призводить до ще більшого здорожчання.

"Саме наша паніка та нестриманість і породжує оцей ажіотажний попит, який призводить до того, що ціни зростають. Зникла сіль – і всі пішли купувати, в деяких випадках по 100 гривень за пачку", — каже Таїсія Крушельницька.
Щодо купівельної спроможності населення, то за словами економістки, вона падатиме, адже підвищення заробітних плат найближчим часом очікувати не варто, а рівень інфляції зростатиме.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті