Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
04:34

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі відродилося протезування кінцівок завдяки новим технологіям

У Дніпрі відродилося протезування кінцівок завдяки новим технологіям

Створення протезу за кілька годин. Казенне підприємство у Дніпрі щодня всі більше відроджується – застосовує унікальні для України технології та має сучасне медичне обладнання. Адже, протезування кінцівок у воєнний час як ніколи актуальне. Міжнародні програми, іноземні інвестиції та сотні запитів.

Про це Відкритому розповіли академік НАН України, професор, завідувач кафедри травматології та ортопедії Дніпровського державного медуніверситету, президент Українсько-німецької спілки ортопедів-травматологів Олександр Лоскутов, директор Дніпропетровського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства Олексій Штанько та заступник директора з медичної роботи підприємства Валентин Ішков.

Проблема протезування завжди була однією з основних тем будь-якої війни. Мінно-вибухові травми супроводжуються важкими ушкодженнями усього тіла та, зокрема, кінцівок. Проходять через ампутацію рук або ніг як військові, так й цивільні. Кількість постраждалих від агресії рф збільшується щодня.

За словами завідувача кафедри травматології та ортопедії Дніпровського державного медуніверситету Олександра Лоскутова, тільки за період 2014 – 2022 років кількість військових, які потребують екзопротезування, в Україні сягає більше 30 тисяч людей.


«Я радий, що Дніпропетровщина та казенне підприємство, котре очолює успішно Олексій Штанько, відновило свою роботу. Завдяки тісним зв’язкам вчених, волонтерів, друзів його та моїх – нам вдалося дати йому друге життя. Ми маємо успіхи. За кордон ми всіх не відправимо, це дуже дорого. Нас підтримують певними обладнаннями та технологіями, а робимо – тут. Адже після ампутації дається місяць-два, коли загоїлися рани аби звернутися на протезні підприємства. Для розуміння, первинне протезування коштує 60-80 тисяч доларів у Німеччині, ще більше буде вартувати у Англії чи Америці. Держава Україна виділяє кошти на виготовлення продукції тут. Не гіршої ніж за кордоном», – розповів професор Олександр Лоскутов.


«Кожен день до нас звертаються наші захисники. Запити зростають. Наразі їх десятки щомісяця. Нам допомагають чимало компаній з різних країн світу: обладнання для стаціонару та реабілітації, нова технологія протезування та матеріали для неї. Нас забезпечили генераторами, швидкими. Стаціонару не було зовсім, а реабілітація на низькому рівні. А ось ці надсучасні ірландські технології – єдині в Україні і вони тут, у Дніпрі. Однієї доби досить аби встановити протез та поставити людину на ноги», – пояснив директор Дніпропетровського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства Олексій Штанько.


«Для нас важливо не тільки виготовити та встановити протез, а й навчити людину ним користуватися: ходити по сходах, змінюючи швидкість. Наше підприємство співпрацює з канадським проєктом підтримки протезування в Україні. Якщо на виготовлення одного протезу потрібен був тиждень, то зараз це – кілька годин», – розповів заступник директора з медичної роботи цього підприємства Валентин Ішков.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті