Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
04:53

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Захист автомобіля в Україні під час війни: страхування і його роль

Захист автомобіля в Україні під час війни: страхування і його роль
Джерело фото: vechirniy.kyiv.ua

В умовах воєнного стану страхові компанії не тільки продовжують надавати автовласникам якісний сервіс, але й пропонують нові актуальні послуги, як от страхування автомобіля від ураження снарядами, ракетами, безпілотниками або їхніми уламками.

Поки Мінекономіки очікує на проєкти страхування воєнних ризиків від міжнародних партнерів та чекає прийняття закону № 9015, вітчизняні страхові компанії розробили нові програми КАСКО, що покривають збитки внаслідок воєнних дій. Страховий ринок України швидко адаптувався до вимог військових часів, перейшовши від «відмови у виплаті внаслідок воєнних дій» до «створення програм страхування із покриттям цих ризиків», надаючи інноваційні послуги на високому рівні.

Для вивчення питання, як отримати компенсацію за знищення чи пошкодження автомобіля внаслідок воєнних дій, ми звернулися до фахівця Тетяни Щучьєвої, директора страхової компанії «Експрес Страхування».

Тетяна Щучьєва, директор СК «Е.кспрес Страхування». Джерело фото: «Експрес Страхування»
Тетяна Щучьєва, директор СК «Е.кспрес Страхування». Джерело фото: «Експрес Страхування»

Що покриває «воєнне» КАСКО?

Отже, наразі є два варіанти страхування від воєнних збитків – у складі договору КАСКО або окремо страхування тільки від воєнних збитків. Основний перелік ризиків, від яких захищають обидва варіанти – пошкодження або знищення автомобіля та/або встановленого на нього додаткового обладнання внаслідок дії мін, бомб, снарядів, боєприпасів, безпілотних літальних апаратів будь-яких типів, засобів протиповітряної та/або протиракетної оборони, інших видів зброї та/або їх уламків (крім зброї масового ураження).

Рахуємо гроші

Коли мова йде про страхування воєнних збитків у складі договору КАСКО, можна знайти страховиків, які за покриття збитків до 10% від вартості авто гроші не беруть. Деякі готові покрити збитки в більшій сумі, яка дорівнює 25% від вартості авто. За збільшення покриття страховики запропонують невелику доплату – до 10% від стандартної ціни.

Так, наприклад, якщо у вас автомобіль Toyota RAV4 2019-го року випуску вартістю в 1 млн грн., то вам запропонують страхування КАСКО за 39,5 тисяч грн. При цьому КАСКО з покриттям воєнних ризиків з лімітом у 10% або 100 тис. грн. обійдеться вам у 39,5 тис. грн. – тобто без зміни вартості страхування. У випадку, коли ви збільшите покриття воєнних ризиків з лімітом у 25% або 250 тис. грн., ваш платіж за КАСКО з таким покриттям складе вже від 43,5 тис. грн. – в цьому випадку ви доплатите 4 тис. грн.

Припустимо, що ви хочете обрати тільки страхування від воєнних збитків, то тут, в залежності від строку страхування, вам запропонують умови від 0,99% від вартості авто до 2% від вартості авто. На прикладі того ж RAV4 це буде коштувати від 9900 до 20000 грн.

Джерело фото: kyivcity.gov.ua
Джерело фото: kyivcity.gov.ua

А що з франшизою?

Важливо знати розмір франшизи, який пропонується при страхуванні. Нагадаємо, що франшиза – це обов’язкова сума витрат клієнта в кожному збитку, яка не відшкодовується страховиком. Розмір франшизи в більшості випадків встановлюють у процентах від страхової суми.

Для розрахунку беремо вже знайомий нам RAV4 вартістю в 1 млн грн. Припустимо, що в результаті атаки «шахедами», він постраждав від уламків – і СТО оцінило ці збитки у сумі 280 тис. грн.

Рахуємо обов’язкову участь клієнта у збитку за двома варіантами програм.

  • Якщо клієнт обрав програму страхування КАСКО з покриттям воєнних ризиків, то розмір його франшизи за воєнними збитками буде дорівнювати розміру франшизи за іншими ризиками (окрім викрадення та тотального знищення). Тобто, якщо клієнт при страхуванні КАСКО обрав франшизу 0% за іншими ризиками, то його участь у відновленні авто буде дорівнювати 0 грн.

    При цьому, страхова компанія йому відшкодує 100 тис. грн. у варіанті «воєнного» покриття до 10% від вартості авто або 250 тис. грн., якщо клієнт доплатив за опцію збільшення покриття до 25% від страхової суми.

  • Якщо клієнт обрав програму з покриттям тільки воєнних ризиків, то страховики відшкодують збитки за мінусом франшизи від 5% до 10% (в залежності від програм).

    В нашому випадку зі збитку у 280 тис грн. страхова компенсує вам 230 тис грн., якщо ви обрали франшизу 5%, та 180 тис грн., якщо ви обрали франшизу 10%.

Джерело фото: kyivcity.gov.ua
Джерело фото: kyivcity.gov.ua

Скільки страхових подій з воєнними обставинами покриває страховка?

Перед підписанням договору зверніть увагу на кількість звернень, які покриваються обраним вами документом. Так, при виборі варіанту страхування КАСКО із покриттям воєнних ризиків у більшості страховиків діє обмеження за кількістю таких подій – найчастіше це 1 раз за період дії договору, рідше – 2 рази. Варіант страхування тільки від воєнних ризиків – більшість страховиків підтримує без обмеження за кількістю разів звернень.

Отже, станом на зараз, є програми страхування від воєнних збитків, які дозволяють покрити потребу клієнтів із різними фінансовими можливостями та на різний строк. Потрібно лише звернутись до надійної страхової компанії та обирати більш вигідний для себе варіант.

Джерело: Obozrevatel

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте