Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
02:39

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Прип’ять. Машина часу»: в області презентували унікальну виставку

|«« «« »» »»|

Національний музей «Чорнобиль» разом з дослідником Олександром Сиротою створили унікальну виставку «Прип’ять. Машина часу». Там представлено 28 фотографій. Вони перенесуть у минуле.

Варто тільки завантажити спеціальний додаток та навести на кадр. Про це розповіли в ОВА.

«Олександр Сирота – відомий дослідник Чорнобильщини. У нього дуже велика колекція. І головне, що не тільки фотографій, а й відео, яке знімали у той час самі мешканці Прип’яті. Використовуючи сучасні технології, виникла ідея поєднати сьогоднішню зону відчуження із тим квітучим містом, в якому не було радіації», – пояснив заступник генерального директора Національного музею «Чорнобиль» Олексій Курмаз.

Так з’явилася виставка «Прип’ять. Машина часу». В ній 28 фотографій. Різні локації міста, які спорожніли після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Тут центральна площа, школа, магазин, стадіон. Та навіть лис Семен, який свого часу прославився як старожил Рудого лісу.

«Вражений побаченими кадрами, бо у кожному з цих місць побував у квітні 2020-го. Тоді ми ліквідовували велику пожежу у Чорнобильській зоні. Я був керівником гасіння. Тому все це бере за душу», – додав начальник управління взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи ОВА Андрій Кульбач.

Кожне фото експозиції «оживає» та переносить у минуле. Для цього на телефон треба завантажити спеціальний додаток і навести його на кадр.

У пана Леоніда й у власному архіві чимало фотографій з заражених радіацією земель. Та з цікавістю прийшов подивитися виставку. У минулому він капітан міліції. У 1986-му чоловік очолив взвод окремого батальйону, який відправили охороняти чорну зону.

«Це були покинуті населені пункти. Вже без людей, а тому там мали місце факти мародерства. Інколи доводили й до пожеж. Ми робили все, щоб цього не допускати, – сказав пан Леонід. – Своїм завданням, як ветерана служби, вважаю доносити правду про події тих років до наших дітей, до молодого покоління».

Унікальну виставку презентували ліквідаторам у Дніпрі. Покажуть й курсантам та студентам, майбутня справа яких – захищати.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті