Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
18:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре презентовали календарь, посвященный хлебу

В Днепре презентовали календарь, посвященный хлебу

В Музее спротиву Голодомору состоялась презентации тематического календаря «Украинский хлеб».

Об этом в музее рассказали следующее:

«Вислів "Хліб – усьому голова" знайомий нам з самого малечку, з дитинства. У традиціях українського народу хліб завжди посідав особливе місце. Шанобливе ставлення до хліба передається з покоління в покоління. І це не просто шаблонні слова – хвиля обурення в соцмережах у відповідь на розсипане на дорозі зерно у Польщі є яскравим тому підтвердженням.

Попри велику повагу до хліба, успадковану від пращурів-хліборобів, і підкріплену пам'яттю про лихоліття Голодомору, масових штучних голодів, періодами дефіциту та сучасною російською агресією з викраданням продовольства і спаленням пшеничних полів, звичаї, пов'язані із хлібом, поступово забуваються. А в давнину до кожного свята випікався особливий хліб, призначений саме для цього дня.

У нашому календарі позначено українські народні свята, для яких випікалися спеціальні різновиди святкового хліба, подано коротку інформацію про свято. Причому інформацію про той чи інший різновид святкового, обрядового хліба взято зі спогадів старожилів, зібраних методисткою Музею спротиву Голодомору, пані Вірою Аннусовою. Календар містить 12 ілюстрацій (живопис), виконаних художником нашого Музею, Юлією Лисенко, на яких зображено вибрані обрядові хліби. Крім вибраних українських народних свят, у календарі позначено державні свята, вибрані пам'ятні дні, свята, пов'язані із Збройними Силами України.

Віра Андріївна Аннусова, упорядник календаря, розповіла присутнім про хліб у традиціях українців та різновиди обрядового хліба, який використовується у святах всього річного циклу. Юлія Дмитрівна Лисенко, автор ілюстрацій та дизайну, показала основні етапи роботи над створенням календаря, приділила увагу особливостям достовірного і естетичного відображення обрядового хліба.

На презентації були присутні представники науково-дослідних інституцій, закладів вищої освіти, бібліотек з Києва, Дніпра, Запоріжжя, журналісти, громадські діячі, студенти та багато інших зацікавлених у даній темі. Наших відвідувачів цікавило, як Віра Андріївна збирала інформацію для календаря. Присутні відзначили новаторство і важливість популяризації народних традицій через тематичний календар».

Ознакомиться с календарем «Украинский хлеб» можно здесь.






Gorod.dp.ua на Facebook.


Домовенок Кузя  (19.02.24 11:45): Я печу, печу, печу, діткам всім по калачу. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте