Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
02:03

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В историческом музее Днепра открыли выставку в честь Дня сопротивления оккупации Крыма

В историческом музее Днепра открыли выставку в честь Дня сопротивления оккупации Крыма

Эта дата отмечается сегодня, 26 февраля.

Оккупация Крыма российскими агрессорами фактически началась 22 февраля 2014 года. А 26 февраля того же года в Симферополе состоялся многотысячный митинг в поддержку целостности Украины. К сожалению, митингующих разогнали оккупационные силы.

Но эта дата с 2016 года отмечается как День сопротивления оккупации Крыма.

В честь этой даты в Днепропетровском историческом музее открыли выставку, сообщив об этом:

«В історичному музеї в залі №12 працює міні-виставка "Кримський сценарій": втілення та опір.

26 лютого ми відзначаємо День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Ця пам’ятна дата пов’язана з річницею проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України. Вперше в Україні цей день відзначався в 2016 році. З 2020 року відповідно до Указу Президента України № 58/2020 День спротиву відзначається щорічно.

20 лютого 2014 року, за два дні до втечі Президента України В. Януковича, розпочалося російське вторгнення на територію України. На кінець лютого Крим вже був заповнений російською агентурою, диверсійними групами і членами різноманітних парамілітарних формувань, які й склали основу так званої «самооборони Криму». Згодом до них доєдналися так звані «зелені чоловічки» – кадрові російські військові без розпізнавальних знаків.

25 лютого будівлю Верховної Ради Автономної Республіки Крим у Сімферополі пікетували близько 400 проросійськи налаштованих людей. Вони вимагали зняти державну символіку України, а ще – провести позачергову сесію, на якій прийняти рішення про референдум за незалежність Криму.

У відповідь на це – 26 лютого Меджліс кримськотатарського народу організував під стінами парламенту Криму проукраїнський мітинг. Чинити спротив російській окупації та підтримати цілісність України прийшли представники кримськотатарської громади, активісти руху «Євромайдан Крим», члени ГО «Армія спасіння», представники Конгресу українських націоналістів, ультрас ФК «Таврія» та інші небайдужі громадяни. Завдяки зібранню кримчанам вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу автономної республіки у складі України.

Такий супротив змусив росіян вдатися до активних дій, тому наступного дня ними був захоплений парламент та уряд Криму. 28 лютого Верховна Рада Криму під «наглядом» військовослужбовців ЗС РФ проголосувала за проведення референдуму про статус Криму. Того ж дня російські підрозділи почали блокувати українські військові частини та об’єкти на півострові, захопили аеропорти Бельбек і Сімферополь, сухопутні в’їзди до Криму з боку Херсонщини.

16 березня 2014 року відбувся псевдореферендум про статус Криму. Цей захід, повністю зрежисований Росією, був спробою сховати свій злочин за ширмою демократії перед цивілізованими країнами.

25 березня росіяни захопили останню військову частину, що тримала український прапор в Криму – морський тральник «Черкаси» ВМС України.

Після встановлення контролю над Кримом окупаційна влада розпочала незаконні, політично вмотивовані переслідування громадських активістів. Анексія Криму – перший етап російсько-української війни, а його мешканці – перші жертви російських окупантів».

Фото – Днепропетровский исторический музей.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворов мноковартирных домов запланировали отремонтировать в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте