Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
04:16

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепровский Художественный музей приглашает в удивительный мир украинских платков

|«« «« »» »»|

В этом музее (улица Шевченко, 21) открылась яркая выставка Наты Чаривной «Хустка як мистецтво».

Платок может быть теплой и важной деталью гардероба. Но еще он может стать настоящим произведением искусства!

Это своим творчеством доказывает настоящая мастерица Ната Чаривна, которая создает неповторимые авторские платки. Ее шедевры есть у коллекционеров многих стран мира!

О новой выставке и ее авторе в Днепровском Художественном музее рассказали:

«В Дніпровському художньому музеї відбулося відкриття виставки Нати Чарівної «Хустка як мистецтво». На виставці представлено 11 картин і багато різнокольорових авторських хусток – це явище незвичне для музею, бо за всю його 110-річну історію хустка ніколи не ставала головним артефактом експозиції.

Авторка почала створювати свої хустки після 24 лютого 2022 року. Це була її емоційна реакція на всі ті жахи, що випали на долю нашої країни. У майстрині виникло велике бажання за допомогою світла, кольору, легкості тканини по-жіночому протистояти безбарвному тьмяному страху, розгубленості, перед якою опинилися українці з початком повномасштабного вторгнення ворога на нашу Батьківщину.

Художниця Ната Чарівна, яка створює хустки, каже:

«Хустки я почала створювати після 24 лютого 2022 року. Але спочатку народилася картина «Біженці, або лютий 2022». У цій картини (вона була представлена на виставці «Незламні» в Києві Спілкою художників України) через очі героїні та її дитини передані всі жахи війни, які я відчувала, пережила і прожила на той час. І оскільки картину було написано в стриманих кольорах, то виникло велике бажання: повернутися до світла, до кольору, до яскравих фарб. Хотілося вилити кольорове життя на велике полотно – і таким чином частково протистояти безбарвному страху перед майбутнім та тій розгубленості, у якій ми опинилися на початку повномасштабного вторгнення…

У ті перші тижні і навіть місяці магазини, де можна було придбати полотна, були закриті. А в мене було лише одне вільне полотно, розміром 90х90. І саме на ньому написано картину «Дівчина та соняшники». Картина вийшла яскравою, колоритною і життєствердною.

Одна моя знайома, побачивши цю картину, сказала: «От би мати таку хустку шовкову!» А чому б і ні? І от уже наступна картина була написана саме під хустку – на полотні квадратного розміру. Друга хустка мала назву «Соколи та бавовна». Вона також символічна, бо соколи – це наші хлопці-захисники, а бавовна – це один з українських символів цієї війни.

Серія хусток «Міста України» почалася з Херсона з його кавунами та Мелітополя з його черешнями. Сюжети для хусток були відображенням сьогодення. А потім народилася серія ніжних і чуттєвих хусток «Балерина» та хустки кольору 2023 року – Viva Madgenta».

Хустки NataCharivna розлетілися по всьому світу, бо в багатьох країнах живуть зараз наші жінки. Я радію від того, що моя хустка – це частка мого мистецтва, яка прикрашає жінку й і підкреслює особливості її вроди.

Хустка, як і Покров Богородиці, в уявленні авторки спроможна не тільки прикрасити жінку, а й надати сили, надихнути на оптимізм. Так виникла серія хусток «Міста України».

Хустки Нати Чарівної розлітаються по всьому світу, бо в багатьох країнах зараз живуть наші співгромадянки.

Протягом місяця авторка обіцяє провести в стінах музею не один свій майстерклас зі створення жіночої хустки.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21.

Виставка діє з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00), вихідні – понеділок, вівторок. Тел. 744-60-36, 744-26-80».

Фото – Александр Ярошенко.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (11)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте