Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 03 мая 2024
14:37

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

К 210-летию со дня рождения Кобзаря – выставка, экскурсия, лекция, квест

К 210-летию со дня рождения Кобзаря – выставка, экскурсия, лекция, квест

Все эти интересные мероприятия для жителей и гостей нашего города подготовил Днепропетровский исторический музей имени Яворницкого.

Завтра, 9 марта, исполняется 210 лет со дня рождения Тараса Григорьевича Шевченко.

К этой дате в историческом музее подготовили целый цикл мероприятий – как в самом музее, так и в его филиалах – Литературном музее и Усадьбе Яворницкого. При этом, чтобы у ценителей творчества Кобзаря была возможность посетить все мероприятия, их развели по времени.

Так, в Литературном музее еще 1 марта была открыта выставка-квест «Шукаймо у собі Шевченка». Об этом рассказывал Городской сайт. А в ближайшие выходные этот музей на пр. Яворницкого, 64 будет проводить экскурсии «Придніпров’я в долі та творчості Тараса Шевченка і Валер’яна Підмогильного».

В минувшую среду в Доме-музее Яворницкого интересной лекцией о связи Тараса Шевченко с нашим краем порадовал известнейший историк Максим Кавун:

«У Меморіальному будинку-музеї Д. І. Яворницького відбулася лекція кандидата історичних наук, в. о. завідувача цього відділу-музею Максима Кавуна на тему: "Образ Кобзаря в ландшафті міста: перші кроки увічнення пам'яті Тараса Шевченка у Дніпрі (кінець ХІХ - перша половина ХХ ст.)".

Під час лекції дізналися:

Коли і ким вперше було піднято питання про вшанування Кобзаря у тодішньому Катеринославі?

Коли в місті з'явилися перші барельєфні зображення Т.Г. Шевченка?

І яку роль відіграв Дмитро Яворницький у меморіалізації постаті Т.Г. Шевченка в Катеринославі?

Як проходили Шевченківські свята в дореволюційному Катеринославі?

Яка вулиця в нашому місті мала першою носити ім'я Шевченка ще на початку ХХ століття?

Коли і за яких обставин Потьомкінський сад став парком імені Шевченка ?

Це були дві години конструктивного творчого спілкування в теплій дружній атмосфері.

Також у садибі академіка можна побачити виставку, присвячену історії кохання Дмитра Івановича та Серафими Дмитрівни Яворницьких».

А сегодня в историческом музее откроют необычную выставку днепровского скульптора Владимира Небоженко:

«8 березня о 16:00 в історичному музеї відбудеться відкриття виставки "А серце б’ється – ожива…" до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

9 березня Україна та весь цивілізований світ відзначатиме 210 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Цей видатний українець вловив і передав в мальовничому слові глибини національного характеру, велич та боротьбу, красу рідної землі та її тугу. Саме він, майстер слова, зробив українську мову художньо досконалою зброєю у боротьбі за свободу. Тарас Шевченко не просто поет, ця людина – символ прагнень і надії, з ХІХ ст. його рядки сприймаються як написані сьогодні. Секрет їх незмінної актуальності в щирості та глибокому усвідомленні автором проблем та скрут українського народу.

Для виставки на честь великого українця, Тараса Шевченка, Дніпропетровський національний музей імені Д. І. Яворницького залучив декілька десятків неймовірних експонатів. Основа виставки – колекція пластики (макети, пробні форми) нашого земляка, одного з найталановитіших скульпторів сучасності, Володимира Небоженка. Володимир Павлович – автор декількох пам’ятників Шевченкові в Україні, всі вони унікальні, точно передають не лише зовнішні риси, а й характер Тараса Григоровича. Однак пам’ятник – це вершина, результат тривалих пошуків. На виставці Ви зможете зазирнути в уявну майстерню, разом зі скульптором пройти шлях від початкових ідей, невеличких глиняних скульптурок, до величного гранітного результату.

Окрім скульптур, на виставці також представлені різноманітні портрети Т. Шевченка, альбоми з ілюстраціями до його творів. І Книга, без якої важко уявити собі спадок Т. Шевченка – «Кобзар» – перша збірка його поетичних творів. Представлений на виставці екземпляр має свою унікальну історію, якою готовий поділитися з відвідувачами.

Виставка працюватиме кожного дня, окрім понеділка, з 10:00 до 16:00».

Днепропетровский исторический музей приглашает жителей и гостей Днепра вместе отпраздновать 210-летие со дня рождения Кобзаря!

Фото – исторический музей.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте