Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
12:54

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепропетровском историческом музее открыли впечатляющую выставку в честь Кобзаря

|«« «« »» »»|

На выставке представлены работы одного из талантливейших скульпторов современности Владимира Небоженко.

Владимир Небоженко является автором нескольких памятников Тарасу Григорьевичу Шевченко, 210 лет со дня рождения которого отмечали 9 марта. Один из самых известных монументов Небоженко – памятник молодому Тарасу напротив театра Шевченко.

На новой выставке представлены как копии открытых памятников, так и проекты пока еще нереализованных замыслов мастера.

О выставке в историческом музее рассказали:

«9 березня Україна та весь цивілізований світ відзначали 210 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Цей видатний українець вловив і передав в мальовничому слові глибини національного характеру, велич та боротьбу, красу рідної землі та її тугу. Саме він, майстер слова, зробив українську мову художньо досконалою зброєю у боротьбі за свободу. Тарас Шевченко не просто поет, ця людина – символ прагнень і надії, з ХІХ ст. його рядки сприймаються як написані сьогодні. Секрет їх незмінної актуальності в щирості та глибокому усвідомленні автором проблем та скрут українського народу.

Для виставки на честь великого українця, Тараса Шевченка, Дніпропетровський національний музей імені Д. І. Яворницького залучив декілька десятків неймовірних експонатів. Основа виставки – колекція пластики (макети, пробні форми) нашого земляка, одного з найталановитіших скульпторів сучасності, Володимира Небоженка. Володимир Павлович – автор декількох пам’ятників Шевченкові в Україні, всі вони унікальні, точно передають не лише зовнішні риси, а й характер Тараса Григоровича. Однак пам’ятник – це вершина, результат тривалих пошуків. На виставці Ви можете зазирнути в уявну майстерню, разом зі скульптором пройти шлях від початкових ідей, невеличких глиняних скульптурок, до величного гранітного результату.

Окрім скульптур, на виставці також представлені різноманітні портрети Т. Шевченка, альбоми з ілюстраціями до його творів. І Книга, без якої важко уявити собі спадок Т. Шевченка – «Кобзар» – перша збірка його поетичних творів. Представлений на виставці екземпляр має свою унікальну історію, якою готовий поділитися з відвідувачами.

Виставка працюватиме кожного дня, окрім понеділка, з 10:00 до 16:00».

На открытии выставки побывала известная исследовательница культурной жизни нашего города Ирина Семенчук, которая поделилась такими впечатлениями:

«Відкрилась виставка пластики одного з найталановитіших скульпторів сучасності - Володимира Небоженка "А серце б`ється - ожива".

У нашому місті чотири пам'ятника цього скульптора і якщо для когось - це відкриття, то є зараз в нас світова енціклопедія - інтернет.

На відкритті Володимир Павлович розповідав як важко було отримати дозвіл на встановлення пам'ятника молодому Тарасу біля українського театру..

На виставці представленно доволі багато малої пластики, присвяченої Шевченкові " винуватця" урочистості, а також багато друкованої продукції з фондів музею. Всі вони вельми цікаві. Бо постать великого кобзаря - це такий моноліт, який мав хист бачити крізь час.

Відомості про перебування поета на Катеринославщині уривчасті, але мистецька спадщина художника дає нам можливість більш повно уявити картину подорожі по нашому краю, вивчення документів Дніпропетровського історичного архіву дає змогу визначити маршрут подорожі. Отже: " 18 вересня поет був уже в Кирилівці. тож, перебування Шевченка на Катеринославщині припадає на кінець серпня і, головним чином, на першу половину вересня 1843 р. Збереглись малюнки Шевченка під час подорожі по Орелі, що розмежовувала дві губернії і впадала в Дніпро недалеко від Верхньодніпровська. " В 1844 р. в листі до Я.Кухаренка поет згадував про подорож на Катеринославщину: «Був я уторік на Україні – був ... на Хортиці»...

Дякуючи музею, я знов і знов торкнулася постаті цієї геніальної людини, яка перш за все була УКРАЇНЦЕМ!».

Фото – Исторический музей и Ирина Семенчук.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (14)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (13)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте