Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
14:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В историческом музее Днепра покажут римскую армию и жизнь 13-ти дверей

|«« «« »» »»|

Днепропетровский исторический музей имени Яворницкого приглашает на два новых интересных проекта.

Сегодня, 21 марта в 15 часов в историческом музее откроют новую выставку «Roma invicta: історія давньоримської армії». О ней в музее рассказали:

«Розпочався монтаж виставки "Roma invicta: історія давньоримської армії".

Здавалося б: яке відношення має історія Стародавнього Риму до України?

Позаяк, по українських землях проходила лінія оборони Римської імперії - лімес, форпости Риму утримували легіонери, які мали тісні стосунки з тодішніми мешканцями степів - сарматами. Інколи таке сусідство призводило до конфліктів, частіше - до обміну та залучення сарматів на військову службу.

Українські землі були знайомі римлянам, римська присутність робила їх частиною тодішнього цивілізованого світу. Напротивагу сучасній росії, яка не має жодного відношення до римської спадщини, хоч як і намагається себе до неї приписати. Фраза "москва - третій Рим" залишається не більше ніж історичним фейком.

Виставка відкривається вже у цю п'ятницю, тож запрошуємо на відкриття (о 15:00)».

А завтра, 22 марта, все желающие могут посетить открытие необычного проекта в Доме-музее Яворницкого на площади Шевченко, 5.

Об этом проекте и очередном интересном мероприятии и.о. заведующего Домом-музеем Максима Кавуна исторический музей сообщил:

«22 березня о 14:00 у Меморіальному-будинку музеї Д. І. Яворницького відбудеться відкриття арт-проєкту Анатолія Меньківа «Життя 13-тьох дверей».

Поштовхом до створення цього проєкту стала низка подорожей містами Польщі та Італії, які здійснив художник протягом 2018-2019 років, що привело його до філософських роздумів, пов’язаних з образом архітектурного елементу, який присутній у будь-якій будівлі. Двері середньовічних будинків, храмів та публічних споруд стали предметом дослідження Анатолія Меньківа. Автор стверджує що за кожними дверима є своє особливе життя та своя історія.

«Двері – це шлях до істини. Ми відкриваємо двері за дверима, ми йдемо вперед життєвим шляхом, маневруючи і постійно змінюючи наш маршрут. Ми кожен день опиняємося перед вибором – перед кількома дверима. Вони всі різні. Вони ведуть у різні боки, у різні площини, у різні світи, але обираємо лише одну…», – зазначає митець.

Важливу роль в образному настрої представлених живописних творів грає особлива авторська техніка, застосована художником. Фактура поверхні, збагачена різними рельєфно виступаючими мазками, створює додаткову світлотіньову гру, підкреслює виразність елементів композиції. Художні особливості робіт підсилюються звуковим супроводом: відвідувачі виставки, за допомогою своїх гаджетів, використовуючи QR код, зможуть віртуально опинитися саме на тих вулицях, біля дверей будинків доби Ренесансу та бароко, репрезентованих у проєкті.

Цей проєкт надасть можливість по-новому поглянути на інтер’єри будинку Д. І. Яворницького, адже у метафоричному сенсі, потрапляючи через парадні двері до оселі вченого, відвідувачі відкривають для себе духовний мікрокосм «Козацького Батька», його домашній світ, зустрічаються з живою історією нашого міста та краю. Тож, запрошуємо на виставку «Життя 13-тьох дверей», яка працюватиме з 22 березня до 12 травні 2024 р.

Анатолій Меньків – художник, дизайнер, викладач, голова осередку Спілки дизайнерів України в м. Дніпро, член Міжнародної асоціації «Society of Designers». Здобув освіту у Дніпропетровському художньому училищі (майстерня Григорія Чернети) та Українській академії друкарства (м. Львів). Є співзасновником та куратором Міжнародного фестивалю дизайну «COW», у якому беруть участь дизайнери з 30 країн світу. Як волонтер, у 2015 році започаткував проєкт «Арт-десант», у рамках якого навчає живопису поранених воїнів у медичних закладах м. Дніпро з метою допомогти їм позбутися посттравматичного синдрому.

За свою активну діяльність Анатолій був нагороджений багатьма нагородами, серед них: Почесна медаль «LEGE ARTIS», Медаль «Захисника Вітчизни», Медаль «За заслуги перед містом», Почесна медаль від СДУ за вагомий внесок у розвиток дизайну в Україні, Золота медаль ім. О. Родченка. Художник експонував свої роботи на багатьох виставках, бієнале та триєнале у більш, ніж 20 країнах світу. Твори знаходяться у приватних колекціях, колекціях галерей та музеїв України, США, Італії, Іспанії, та інших країн світу.

Також у Меморіальному будинку-музеї Д. І. Яворницького пройшла лекція кандидата історичних наук та виконувача обов'язки завідувача цього відділу Максима Кавуна, присвячена першим архітектурним проєктам та практикам забудови Соборної площі.

До речі, у саду Д. І. Яворницького розквітли первоцвіти, та подають надії на квіт найближчим часом нарциси. А це привід відвідати музейний лекторій вже наступної середи!».

Фото – Днепропетровский исторический музей.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте