Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
01:33

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Що зміниться в Україні з 1 квітня 2024 року: мінімальна зарплата, перерахунок пенсій та халвінг біткоїну

Що зміниться в Україні з 1 квітня 2024 року: мінімальна зарплата, перерахунок пенсій та халвінг біткоїну

На що вплине підвищення мінімальної зарплати до 8000 грн? Як перерахують пенсії працюючим пенсіонерам? Хто має подати декларацію про доходи?

Деталі про ці та інші важливі зміни у квітні-2024 розповідає "Ми – Україна".

Підвищення мінімальної зарплати

За законом про бюджет-2024, з 1 квітня мінімальна зарплата підвищиться з 7100 грн до 8000 грн , у погодинному вимірі – з 42,6 грн до 48 грн.

Разом із мінімалкою зростає низка показників, зокрема:

  • мінімальний розмір пенсії за віком особам, які досягли 65 років та в разі наявності 30 років страхового стажу (жінки) та 35 років (чоловіки). Він становить 40% від мінімалки та підвищиться з 2840 грн до 3200 грн;
  • мінімальний ЄСВ. Становить 22% від мінімалки та збільшиться з 1562 грн до 1760 грн;
  • максимальна база нарахування ЄСВ. Вона обмежена 15 розмірами мінімалки і буде 120 000 грн замість 106 500 грн;
  • максимальний розмір лікарняних та декретних. Найбільший розмір денної виплати не зможе перевищувати 3942,18 грн (до початку квітня – 3298,69 грн). Якщо у особи менше шести місяців страхового стажу протягом останніх 12 місяців, максимальний розмір денної виплати становитиме: лікарняних – 262,81 грн, декретних – 525,62 грн;
  • мінімальний розмір декретних. Становитиме 262,81 грн на день (до початку квітня – 233,25 грн) в разі настання страхового випадку у січні-березні;
  • максимальна оплата за суспільно корисні роботи. Якщо нараховується не працівникам функціонуючих підприємств, то становить 1,5 розміри мінімалки: 12 000 грн з початку квітня;
  • штрафи за порушення трудового законодавства. В залежності від порушення діапазон до початку квітня становить від 14 200 грн до 113 600 грн, після підвищення мінімалки – від 16 000 грн до 128 000

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

1 квітня має відбутися п ерерахунок пенсій працюючим пенсіонерам згідно із постановою Кабміну №185. Автоматичний без звернення проводять у тому разі, якщо станом на 1 березня у пенсіонера 24 місяці додаткового страхового стажу або після нарахування пенсії, або після її останнього перерахунку.

У виплаті переглядають одну або дві складові: коефіцієнт страхового стажу у будь-якому випадку, а разом із ним показник середньої зарплати, якщо це дозволить підвищити пенсію.

Не перераховують пенсії за вислугу років, а також ту, яка призначена до досягнення пенсійного віку.

У 2024 році, так само, як і у 2023 році, перерахунок проведуть після того, як до Держреєстру загальнообов'язкового державного пенсійного страхування надійдуть дані про ЄСВ за перший квартал цього року. За графіком це відбувається до середини травня. Тож очікується, що перераховані виплати працюючі пенсіонери отримають у червні за квітень та травень.

Цифрові декларації для гумдопомоги

1 квітня завершується перехідний період, під час якого гуманітарку до України пропускали за наявності паперової декларації про товари та без визначення унікального коду гумдопомоги, який надається автоматизованою системою. З початку квітня гуманітарка йтиме уже через цифровий облік.

Автоматизована система реєстрації гумдопомоги працює з 1 грудня 2023 року. Тоді ж мали скасувати паперові декларації. Але після численних звернень волонтерів застосували перехідний період, під час якого можна було обирати паперовий або цифровий спосіб обліку.

З 1 квітня діяти треба буде через цифрову платформу. Для цього:

  • зареєструватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису в реєстрі отримувачів гумдопомоги чи зайти до реєстру в Автоматизованій системі ;
  • заповнити інформацію щодо вантажу та декларації;
  • отримати код гумдопомоги;
  • сформувати декларацію;
  • назвати код під час митного оформлення.

В разі розбіжностей між декларацією та тим, що надійшло, треба заповнити інвентаризаційний опис. Про цільове використання гумдопомоги подається автоматичний звіт, до якого підтягуються дані декларації або інвентаризаційного опису. В разі помилок у звіті чи описі, до кінця місяця можна подати уточнюючий звіт або опис.

Проміжні репарації

Проміжні репарації – це одноразові грошові виплати розміром 3 000 євро, які передбачені потерпілим від сексуального насильства, пов'язаного із війною. Пілотний проєкт щодо виплат стартував на початку березня і до кінця місяця має завершитися процедура верифікації 40 постраждалих осіб.

Після верифікації постраждалі отримають статуси та перші проміжні репарації. На середину весни, тобто на 15 квітня, запланували повномасштабне розгортання проєкту. Загалом його пілотна фаза триватиме до кінця жовтня 2024 року.

"До жовтня хочемо сформувати певну практику та досвід. І, можливо, будемо брати до уваги інші злочини, не лише сексуального характеру", - сказала віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

За її словами протягом року проміжні репарації планують надати близько 500 постраждалим.

Реєстрація на НМТ

У березні розпочалася процедура реєстрації учасників НМТ-2024 . До 11 квітня вони можуть зареєструвати свої електронні кабінети та подати необхідні документи: сканкопії або фотокопії паспорту, податкового номеру та документу про освіту (довідка зі школи встановленого зразка для випускників цього року, свідоцтво про закінчення школи або атестат – для випускників минулих років).

Зареєструватися можна як на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, так і вперше – через застосунок "Дія" (якщо є ID-карта або біометричний закордонний паспорт).

Хоча реєстрація на НМТ-2024 завершиться 11 квітня, до 15 квітня у учасників буде можливість внести зміни щодо предмету на вибір, населеного пункту під час тестування, потреби щодо участі у додатковій сесії.

Після успішної реєстрації надходить відповідна інформація від регіонального центру і є можливість створити сертифікат НМТ, який разом із паспортом потрібен для участі у тестуванні.

Про точну дату та місце, де учасник буде проходити НМТ, інформація надійде окремо, максимум до 8 травня.

Халвінг біткоїну

Орієнтовно у середині квітня має відбутися халвінг біткоїна – зменшення удвічі винагороди для майнерів. Така дата настає кожні чотири роки після того, як кількість блоків транзакцій з часу останнього халвінгу досягає 210 000.

У 2020 році відбувся третій халвінг біткоїна, в результаті якого винагорода майнерів склала 6,25 токенів. Після очікуваного у квітні-2024 четвертого вона становитиме 3,125 токенів, а щоденний випуск скоротиться з 900 до 450 токенів.

Згідно із динамікою вартості біткоїна, після халвінгу відбувається зростання його вартості.

Що ж до темпів здороження, то дослідники спостерігають таку тенденцію: після кожного наступного халвінгу вони менш інтенсивні відносно попереднього. І це свідчить про те, що ринок стає більш зрілим. Протягом чотирьох років після першого халвінгу BTC зріс приблизно на 5500%, після другого халвінгу – на 1250%, після третього халвінгу – на 700%.

Заяви на виплати ВПО

З 1 березня змінився алгоритм нарахування допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. У Кабміні визначили категорії, яким виплату призначають автоматично, уточнили перелік тих, хто може знову подати заяву на пролонгацію.

До кінця березня мали б завершити прийом заяв, щоб допомогу ВПО могли отримати за перший місяць весни. Проте кількість звернень виявилася настільки великою, що строки уряд продовжив. В Кабміні повідомили , що для отримання допомоги на проживання за березень, заяви можна буде подати до 30 квітня.

Термін виплати допомоги на проживання становить шість місяців. Заяву на неї особисто можуть подати:

  • особи з інвалідністю третьої групи, якщо середньомісячний сукупний дохід не перевищує 9444 грн;
  • зареєстровані у Центрі зайнятості безробітні особи у віці до 55 років;
  • студенти у віці до 23 років;
  • власники житла, яке знищене або непридатне до проживання через пошкодження;
  • сім'ї, в складі яких тільки непрацездатні особи;
  • тяжкохворі особи;
  • діти у сім'ях патронатних вихователів, патронатні вихователі, діти, які влаштовані до родичів, знайомих, прийомних батьків, у дитбудинки сімейного типу.

Податкові декларації

Протягом квітня ще триватиме деклараційна кампанія-2024. До 1 травня мають подати декларацію про доходи фізособи у таких випадках:

  • дохід отримано не від податкового агента, тобто не у вигляді зарплати чи прирівняних до неї доходів;
  • є дохід від оренди нерухомого та рухомого майна, якщо орендар не виступив у якості податкового агента або якщо орендодавець не є ФОПом-єдинником і оренда – це його господарська діяльність;
  • відбувся продаж або обмін майна понад порогові значення і податок на доходи та військовий збір не сплачено під час угоди. Для фізосіб не оподатковується перший продаж або обмін рухомого майна протягом року, а також перший продаж за рік нерухомості, яка перед тим була у власності не менше трьох років;
  • був отриманий подарунок або спадщина не від осіб першого або другого ступеню споріднення на суму понад 1342 грн – 25% від мінімалки станом на 1 січня 2023 р., оскільки звітуємо за минулий рік;
  • дохід отримується від незалежної професійної діяльності чи підприємницької (крім ФОПів на спрощенці);
  • отримані додаткове благо чи нецільова благодійна допомога на суму понад 3760 грн;
  • отримувався інвестиційний прибуток, винагорода чи виплати за цивільно-правовим договором з ФОПом четвертої групи;
  • був отриманий дохід від продажу власної сільгосппродукції на суму понад 12 мінімалок – понад 80 400 грн, оскільки звітуємо за 2023 рік;
  • були іноземні доходи. Звітувати не треба, якщо це допомога від інших держав та державних фондів, благодійних іноземних компаній та організацій.
Gorod.dp.ua на Facebook.


Ми Україна  (30.03.24 11:14): "Що зміниться в Україні з 1 квітня 2024 року"

Будет полный халвінг, полная ЭУропа уже натупила, теперь наступит полный "халвінг"!
Ответить | С цитатой
к-го ху  (30.03.24 10:12): Какого )( р
працюючим пензам повышать ?
Пошли н а )(
или работайте или получаете пенсию
а то вы хотите и рыбку сьесть на )( у сесть
и какая то хи тро пая b л это придумала?
должно быть как в Эвропе а не как ко дл яке !
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте