Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 09 мая 2024
10:38

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Школа безопасности: как уберечь себя на зимних водоемах

Школа безопасности: как уберечь себя на зимних водоемах
foto.ng.ru
Вже декілька днів стовпчик термометра знаходиться на плюсовій відмітці. Проте ще знаходяться охочі порибалити на льоду або покататися на ковзанах на водоймищах. Декілька рад з школи безпеки МНС.

Зимова пора року має свої принади - лижі, ковзани, підлідну рибаловлю. Однак усі вони - досить небезпечні, якщо не дотримуватися певних правил. Особливої обережності вимагають замерзлі водойми, особливо - у перший місяць льодоставу. Найбільш завзяті ковзарі та любителі підлідного лову не завжди дотримуються правила: “Сім раз перевір надійність льоду і лише затим ступай на нього”.

Треба пам’ятати, що міцним вважається прозорий лід, синюватого або зеленуватого кольору завтовшки до 12 см. Найміцнішим є лід блакитного кольору, білий лід має удвічі меншу міцність. Сірий колір свідчить про присутність води у товщі льоду, на такий лід виходити дуже небезпечно.

Перш ніж ступати на кригу водоймища, виміряйте її товщину, пробивши ополонки з обох боків маршруту на відстані не менше 5 м одна від одної.

Пам’ятайте, що при температурі повітря нижче нуля градусів, безпечним вважається лід завтовшки не менше 5-7 см для перебування однієї людини. Для масового катання на ковзанах товщина льоду має бути 25 см, для переправи автомобіля – 35-50 см, 40-60 см – для трактора та важкої техніки.

Перетинаючи водойму по льоду, треба бути дуже обережним, уважно стежити за поверхнею, обходити ділянки, вкриті товстим шаром снігу (під снігом лід завжди тонкий), небезпечні місця поблизу фарватеру зі швидкою течією або там, де б’ють джерела, впадають струмки чи стоки теплої води з об’єктів господарської діяльності. Значно слабшою буде крига і там, де є вмерзла рослинність - кущі, дерева, очерет.

Особливо треба бути обережними, виходячи з берега на лід, бо він може не дуже щільно прилягати до суші, мати тріщини, бути крихким, а отже, не витримати вашої ваги.

Якщо ви не сам, пересувайтеся по льоду на відстані 5-6 метрів один від одного, будьте готові надати необхідну допомогу товаришеві, який рухається попереду. Малогабаритні вантажі краще транспортувати на санках або інших засобах із достатньою площею тиску на кригу.

Давньогрецький філософ Платон писав: “У своїх нещастях люди схильні звинувачувати долю, богів і все що завгодно, але тільки не себе”. Ці слова особливо стосуються тих, хто полюбляє зимову рибаловлю. Кожного року десятки рибалок опиняються в екстремальних ситуаціях, а біда зазвичай трапляється через порушення правил безпеки. Такі події становлять до 10% від загальної кількості надзвичайних ситуацій на водоймищах області протягом року.

Так, 7 лютого 2007 року біля селища Каменське Нікопольського району в затоці Каховського водосховища під час зимового лову риби провалилися під лід і стали тонути троє рибалок. Ще троє людей, які стали випадковими свідками цієї події, спробували допомогти потерпілим, але самі опинилися у воді й потонули. Врятуватися нікому не вдалося. Того ж місяця у Криничанському районі на ставку в с. Грузинівка під час риболовлі потонули дві особи, 1950 р. н. та 1952 р. народження. Ці трагічні пригоди свідчать про нехтування елементарними правилами поведінки при льодоставі.

Зимова рибаловля вимагає суворого дотримання правил безпеки. Збираючись на неї, обов’язково покладіть до рюкзака міцну мотузку завдовжки 10-15 метрів з петлею на одному кінці й вантажем до 400 грамів на другому. Непогано було б мати із собою ще й дошку або гілку завдовжки до 2-2,5 метра.

На льоду не скупчуйтеся. Пробивайте ополонки на відстані 5-6 метрів одну від одної. Не заходьте далеко від берега, не ловіть рибу поблизу вимоїн.

Якщо ж біда трапилась і ви провалилися під лід, не панікуйте, широко розкиньте руки на краї ополонки, намагайтесь утриматися від занурення з головою, старайтесь без різких рухів вибратися на поверхню льоду, наповзаючи на нього грудьми або спиною, допомагаючи собі ногами. Вибравшись на лід, не вставайте, а відкотіться якомога далі від пролому, потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, бо там міцність льоду вами вже перевірена.

Якщо ви стали свідком того, що під лід провалилася людина, спробуйте зробити все можливе, щоб їй допомогти. По-перше, сповістіть, що йдете на допомогу. Затим знайдіть дошку, шматок фанери чи лижі для того, щоб збільшити площу опори, ляжте на них і поповзом рухайтеся до ополонки, широко при цьому розкидаючи руки. За 3-4 метри до ополонки, киньте потопаючому мотузку, шарф або простягніть лижу, дошку чи палицю, поволі витягуйте потерпілого на лід. Якщо ви не один, то треба лягти на лід ланцюжком і, узявши один одного за ноги, рухатися до ополонки, а потім у той же спосіб, про який ішлося вище, витягувати потерпілого.

При наданні допомоги людині, яка провалилась під лід, слід діяти рішуче, не гаяти часу, бо у холодній воді людина швидко замерзає, а мокрий одяг тягне її до дна.

По можливості, зателефонуйте в Службу порятунку 101, викличте «Швидку допомогу», вкажіть координати місця, де сталася надзвичайна подія.

Важливе значення для здоров’я і життя постраждалого має надання врятованому першої долікарської допомоги. Слід викрутити мокрий одяг постраждалого, якщо є можливість – змінити його на сухий, загорнути постраждалого в ковдру. Зігрівати його треба поступово, бо швидке зігрівання може викликати проблеми із серцево-судинною системою.

Якщо є можливість, то обкладіть тіло постраждалого теплими грілками чи пластиковими пляшками з теплою водою, дайте випити гарячого чаю.

Пам’ятайте, що такі прості, але дієві заходи врятують потерпілому життя та збережуть його здоров’я.

Gorod.dp.ua на Facebook.


alexsander  (18.02.10 16:16): Надо с головой выходить, сейчас лед в заливах более полуметра, на танке можно ездить Ответить | С цитатой
Предупредительный  (18.02.10 14:25): Не надо на лед выходить,не будет и проблем Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте