Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 15 травня 2024
11:50

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Париж побачить виставку «Петриківський розпис – колір традицій»

Париж побачить виставку «Петриківський розпис – колір традицій»
20 травня в Дніпропетровській обласній раді проведено робочу нараду з питань організації виставки петриківського мистецтва «Петриківський розпис – колір традицій», яка відбудеться протягом 10-14 червня цього року у Штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Дніпропетровщина представлятиме виставку Петриківського розпису, що стане внесоком України у діяльність Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини у контексті відзначення 10-ї її річниці з метою передачі культурної цінності Петриківки наступним поколінням.

У відкритті виставки візьмуть участь Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. До офіційної делегації також долучаться шість петриківських майстринь та ансамбль бандуристів.

- Петриківка – це народний бренд регіону. Для нас дуже важливо, щоб Петриківський розпис – це унікальне самобутнє мистецтво – стало популярним і затребуваним не лише на Дніпропетровщині, а й в усьому світі. Щоб ці барвисті вироби увійшли в життя людей та їх побут, щоб стало модним дарувати їх одне одному, - зазначив Євген Удод. – Ми вже не вперше показуємо Петриківку Європі. Цього року 90 робіт мали змогу побачити в Брюсселі на виставці в Європарламенті. Також вироби наших майстрів експонувалися у Кувейті.

У Штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі будуть представлені 55 робіт Петриківського розпису. Крім Штаб-квартири, роботи петриківських майстрів побачать жителі багатьох міст та містечок, що розташовані на шляху від Дніпропетровська до Парижа. У кожному населеному пункті, де відбуватимуться зупинки делегації, майстри Петриківського розпису проведуть майстер-класи, ознайомлять усіх бажаючих з унікальною технікою малювання. Ця акція продемонструє особливості Петриківського розпису у розрізі передачі його техніки від покоління до покоління. Тому до Франції їдуть і відомі майстри, і їх діти та онуки, які також малюють, продовжуючи сімейні традиції.

У радянські часи, виїжджаючи за межі країни, наші громадяни везли з собою вироби петриківських майстрів. І сьогодні в якості подарунків, сувенірів, що характеризують нашу країну, на Дніпропетровщині також обирають Петриківку.

Петриківський розпис – це унікальне самобутнє мистецтво, яке допомагає зрозуміти душу і характер українського народу стає дедалі популярнішим у світі, завдяки зусиллям обласної влади. І сьогодні, коли Дніпропетровський регіон відкритий всьому світу, особливо важливо не просто зберегти ці традиції, а й поширити їх.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Ольга  (21.05.13 22:32): Федор Панко - извесинейший мастер петриковской росписи, инициатор открытия и фабрики "Дружба" и экспериментального цеха в Петриковке. Его выставки с его участием прошли во многих странах мира еще в 60-70-х годах прошлого столетия. Большинство хороших сегодня работающих мастеров - это ЕГО УЧЕНИКИ! Читайте хоть справочники ребята, интересуйтесь историей своего края! Відповісти | З цитатою
Кризис  (20.05.13 23:28): если один мастер поедет то будет замечательно, а то номенклатурное *** полезет трусы и лифчики покупать и очки от солнца ... Відповісти | З цитатою
Париж  (20.05.13 17:45): Увидеть Петриковскую Роспись и умереть. Відповісти | З цитатою
bayda 777  (20.05.13 15:40): Ну да. Можна подумати регерасти на чолі з Вілкулом і У*одом відкрили Петриківку для Європі! Першим це зробив Федір Панько, Майстер з великої літери- ще за Брежнєва. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1  (20.05.13 15:16): Распишите Удоду лысину. В Париже эта Петриковка нужна как в русской бане пассатижи. (Высоцкий) Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті