Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
21:50

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Голова Криворізької районної ради відповів на питання читачів «Зорі»

Голова Криворізької районної ради відповів на питання читачів «Зорі»
Пряма лінія в редакції газети «Зоря» за участі голови Криворізької районної ради В.С.Мельника, засвідчила неабиякий інтерес наших земляків до очікуваних реформ в галузі місцевого самоврядування а також до перспектив майбутнього опалювального сезону та пов’язаного з дефіцитом природного газу питання про розширення використання альтернативних джерел енергії.

Перед початком прямого ефіру наші журналісти поспілкувались з Володимиром Сергійовичем на злободенні теми. На одне з питать «Коли ж ми, врешті, будемо краще жити?», відповідь була простою і лаконічною – «Коли навчимося вибирати».

На цьому й перейдемо, власне, до тих питань, котрі найбільше цікавили вас, шановні читачі.

- Доброго дня, Володимире Сергійовичу! Я – Володимир Гуков з Кривого Рогу. Зараз багато говорять про реформування місцевого самоврядування, а чи вчасні ці реформи у непростий для держави момент?

- Сучасні реалії доводять, що здійснювати реформування треба було ще «вчора», адже саме його застаріла та така, що не відповідає реальним потребам громад, модель стала причиною багатьох негативних явищ у нашій країні. Гадаю, вчасне проведення такої реформи вибило б грунт з –під ніг у тих, хто прагнув ослабити нашу державу, а тому сьогодні ми б могли жити в інших реаліях.

Скажу відверто, що й альтернативи реформуванню місцевого самоврядування не існує – це шлях до розвитку демократії, зміцнення економічного підґрунтя Держави. Власне саме такий шлях обрали більшість демократичних держав світу.

Щодо успішності змін – мені складно спрогнозувати результат – адже Концепція є документом досить загальним за змістом (це ж лише Концепція).Безумовними є мета і завдання Концепції – вони сформульовані чітко і правильно: мова йде про наповнення місцевого самоврядування реальним змістом, про реалізацію принципу субсидіарності – тобто передачу повноважень ближче до громад, фінансову децентралізацію, формування виконавчих органів місцевих рад, виборність керівників районів.

На мою думку, до моделювання адміністративно-територіальних одиниць слід забезпечити диференційований підхід з урахуванням специфіки регіонів, районів, сільських та селищних рад. Також характер змін залежатиме і від того наскільки ефективним буде механізм фінансування потреб громад, наскільки самодостатніми будуть їхні бюджети.

- Здрастуйте, Володимире Сергійовичу – Вас турбує Ваша колега з Царичанського району – виконуюча обов’язки голови райради Світлана Андріївна Горбачова. Якими Ви бачите повноваження районних рад після реформування? І чи вдасться нам подолати проблему дуалізму влади внаслідок запропонованих реформ?

- Дякую за запитання, шановна колего. На мою думку основні повноваження районної ради, передбачені Концепцією, є надто вузькими і не забезпечують рівномірного розвитку території району. Як на мене, до основних повноважень районної ради слід віднести забезпечення рівномірного соціально-економічного розвитку громад через формування районного бюджету, вирішення бюджетних питань, розвиток медицини, розвиток освіти, культури, спорту і туризму, вирішення земельних питань відповідно до законодавства, охорону довкілля (в т.ч. надання районній раді можливості формування в бюджеті екологічного фонду з числа коштів, що стягуються як екологічний податок, для використання їх за цільовим призначенням), забезпечення ефективної розробки надр.

Щодо проблеми «дуалізму влад» відповім так, що, як доводить сьогодення, надмірна централізація лише шкодить. Тож особисто я не бачу сенсу в тому, аби органи місцевого самоврядування на районному рівні, окрім існуючих нині правоохоронних органів, контролювались ще додатковими інституціями.

- Я Ступак Олеся Володимирівна з Чкаловської сільради, мати сімох дітей. Скажіть, будь-ласка, коли вже в нас буде належним чином налагоджене водопостачання?

Олесю Володимирівно, дякую Вам за запитання. Як відомо наш район у плані водо забезпечення є одним з найбільш благополучних, однак проблеми в окремих населених пунктах дійсно існують. Хочу зазначити, що наразі ситуація не сприяє тому, аби за бюджетні кошти можна було би вирішити все і одразу, тому раджу усім сільським головам нашого району активніше залучати позабюджетні кошти. Скажімо, знаючи про ваші проблеми, Чкаловського сільського голову Анатолія Миколайовича, ми неодноразово намагаємось залучити до участі у проектах розвитку, зокрема, в українсько-швейцарському проекті DESPRO, досвід котрого нині активно поширюється завдяки Дніпропетровській обласній раді. Участь у цьому проекті якраз і дозволяє розв’язувати проблеми з водозабезпеченням. Однак, на наші пропозиції не бачимо активної реакції.

- Телефоную з Чкаловської сільської ради, мене звуть Валентина. Хочу подякувати «Зорі» за надану нам можливість поспілкуватись засобом прямої телефонної лінії. У мене запитання до нашого голови таке – Володимире Сергійовичу, як зимуватимемо? Що сьогодні робить влада, аби взимку було тепло в оселях?

- Як бачимо, сама ситуація підштовхує нас до ширшого використання альтернативних джерел палива. Зараз ми працюємо над цим. Найближчий опалювальний сезон декілька бюджетних закладів нашого району вперше перейдуть на опалення пелетами. В інших зміниться температурний режим, але бюджетні заклади без опалення не залишаться. Приватному сектору доведеться також реагувати відповідно до ситуації – думаю на часі вже не задумуватись а активно працювати над тим, аби мати змогу свою оселю опалювати альтернативним паливом.

- Добридень, Володимире Сергійовичу! Це телефонує Яна Пухальська з Валового. Читала в районній газеті про село Широке, де наразі вулиці села яскраво освітлюються завдяки енергії сонця. Наша громада також хоче зреалізувати подібний проект, та переживаємо чи не завадять нашим планам невтішні реалії?

- Сподіваюсь, що до кінця серпня ви також матимете подібні автономні системи освітлення як і в Широкому і нічого цьому не завадить. Принагідно хочу подякувати голові обласної ради Євгену Григоровичу Удоду і координатору проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ» в нашій області Олені Павлівні Харченко за ту можливість, котру сьогодні мають наші громади в рамках участі у проектах розвитку. Лише завдяки проекту «МРГ-ІІ» нам вдалося модернізувати чотири освітні заклади, провівши в них заміну вікон, налагодити вуличне освітлення в кількох населених пунктах, здійснити переоснащення котельні навчального закладу, застосувавши твердопаливні котли заміть газових. Як бачимо, кожен з проектів є дуже актуальним.

- Володимире Сергійовичу, з Вами на зв’язку заступниця голови Апостолівської районної ради Наталя Миколаївна Романова, доброго дня Вам! Шановний колего, наших людей сьогодні дуже турбує питання про опалювальний сезон 2014-2015 років. Ми, як і ви, є учасниками міжнародних проектів, в тому числі проекту «МРГ». Знаємо, що в рамках цих проектів ви працюєте над впровадженням альтернативної енергетики. А чи можливо нашим районам обєднати зусилля, скажімо, налагодити спільне виробництво пелетів?

- Натале Миколаївно, я лише «за». Оскільки набутий досвід переконує у ефективності такого виду опалення, вважаю, що виробництво пелетів – дуже перспективний напрямок.

- Вітаю, Володимире Сергійовичу! Софіївка на зв’язку в особі заступника голови районної ради Віталія Вікторовича! Володимире Сергійовичу, мене цікавить Ваша позиція стосовно медичної реформи. Які Ваші оцінки перетворень в медичній галузі?

- На мою думку сьогодні ми маємо позитивні зрушення у медичній галузі.Доступнішими для наших людей стал спеціалізована і невідкладна медична допомога.

Однак, враховуючи наявні реалії, вважаю, що підвищення рівня первинної медичної допомоги можна досягнути за рахунок функціонального виділення первинної медико-санітарної допомоги з – поміж інших видів медичної допомоги – без його структурного виділення через створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Новостворений Центр ПМСД – це структура, подібна до лікарні, тож у центрі, як і в будь-якому самостійному закладі, створено керівництво, адміністративно-управлінські та господарські підрозділи, подібні до тих, які є в районній лікарні. Таким чином не відбулося оптимізації витрачання бюджетних коштів, адже тепер замість одного керівництва ( у райлікарні) маємо два ( рай лікарня і центр), замість однієї бухгалтерії маємо дві, замість двох інженерів з техніки безпеки також два і т.д. Управління і первинною і вторинною медичною допомогою, за умови чіткого функціонального розмежування, досить успішно може здійснюватись районними лікарнями і саме така управлінська модель, як на мене, є більш ефективною для сільської місцевості.


Телефон не змовкав. Світлану з Широкого цікавило чи зміниться на краще життя простої людини внаслідок реформи місцевого самоврядування. Марію з Грузького – чи діє нині програма підтримки гіпертоніків. Ще одна читачка переймалась тим, чи буде село з газом, адже на селі у неї мешкають старенькі батьки – чи забирати їх до себе? Володимир Сергійович записав контакти з людьми, котрі порушили індивідуальні питання, і має намір поспілкуватися з ними детальніше.

Ми ж поцікавилися ходом акції з підтримки військовослужбовців, мобілізованих до лав Збройних Сил України – мешканців Криворізького району, які нині проходять службу в зоні АТО.

Як повідомив Володимир Сергійович, завдяки спільним зусиллям агробізнесу, підприємців, громадськості, працівників бюджетної сфери в районі мобілізували понад триста тисяч гривень для підтримки земляків. Їм підготовлено адресні пакунки зі спецодягом, взуттям, бронежилетами, спальними мішками, білизно, продуктовими наборами, медикаментами. Ці пакунки самі ж представники району доставили у ті військові частини і на блокпости, де несуть службу мешканці Криворізького району. Хлопцям було приємно, що до них навідалися земляки – нині вони кожну добру звістку чекають з нетерпінням. І, головне, демонструють справді бойовий дух, відчувають власну відповідальність за долю країни.

Як проінформував голова райради, найближчим часом планується закупити біноклі, радіостанції та інші спецзасоби, що полегшать військову службу. Принагідно Мельник В.С. подякував усім небайдужим землякам, які перераховували кошти для підтримки військовослужбовців району. Та ще подякував підприємцям, котрі підтримали родини військовослужбовців, надавши їм матеріальну допомогу.

Gorod.dp.ua на Facebook.


знающий  (29.07.14 19:53): сволочь!! я думаю криворожане поддержат Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте