Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
23:02

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Як допомогти військовим та не стати жертвою шахраїв

|«« «« »» »»|

Сьогодні в непростий для України час, коли йде боротьба за територіальну цілісність держави, багато небайдужих людей відгукуються на потреби військових, допомагають чим можуть переселенцям, не залишаються осторонь від болю матерів, які втратили єдиного сина, родин, які втратили годувальника. Хочеться допомогти молодим, пораненим хлопцям, підтримати переселенців, змушених розпочинати життя з нового листа, іноді без засобів для існування. Ця боротьба за єдність України згуртувала нас і відкрила в багатьох кращі людські якості.

З другого боку, серед великої кількості благодійних організацій, що з’явилися за останні місяці, шахраям загубитися ще простіше. Про те, як боротися з псевдоволонтерами і як відрізнити справжню благодійність від шахрайства, кореспондентові «Зорі» розповіли дніпропетровські філантропи.

Як перевірити благодійну організацію

Тільки за останній тиждень у Штабі нацзахисту виявили чотири шахрайських угруповання. Про це повідомила Одарка Біла, керівник Центру допомоги військовим та пораненим Штабу національного захисту Дніпропетровської області. Аферисти видавали себе за бійців з зони АТО, які начебто приїхали до Дніпропетровська та збирають гроші на свої потреби.

— Перед тим, як переказати гроші на якійсь рахунки, зв’язуйтесь з нами, — радить координатор (097 485 41 18 та 063 652 75 72). — Ми зможемо перевірити інформацію та направити вас.

За словами Одарки Білої, є кілька способів відрізнити справжню благодійну організацію від шахрайської. По-перше, слід довіряти своїй інтуїції та віддавати гроші чи іншу допомогу тільки тим, кому ви вірите. По-друге, волонтер зазвичай має при собі документи з назвою організації, рахунками. Не полінуйтеся та перевірте, чи зареєстрована організація (у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. — Авт.) та на кого зареєстрована, — чи можна довіряти цій людині? Координатори великих волонтерських організацій здебільшого знайомі особисто та допоможуть вам вирахувати афериста. У Штабі національного захисту є навіть своєрідний реєстр благодійних організацій, яким довіряти можна.

Пам’ятайте, що більшість серйозних волонтерських організацій сьогодні мають свідоцтво про реєстрацію як благодійні фонди. Адже на картки незручно переказувати гроші з-за кордону. Також на рахунок неприбуткової організації-фонду можуть спокійно, без зайвих питань та підозр, перераховувати гроші серйозні підприємства.

Чесні благодійні організації ведуть звітність: викладають у соціальні мережі фотографії придбаних речей, амуніції, продуктів та медикаментів для військових, скани чеків.

На думку Олександра Поронюка, керівника Західного регіонального медіа-центру Міноборони України, підполковника, слід довіряти тим волонтерам, які напряму спілкуються з військовими частинами, а не з віртуальними рахунками. Він повідомив, що згідно з наказом Міністерства оборони України, усе, що надходить у військові частини, має обліковуватися. Тож, якщо дозволяє ситуація на фронті, волонтер повинен вимагати у військових поставити підписи та печатки на накладній — що вони отримали гуманітарну допомогу. Цей документ буде і для волонтерської організації слугувати «страховим полісом» від зайвих питань.

Найкраща звітність — власні очі

Найкращий та найпростіший спосіб переконатися в тому, як працює фонд чи інша благодійна організація допомоги військовим, пораненим, біженцям, — приїхати на місце та подивитися, як все організовано. У цьому впевнена Олена Лучко, координатор Благодійного фонду «Допомога Дніпра» з питань надання гуманітарної допомоги в зону АТО. Цей фонд працює вже третій місяць і, за словами Олени, жодного разу в людей не поставало питань щодо його чесності. В організації постійно з’являються нові напрями допомоги військовим.

Так, уже два тижні працює пункт збору води. В зоні АТО в ній критична потреба. Особливо влітку, в сорокаградусну спеку. За кілька днів у різних напрямках фонд відправив близько 30 тонн води.

Ще один варіант — адресні посилки. Батьки, друзі, просто добрі люди можуть відправити через «Допомогу Дніпра» необхідні речі конкретному солдатові. У фонді при потребі можуть зв’язатися з військовим і дізнатися, що йому треба. Адже через перебої з мобільним зв’язком у зоні АТО у родичів не завжди є така можливість.

Що робити з псевдоволонтерами

— Усе просто, вивозимо в зону АТО, — посміхається Одарка Біла. — Якщо людина хоче допомагати, то може зробити це на фронті: як не стріляти, так рити траншеї. Інакше з такими людьми не можна. Але їхати їх туди ніхто не примушує — усе законно, на добровільних засадах.

Звичайно, шахраїв можна притягти до кримінальної відповідальності. Тож, якщо виявили псевдоволонтера, звертайтеся до міліції чи державних органів влади. Зазвичай про серйозні волонтерські організації знають в облдержадміністрації. При Дніпропетровській облдержадміністрації створений єдиний координаційний центр для волонтерів:

— Кілька тижнів тому заступник губернатора Борис Філатов провів нараду з усіма волонтерами регіону, — розповідає керівник Центру допомоги військовим та пораненим Штабу національного захисту Дніпропетровської області. — Взаємодія між благодійними організаціями відбувається за дуже простим правилом: «до більшого приєднується менше». В області три великих волонтерських центри (Штаб національного захисту, група Тетяни Ричкової та ультрас «Дніпра», група Максима Реви. — Авт.). Приєднатися до них чи створити свою велику організацію можуть за бажанням й інші. Ми щотижня засідаємо, ділимося досвідом та координуємо роботу. Це дало можливість кожному розподілити між собою частини та батальйони і цілеспрямовано забезпечувати військових своїми необхідними вантажами. Облдержадміністрація допомагає транспортом, адже багато машин благодійників вже полягли смертю хоробрих.

Чим краще допомогти

За словами Одарки Білої, усе залежить від потреб конкретної частини та ваших можливостей:

— Тушонку-згущонку зібрати легше, — говорить координатор. — Людина може принести консерви до організації й передати армії. А ось тепловізор вартістю близько 40 тисяч гривень чи бронежилет може собі дозволити далеко не кожен. Дарують частинам і машини, окремо займаються і бронюванням цих машин — а це також великі кошти.

Для недовірливих громадян у центрі «Допомога Дніпра» розробили схему «Вдягни бійця», розповідає Олена Лучко. Людину чи організацію центр може зв’язати з конкретним солдатом, якому потрібна форма та амуніція. Таким чином у вас з’являється свій хресник-підшефний. Зазвичай благодійники та військові потім починають листуватися, стають друзями.

Тож обирайте самі: або маленький гостинець майбутньому другові, або вклад у велику справу для армії. Сьогодні на фронті цінна будь-яка увага та допомога. А наші поради, сподіваємось, стануть вам у пригоді та допоможуть не потрапити в руки шахраїв.

Корисна інформація

Благодійний фонд «Ми — армія країни» (зареєстрований Центром допомоги військовим та пораненим Штабу національного захисту Дніпропетровської області):

49000, м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 58, к. 315

БО «БФ «МАК» ЕДРПУ/ДРФО 39313981

р/р 26009050008175, ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», Дніпропетровське РУ,

МФО 305299

Карта ПБ: 5169 3305 0295 6805

Отримувач: БФ «МАК»

Призначення платежу: «Благодійна допомога на

  • закупівлю медичного обладнання
  • закупівлю продуктів харчування
  • закупівлю засобів індивідуального захисту.

Благодійна організація «Фонд Оборони Країни»

ОКПО 39204556

49000, м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 58

ПАТ КБ «ПриватБанк» МФО 305299

р/рахунок 26001050007163 (гривня)

р/рахунок 26006050007696 (долар США)

р/рахунок 26005050006825 (євро)

Сайт: helpua.info

Благодійна організація «Фонд допомоги захисникам України та їх родинам»

ОКПО 39206312

49000, м. Дніпропетровськ, Кіровський район, вул. Комсомольська, 58

ПАТ КБ «ПриватБанк» МФО 305299

р/р 26008050012292 (гривня)

р/р 26005050009833 (долар США)

р/р 26009050007756 (євро)

Сайт: poruch.helpua.info

Телефон гарячої лінії фондів оборони та допомоги захисникам: — 0800501004

Благодійний фонд «Допомога Дніпра»:

р/р №26000050246776

ПриватБанк МФО 305299

Призначення платежу: «Благодійна допомога на… (вказуєте, на що саме).

Тема: АТО - ООС
Gorod.dp.ua на Facebook.


С  (21.08.14 11:51): Як допомогти військовим та не стати жертвою шахраїв? Відповідь - зупинити війну. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
kosta.dp  (20.08.14 16:42): Не ...денег не дам!!!Почему олигархи не расстанутся со своими миллионами???Все опять за счет народа... Ответить | С цитатой | Обсуждение: 2
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте