Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 19 апреля 2024
04:11

Марш весёлых ребят

Посмотреть афишу: Марш весёлых ребят Фото

Артсвіт представляє нове/старе ім'я фотокореспондента та кінооператора Олександра Ковальчука (1910 - 1967 рр). Експозицію складають роботи із сімейного архіву, які досі залишалися невідомими для глядача. Фотографії Олександра Ковальчука – це альтернативний погляд на радянську буденність, в якій домашній альбом стає простором мистецького експерименту. Виставка "Марш весёлых ребят*" триватиме з 2 червня по 2 серпня.

Фотограф та оператор Олександр Ковальчук народився і майже все життя прожив у Дніпропетровську. Більшість його офіційних робіт – це кіносюжети з життя Дніпропетровської області, документація індустрії регіону, портрети, які, очевидно, просякнуті радянською пропагандою.  

Але основою експозиції стали домашні альбоми, знайдені кураторами галереї в приватній колекції Нурії Бусигіної, де вони зберігались радше як історичний артефакт, що засвідчує життя міста з 1926 по 1967 рр. Також дає змогу працювати з цим матеріалом і той факт, що НКВС проігнорували їх під час обшуків та вилучення архівів після смерті автора.

Сімейний альбом в цій ситуації стає залишком, нецікавим радянській системі, але й від того – місцем, де фотограф шукав нові форми і теми, де центром стає людина та її буденність поза офіційними ідеологічними надбудовами.

Саме такі надлишки/залишки, на думку команди галереї, можуть допомогти в осмисленні місця художника в радянському просторі. Цією виставкою, як і попередніми та наступними проектами, галерея Артсвіт хоче актуалізувати імена митців, не лише класифікувавши їх до певної «школи», але долучити роботи до нового контексту, до дискусії тут і тепер.

Проект реалізовано галереєю Артсвіт за підтримки програми «Культурна столиця». 

Вернісаж 2 червня, початок о 19:00. Вхід вільний

 

Коротка біографічна довідка

Олександр Ковальчук – український радянський фоторепортер та кінооператор. Народився у 1910 році, жив і працював у Дніпропетровську (зараз – Дніпрі). 1928 року закінчив Одеський технікум кінематографії. До 1931 був лаборантом на кінофабриці «Культкіно» (Москва). Працював оператором в «Белгоскіно» та «Азеркіно». У складі української групи хронікерів пройшов Другу світову війну.  У 1944 році, після поранення, він повернувся у Дніпро і з того часу керував кореспондентським пунктом у місті, багато документував життя Дніпропетровської області. З 1936 по 1967 Олександр Ковальчук зняв близько 50 фільмів самостійно та у співавторстві і ще близько 800 кіносюжетів. Помер у 1967 році.


*За однойменною піснею з кінофільму «Весёлые ребята» (реж. Григорій Александров), композитор Ісаак Дунаєвський, слова Василь Лєбєдєв-Кумач.

 Слідкуйте за новинами проекту у facebook https://www.facebook.com/events/1972720476290762/

Дніпро, вул. Січових Стрільців, 4а. Додаткова інформація за телефоном 0957993535 

http://artsvit.dp.ua/shows/marsh-veslyh-rebyat-aleksandr-kovalchuk/












  

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте