Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorodской дозор
Пт, 19 квітня 2024
14:41

GORODСКОЙ ДОЗОР

Конституція Пилипа Орлика

08.04.2024 09:29

5 квітня, виповнилося 314 років від дня укладення першої української Конституції. Її ще називають “Конституція гетьмана Пилипа Орлика” та “Бендерська конституція”. Це видатна історична пам’ятка української та європейської думки XVIII ст., яка заклала підґрунтя українського конституціоналізму.
Її назва: “Договори і Постановлення Прав і вільностей Війська Запорозького”.
Цей договір був укладений 5 квітня 1710 року у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною та козаками Війська Запорозького. Документ визначав взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, основи державного устрою України, права та обов’язки її станів у випадку відвоювання її територій від Московського царства та Речі Посполитої, а також проголошував причини переходу Війська Запорозького під протекторат Шведського королівства.
Положення Договору виконувалися запорожцями до 1733 року, в час перебування Війська Запорозького в Олешках. В Олешківській Січі запорозькі козаки залишились вірними своїй релігії та своїм законам.
Цей документ вважається пам’яткою української політико-філософської та правової думки, першою сучасною конституцією та основою багатьох світових конституцій, історики вважають його першою Конституцією України.


Центральний районний сектор
Філії Державної установи «Центр пробації»
у Дніпропетровській області

Коментарі: 0 | Залишити коментар


14 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ

14.03.2024 14:50

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, підвищенню суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості Верховна Рада України 17 січня 2017 року прийняла постанову "Про встановлення Дня українського добровольця". Відповідно до неї щороку 14 березня в нашій державі відзначатимуть День українського добровольця.
Тому, 14 березня з метою патріотичного виховання для суб’єктів пробації, які перебувають на обліку в Центральному районному секторі Центр пробації був проведений виховний захід. Під час заходу, розповідалось про справжніх патріотів, героїв, яких повинне знати й пам’ятати кожне покоління, про героїзм та мужність українських добровольців, які з початку подій на сході України у 2014 році пішли на фронт і прийняли удар ворога на себе, а також тих воїнів, які після початку повномаштабного вторгнення російських військ, масово почали записуватися добровольцями до військоматів країни.
Мотивовані воїни та справжні патріоти – такими є українські добровольці.
Також учасники заходу хвилиною мовчання вшанували Світлу пам’ять Героїв Небесної сотні та всіх загиблих Героїв війни.
Мета заходу – шанувати та поважати українських добровольців, які стали гордістю народу. Завдяки їх мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдається зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію.

Центральний районний сектор
Філії Державної установи
«Центр пробації» у Дніпропетровській області

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Патріотичний виховний захід, приуроченого до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну

23.02.2024 12:05

24 лютого минає два роки від початку злочинного повномасштабного вторгнення рф в Україну. Цей напад став кульмінацією загарбницької війни, яку рф розпочала проти України 9 років тому з окупації Криму у 2014 році, розв’язавши при цьому першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки, встановлену після Другої світової війни.
Тому, в рамках заходів національно-патріотичного виховання профілактичних заходів серед суб'єктів пробації 22.02.2024 начальником Центрального районного сектора філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області проведено захід на тему: «Вистояли – Переможемо!»
Ми, українці, тримаємо оборону й демонструємо волю перемогти ворога, чим доводимо спроможність протистояти російській військовій агресії, ми об’єднали зусилля у лавах Збройних сил України, Національної гвардії України, масового волонтерського руху, а також на дипломатичному, інформаційному, історичному та інших фронтах.
Наш героїчний опір – це боротьба не лише за фізичне виживання Українського народу та свободу країни, а й за власну ідентичність і цінності нашого суспільства як частини європейської спільноти.
Майже за два роки ми всі змінилися. Ще зовсім недавно ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні! – Героям слава!». Нині вони перестали бути тільки вітанням, а набули нового реального, непідробного і святого змісту. Тепер ми ще гучніше розмовляємо українською при росіянах. Ми навчилися цінувати навіть найменші миті нашого життя, навіть короткочасні моменти радості… хвилини тиші і спокою… відчуття щастя від зустрічі дорогих людей… хвилини відпочинку у перерві між боями… малюнки дітей… Ми, Українці, зрозуміли Сенс Життя, яке нам дане Богом… Ми змінилися…
Мета даного заходу: формувати почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, який героїчно боронить власну державу, і як наслідок – готовності до посильної участі у справі захисту суверенітету України та відновлення її територіальної цілісності, долучення до волонтерського руху, допомога армії; глибокої пошани до загиблих героїв і вшанування їх світлої пам’яті; поваги до Збройних сил України і вдячності їм.

Центральний районний сектор
філії Державної установи
«Центр пробації»
у Дніпропетровській області

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Усього 27. Попередня cторінка | Сторінка 1 з 9 | Наступна сторінка
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті