Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Ср, 8 травня 2024
03:44

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Дніпровський РВ м. Дніпр


4 серпня 2022, 14:31

Воєнний злочин проти людства

Дніпровський районний відділ м. Дніпра філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області продовжує цикл просвітницьких заходів спрямованих патріотичному вихованню суб’єктів пробації молодіжного віку, які перебувають на обліку.
04.08.2022 до відділу завітав кандидат наук, доцент кафедри філософії університету ім. Альфреда Нобеля, командир відділення роти Дніпровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки сержант В.О., який розповів про те, що з перших днів повномасштабного наступу на Україну ми отримуємо повідомлення про величезну кількість звірств, що вчиняють російські війська. Це й авіаудари по цивільній інфраструктурі міст та селищ, і масові вбивства мирного населення, зґвалтування, катування цивільних та полонених, викрадення активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, а також застосування невибіркової зброї. Усі ці дії, а також низка інших серйозних порушень міжнародного гуманітарного права належать до категорії воєнних злочинів, які не мають терміну давності й за які доведеться відповідати тим, хто їх вчинив.
02 березня Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних у зв’язку з агресивною війною рф проти України. А 13 квітня прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто відвідав Бучу під Києвом і назвав Україну “місцем злочину”.
Водночас кількість нових порушень, вчинених російськими військовими в Україні, продовжує стрімко зростати.
Крім того, Олександр доповнив, що за такі діяння розглядаються з точки зору гуманітарного права де детально роз’яснюється, які саме діяння слід зараховувати до воєнних злочинів, як виникло це поняття і хто має право карати воєнних злочинців.
Що таке воєнні злочини?
Воєнні злочини – це серйозні порушення міжнародного гуманітарного права (порушення законів і звичаїв війни), за скоєння яких передбачено кримінальну відповідальність фізичних осіб на національному та міжнародному рівнях. Воєнні злочини є одним з видів основних злочинів проти міжнародного права поряд зі злочином агресії, злочинами проти людяності та геноцидом. Воєнними злочинами є серйозні порушення заборон, що містяться як у договірному, так і у звичаєвому міжнародному гуманітарному праві.
Хто має карати за воєнні злочини?
Чотири Женевські конвенції від 12 серпня 1949 року та Додатковий протокол І до них від 8 червня 1977 року зобов'язують держави криміналізувати серйозні порушення міжнародного гуманітарного права в національному законодавстві. Україна виконує цю вимогу насамперед шляхом внесення до Кримінального кодексу України статті 438 "Порушення законів та звичаїв війни".
Крім того, держави повинні переслідувати в судовому порядку осіб, обвинувачуваних у вчиненні серйозних порушень міжнародного гуманітарного права чи передавати таких осіб державі, готовій здійснити таке переслідування.
Чи застосовуються строки давності до воєнних злочинів?
Відповідно до Конвенції про незастосовність строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людяності 1968 року, до воєнних злочинів строки давності не застосовуються.
Дніпровський районний відділ м. Дніпра щиро вдячний В.О. за змістовну, насичену інформацію та за доступність викладеного матеріалу.
З нетерпінням будемо чекати на наступну зустріч.

Дніпровський районний відділ м. Дніпра
філії Державної установи «Центр пробації»
у Дніпропетровській області








Останній раз редагувалося: 04.08.2022 14:33
Переглядів: 140
Усі записи автора | << | >>
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті