Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
12:41

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Для того щоб знизити вартість газу, Уряд наказав забезпечити українців безкоштовними лічильниками

Для того щоб знизити вартість газу, Уряд наказав забезпечити українців безкоштовними лічильниками

Перші платіжки за газ, які вже отримали дніпряни, що не мають газових лічильників, викликали активне обговорення, адже суми, вказані в них, відрізнялися від показників фактично використаного блакитного палива. Проте, Уряд відреагував миттєво і доручив Нафтогазу ліквідувати корупцію в газовій сфері – встановити газові лічильники в кожній українській хаті.

Наразі в Україні налічується 1,3 млн. домогосподарств без газових лічильників. Аби уникнути надмірних нарахувань за газ, Уряд встановив, що з 9 серпня 2018 року в Україні для таких домогосподарств діють такі норми споживання газу: газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП): 3,29 кубів газу на одну особу в місяць; газова плита без ЦГВП: 5,39 кубів газу на одну особу в місяць; газова плита та водонагрівач: 10,49 кубів газу на одну особу в місяць.

Однак через позов регіональних газових компаній Верховний суд скасував Постанови Кабміну №203 та №204 від 23 березня 2016 року про норми газу для населення без лічильників. Тож , облгази почали нарахувати людям плату за газ по завищеним в рази нормативам 2002 року. Це призвело до того, що платіжка за газ зросла втричі.

Безумовно, власники домогосподарств, у яких за тих чи інших причин лічильники не були встановлені, відразу забили на сполох. Адже, з огляду на те, що потрібно витрачати чимало коштів на комунальні потреби, виділити кошти ще й на лічильники, які не є дешевими, досить проблематично.

«Всі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильника немає. Чиє це завдання (забезпечити лічильниками)? Постачальника газу! – сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. 

Тому, Кабінет міністрів України зробив два важливі кроки, аби громадяни більше не несли додаткових витрат при оплаті за газ:

Крок перший – Уряд прийняв Постанову від 30 січня 2019 року, згідно якої постачальники природного газу не зможуть виставляти населенню, яке немає лічильників газу, завищені платіжки.

Крок другий – оскільки найдієвішим способом уникнути неправомірних нарахувань за газ є все ж таки наявність лічильника, Кабмін постановив забезпечити ними всі домогосподарства. А щоб витрати на лічильник не лягли на плечі простих громадян, Уряд прийняв рішення і рекомендував НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом із оператором газорозподільчих мереж. Тобто всі домогосподарства отримають лічильники безкоштовно.

«Я вважаю, що це абсолютно справедливо. І тоді ми будемо точно знати, хто скільки виробляє газу, куди постачає і хто скільки споживає», – пояснив Володимир Гройсман.

Зі слів Голови Уряду, установка безкоштовних лічильників повинна пройти в мінімальні терміни.

Ідею Уряду щодо встановлення лічильників за кошти «Нафтогазу» підтримала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Ці два важливі кроки дозволять зменшити витрати за природній газ для побутових споживачів.

Володимир Гройсман зазначив, що Міністерство енергетики буде контролювати встановлення лічильників. Окрім того, Прем'єр-міністр також ініціював створення спеціальної робочої групи з перевірки облгазів.

«Зробимо групу і почнемо їх приводити до тями», – наголосив Прем'єр.

##: газ
Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
74
детские и спортивные площадки отремонтируют в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте