Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 23 апреля 2024
18:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На містобудівній раді розглядали перспективи великих змін у Довгій балці Дніпра

|«« «« »» »»|

На черговій архітектурно-містобудівній раді Дніпра був розглянутий черговий великий проект Детального плану територій (ДПТ), який стосувався забудови Довгої балки и викликав довгі та емоційні суперечки.

Нагадаємо, що такі концептуальні документи вже кілька років розробляються та розглядаються на міських міськрадах. Детальні плани задають всі параметри розвитку кварталів і територій, що розглядаються – з урахуванням перспективної забудови в них.

На черговій містобудівній раді був розглянутий черговий ДПТ, розроблений ФОП «Єрошек Ю. В.», архітектори – Юрій Єрошек, Олена Іваницька.

Він стосувався забудови великої території Довгої балки, в якій роботи фактично давно розпочалися.

До перспектив забудови Довгої балки внесли зміни

На містобудівній раді були розглянуті зміни до раніше представленого ДПТ кварталу, обмеженого вулицями Виконкомівською, Паторжинського, Гоголя та Чернишевського. Цей план стосується забудови великої території Довгої балки.

– Цей Детальний план раніше вже було розглянуто на містобудівній раді та затверджено сесією Дніпровської міськради, – нагадав Юрій Єрошек. – Але в інвесторів виник інтерес до розвитку кварталу з боку вулиці Виконкомівської, що спонукало внести зміни до ДПТ.

Зазначимо, що раніше розроблялося кілька різних концепцій розвитку цього знакового кварталу. Для розробки проектів було залучено різних архітекторів. Серед них – відомі дніпровські архітектори Сергій Філімонов та Наталія Каширіна, які представили ретроперспективу колишніх ідей та відзначили:

- У цьому величезному кварталі склалася унікальна ситуація, яка створює для його подальшого розвитку і переваги, і проблеми. Серед других – складний рельєф, річка, що протікає по дну балки, зсувні загрози.

Вирішенням частини проблем може стати прокладання зливного колектора, будівництво якого інвесторами вже ведеться.

Територія детального плану території кварталу, обмеженого вулицями охоплює площу 7,133 га.

Проєктованими рішеннями розглядається можливість розташування багатофункціонального комплексу БФК «Сіте» за адресою вул. Чернишевського (ведеться будівництво), багатофункціонального комплексу та громадської будівлі офісного призначення за адресою Виконкомівська, 15, реконструкції житлового будинку напівзруйнованого під багатофункціональний єврейський центр вул. Виконкомівська, 17, багатофункціональний комплекс за адресою вул. Виконкомівська, 21, БФК за адресою вул.Виконкомівська, 29, багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та паркінгом за адресою пров.Південний, 5, 6, 7, пров. Павлодарський, 1, вул. Виконкомівська, 23, 25, закладу дошкільної освіти по вул. Паторжинського, в районі буд. 25Б, БФК за адресою вул. Паторжинського, 29Б.

Проєктована чисельність населення з урахуванням розташування житлових комплексів: БФК «Сіте»» (1141 квартира), БФК по вул.Виконкомівській, 21 (80 квартир) та багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та паркінгом за адресою пров. Південний, 5, 6, 7, пров. Павлодарський, 1, вул. Виконкомівська,32, 23, 25 (200 квартири) на сукупних 1538 квартир складе 3692 особи.

На території кварталу передбачено озеленених територій обмеженого користування 20 104 м2, що задовольняє потреби кварталу в нормативному озелененні.

Для тимчасового зберігання автомобілів запроєктовані наземні гостьові автостоянки магістральних вулиць Гоголя, Чернишевського, Паторжинського, Виконкоміської та житлової вул. Довга Балка.

Для постійного зберігання автомобілів передбачено 1232 машино-місця у багаторівневих паркінгах, розташованих у складі проєктованих та існуючих БФК, в межах детального плану території.

На території кварталу сукупна нормативна проєктована площа необхідних майданчиків складає 18816,0 м2, тому числі ігрові – площею 2584,4 м2. На покрівлях БФК можна розмістити озеленених територій площею 8263 м2.

Проєктованими рішеннями для необхідних майданчиків надається площа 22766,0 м2, що перевищує нормативну на 3950 кв м.

Також на території кварталу передбачається дитячий дошкільний заклад на 4 дитячих групи (80 осіб).

Розгляд проекту викликав довгі суперечки

Проте розгляд цього ДПТ вийшов неоднозначним.

Після презентаційної частини оновленого плану з'ясувалося, що роботи в балці вже давно і дуже активно ведуться одним із інвесторів, який не дотримується вимог попереднього Детального плану.

З жалем визнавши цей факт, Юрій Єрошек зазначив:

- Міська влада знає про ці роботи і дає однозначні рекомендації: якщо такий інвестор не дотримується вимог раніше затвердженого ДПТ, то він має пройти всю процедуру погоджень із самого початку: пройти громадські слухання, розробити нову ДПТ, винести його на містобудівну раду. Тому ми зараз залишаємо центральну частину проекту (в якій ведуться роботи) без змін, а розглядаємо запропоновані зміни вулицями Виконкомівської, Паторжинського та перенесення дитячого садка у бік вулиці Гоголя.

А у центральній частині балки великий інвестор уже веде роботи з реалізації своїх глобальних планів. Тут передбачається створення великого торгового центру у нижній частині балки з променадом з нього. А поряд планують збудувати кілька висотних житлових комплексів. При цьому заявлені плани інвесторів йдуть у розріз із раніше затвердженим ДПТ. Це може призвести до перевищення допустимих нормативів кварталу за щільністю забудови та незворотно змінить вигляд цього району.

Рецензент Детального плану, архітектор Ігор Соколов зазначив:

- Передбачувана висотна забудова цього кварталу продовжує лінію, що має величезний рекреаційний потенціал Довгої балки з виходом на Катеринославський бульвар. Ця територія має колосальний резерв для забудови міста та формування нового вигляду цього району. Але запропоновані інвесторами рішення передбачають формування закритого простору. От і хочеться зрозуміти, якою стане ця територія в перспективі: закритою чи простором, що органічно перетікає в сусідні квартали?

Вкрай розчаровані побаченим та почутим були ветерани архітектурного цеху.

- Ми катастрофічно втрачаємо міське середовище у самому центрі Дніпра! – турбувався Віктор Гарсіа Ортега. – Страшно й гірко усвідомлювати, що хочуть зробити із цим районом…

– Балка Довга відіграє величезну роль у структурі міста, у ній «зустрічалися» два з трьох міських пагорбів, – розмірковував Володимир Житников. – Але новими планами інвестором її роль нівелюється. І замість двох пагорбів ми отримаємо одне плоскогір'я. Цим відкриємо шлях для подальшого перетворення Довгої балки, аж до вулиці Казакова, у забудову з багатоповерхівок та суцільних паркінгів.

Не лише будувати, а й зберегти історію!

Роботи, що проводяться, порушують і питання охорони історичної спадщини.

- Забудовник порушує охоронне зонування будівлі-пам'ятника на вул. Паторжинського, хоч про цю ситуацію чудово знає! – зазначив архітектор та історик Іван Ревський.

Є питання і щодо історичної будівлі, що поки ще збереглася, по вул. Виконкомівська, 17. З ним пов'язана непроста історія, про яку розповідав Міський сайт. Один із інвесторів побажав на ділянці цієї будівлі збудувати свій об'єкт, зберігши фасад будівлі в «катеринославському цегляному стилі». Але існуючі обмеження не дозволяли реалізувати ці плани. Тоді інвестори подали до суду, заперечуючи охоронний статус будівлі. Суд пішов назустріч інвесторам...

На сьогодні, за словами Івана Ревського, статус будівлі – двоякий. Архітектор Олександр Бердик зажадав, щоб перед початком освоєння цієї ділянки процедуру встановлення охоронних зон історичної будівлі було доведено до кінця, і нове будівництво велося з урахуванням усіх вимог закону.

Звернувши увагу на всі проблеми освоєння величезного кварталу, на суперечність узгоджених планів та реальних дій забудовників, на пропозиції щодо подальшого коригування планів розвитку цього кварталу, архітектор Михайло Аліпов сказав:

– Наразі є можливість уточнити Детальний план розвитку цієї території з урахуванням інтересів інвестора та городян. Це – поки що дуже тендітний паросток, і дуже важливо дати йому прорости, не зламавшись. А взагалі в нашій країні йде страшна війна, після закінчення якої всі заявлені плани можуть кардинально змінитись.

З останнім припущенням важко не погодитися.

Gorod.dp.ua на Facebook.


111  (17.07.22 12:51): бомбоубежища предесмотрены как они должны быть по всем правилам? Ответить | С цитатой
888  (16.07.22 19:37): При будівництві обов'язково необхідно передбачити частину тунелю, який за генеральним планом розвитку міста має з'єднати центральну частину міста з проспектом Гагаріна. Ответить | С цитатой
Владимир,  (16.07.22 11:03): Строительство идёт, обсуждение идёт, строит кто как хочет, мы знаем, но пусть строит, мы обсудим, что можно построить возле, хотя кому оно нужно Ответить | С цитатой
Цікаве питання  (16.07.22 10:47): Не секрет, що до складу ДПТ входить розділ, пов'язаний з інженерної інфраструктурою міста як транспортною, так і міськими мережами ( газопроводи, єлектромережі, водопостачання, ...). Так чому нас не інформують, хоча б стисло, як буде відбуватися постачання нових об'єктів, чи потрібні для цього реконструкція та відновлення існуючих мереж, а бо будівництво нових. Громада міста ЗА СПЛАЧЕНІ ПОДАТКИ, за рахунок яких і розробляються ці проекти,
має !!! мати повну !!! інформацію про зміни у місті .
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Василь  (15.07.22 19:55): Дуже приємно бачити на цьому сайті новину українською мовою! Сподіваюся, що скоро усі матеріали будуть перш за все українською мовою публікуватися! ❤ Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (9)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (6)

•  На вулиці Гаванській зіткнулися ЗАЗ та ВАЗ: троє постраждалих (6)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (6)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпрі пройде великий суботник до Всесвітнього дня землі (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
домов ОСМД и ЖСК обновлены в Днепре в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте