Гречку в Дніпрі можна вільно купити навіть дешевше за 80 гривень за кіло, а ось ціна на цукор прагне до 40 гривень за кг.
Два місяці гречка була чи не головним продовольчим дефіцитом. Ще на початку літа вона практично зникла з полиць супермаркетів. А там, де її дивом можна було знайти, цінники зашкалювали за сотню гривень.
Але зараз дефіциту гречки у великих магазинах немає.
Щоправда, ціна на неї залишається досить високою. Так, у мережі АТБ та Варус за пакет гречки доведеться заплатити 97-98 гривень. У Метро він коштуватиме 88 гривень, а найдешевше коштує гречка в Ашані – 78 з копійками.
Таку високу ціну фахівці пояснюють ажіотажним попитом ще на початку літа та виснаженням запасів на складах супермаркетів. Ціна впаде, коли зберуть новий урожай. Але він буде зібраний пізніше, ніж звичайно, і не в колишніх обсягах.
Гречку в Україні сіяли пізніше за стандартні терміни через відсутність власного посівного матеріалу і досить пізнє постачання насіння з-за кордону (переважно з Канади). До того ж, частина колишніх посівних площ гречки зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях.
Загалом зниження ціни на гречку варто очікувати восени, але наскільки суттєво – експерти поки не прогнозують. Але всім зрозуміло, що колишньої ціни в районі 45-50 гривень за кг на гречку не буде.
А ось цукор у Дніпрі продовжує відчутно дорожчати.
Ще минулого тижня його ціна в супермаркетах була нижчою за 30 гривень. Наразі його дешевше 31 гривні не знайти. Цукор торгової марки «Хуторок» перевищив 36 гривень, а цукор марки «Варто» коштує вже 38.90. У невеликих крамницях за цукор уже просять 40 гривень.
Як зазначають експерти, таке подорожчання пов'язане із сезонним попитом – пішов сезон активної консервації.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин пояснила РБК-Україна https://www.rbc.ua , чому цукор так подорожчав останнім часом і коли очікується стабілізація цін на нього.
За словами Литвина, на зростання цін на цукор впливає ціла низка факторів. Серед них, зокрема, підвищений попит з боку споживачів через сезон консервування фруктів, а також зростання вартості енергоносіїв, пального та значного зростання вартості доставки.
Крім того, експерт зазначає, що наприкінці сезону ціни зазвичай дещо зростають. Проте вже у вересні розпочнеться збирання врожаю цукрових буряків нового сезону та відповідно новий сезон цукроваріння.
"Якщо погодні умови дозволять отримати хорошу врожайність, тому що засіяли достатню кількість площ, то буде виготовлено достатню кількість цукру і ціна стабілізується. Однак інфляційні процеси, які можуть спостерігатися в Україні, можуть додатково позначитися на подальшому ціноутворенні", - зазначила Литвин.
![]() |
Gorod`ській дозор |
![]() |
Фоторепортажі та галереї |
![]() |
Відео |
![]() |
Інтерв`ю |
![]() |
Блоги |
Новини компаній | |
Повідомити новину! | |
![]() |
Погода |
![]() |
Архів новин |