Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 16 апреля 2024
18:57

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

До Дня міста у Дніпрі відкрили грандіозну виставку картин

|«« «« »» »»|

8 вересня відбулось відкриття традиційної виставки картин «Чарівні барви Дніпра».

Така виставка у виставковому салоні Січеславської організації Національної спілки художників України незмінно проводиться у нашому місті з 2006 року. І від самого початку її почали приурочувати до Дня міста.

Спочатку на виставці свої картини представляли художники, які жили в містах, що розташовані вздовж річки Дніпро. На першій виставці було представлено 124 роботи художників із 5 міст України.

Але з кожним роком географія та масштаб виставки зростали. У 2008 році вона набула статусу Всеукраїнської, на ній представлялися сотні картин. А охочих показати свої нові роботи було так багато, що доводилося влаштовувати попередній відбір.

Незважаючи на війну, багато художників бажають представити свої роботи на експозиції цього року. Підготовка до виставки та відбір робіт розпочалися місяць тому, про що повідомляв Міський сайт.

І ось 8 вересня у виставковій залі Січеславської організації НСХУ по Січеславській набережній, 11 відбулось урочисте відкриття виставки.

Вона - вже 16-та за ліком виставка.

Розповідаючи про виставку журналісту Міського сайту, голова Січеславської організації НСХУ Андрій Пікуш зазначив:

- Наразі світогляд кожного українця залежить від атмосфери війни, і творчі люди – не виняток. Багато робіт на цій виставці відображають драматизм і біль, які переживає наша країна. Наприклад, полотна Василя Тевяшова, котрий створив чудові портрети захисників України. Або пейзажі Леоніда Антонюка, пронизані тривогою за майбутнє нашої країни.

Загалом для участі в експозиції було подано 400 робіт. Для показу було відібрано 320 найкращих, з яких 200 експонуються в основному залі. Роботи представлені в різних жанрах – живопис, акварель, абстракції, графіка, скульптури, петриківський живопис, емаль. Їх авторами стали 133 художники з 26 міст України, у тому числі – і з тимчасово окупованих рашистами: Маріуполя, Донецька, Луганська та інших.

Олександр Бондаренко якраз представляє місто-герой Маріуполь. Після вторгнення ворога його будинок та майстерня були розбомблені, багато робіт загинули. Олександр евакуювався до Дніпра, де його прийняли з усією душею. Колеги надали йому житло та майстерню, в якій він у нашому місті створив уже близько 20 робіт. Дві з них – абстрактні та пронизані болем триптих та диптих, – він представив на цій виставці.

- У цей страшний час якраз творчість і рятує, - наголосив автор. – Дякую за такий привітний прийом Дніпру, який став моїм другим будинком.

Вже 13 вересня картини Олександра Бондаренка експонуватимуться у Києві у галереї АВС.

З Олександром погоджується живий класик дніпровського мистецтва, постійний учасник цієї Всеукраїнської виставки Станіслав Юшков, який представив на цій виставці 5 своїх робіт, у тому числі – цикл емалей «Опалені дороги».

- Цей рік залишив рану, що не гоїться, надрив у душі кожного українця, - вважає він. – І творчі люди не повинні замикатися в абстрактно-безликих роботах, а мають донести цю драму до людей. Незалежно від жанру мистецтва, у якому вони творять.

Спеціально до відкриття виставки приїхав із передової, де він зараз захищає Україну, відомий дніпровський художник Олег Гладкий. На виставці представлено 5 його картин.

- Мистецтво – це наш другий фронт, – зазначив він. – Я з величезною радістю повернувся на пару днів у мирний Дніпро та бачу, що у роботах цієї виставки живе сила та душа України.

Василь Тевяшов представив серію портретів українських воїнів, прокоментувавши їх так:

- Я – противник мистецтва «на злобу дня». Культура має займатися вічним. Але не можна не помічати, що зараз відбувається в Україні. Кожен митець по-своєму осмислює цю війну. І кожен творець може у своїх роботах висловити своє ставлення до неї.

Виставку «Чарівні фарби Дніпра» буде відкрито до 15 жовтня.

З повним каталогом робіт виставки можна ознайомитись за наступним посиланням.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте