Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
16:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Суд конфіскував Демурінський ГЗК на Дніпропетровщині у російського олігарха

Суд конфіскував Демурінський ГЗК на Дніпропетровщині у російського олігарха

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) конфіскувала ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» російського мільярдера Михайла Шелкова. Це підприємство видобувало титано-цирконієву руду у Дніпропетровській області. Продукція йшла здебільшого на експорт у росію, а використовувалася, зокрема і для виробництва ракет, якими зараз обстрілюють Україну.

«Вищий антикорупційний суд щойно задовольнив апеляційну скаргу Міністерства юстиції та стягнув в дохід держави активи російського олігарха Міхаіла Шелкова, які він намагався замаскувати як власність «українського інвестора», продавши напередодні повномасштабного вторгнення титановий комбінат за 3 750 євро громадянці України», – написала очільниця департаменту санкційної політики Мін’юсту України Інна Богатих.

Своєю чергою у пресслужбі Апеляційної палати ВАКС підтверили, що колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції в повному обсязі та постановила стягнутив дохід держави такі активи:

- 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»;

- майно, що належить ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»: 3 будівлі, будинок, комплекс будівель та споруд загальною площею 6201 кв м, 2 трактори, 3 навантажувачі, екскаватор, 5 транспортних засобів, а також понад 14,4 млн грн на рахунках банку;

- 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Тай-Мінералс»;

- 100% частки в статутному капіталі ТОВ «ІнвестАгро».

Суд вказав, що рішення набрало законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає. Як повідомлялося, раніше Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволенні позову Мін’юсту у чкастині конфіскації ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» та інших компаній, підконтрольних російському мільярдеру Міхаілу Шелкову, оскільки не знайшов достатніми докази збереження контролю Шелкова над ДемГЗК. Водночас тоді у майно держави стягнула такі активи олігарха:

- квартиру загальною площею 175,5 кв. м в Одесі;

- місце на стоянці в Одесі;

- склад рулонів нержавіючої стальної стрічки загальною площею 2 411,3 кв. м у Нікополі;

- комплекс у Нікополі;

- квартиру загальною площею 68,5 кв. м у Нікополі;

- трактор колісний;

- причіп;

- автомобіль Lexus;

- чотири автомобілі Mitsubishi Pajero спорт;

- грошові кошти на банківських рахунках;

- 100% частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «ВСМПО Титан Україна».

Міхаіл Шелков – колишній глава інвестиційного підрозділу російської державної компанії «Ростех», яка контролювала військових підрядників у Росії. Шелков та партнери володіють контрольним пакетом акцій «ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі. Як зазначає Transparency International Ukraine, Шелков — ексглава інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех», яка контролювала військових підрядників в Росії. Він займає 59 позицію у російському Forbes зі статками у 1,5 мільярда доларів.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 26 грудня 2022 року почав розгляд справи за позовом Мін’юсту про конфіскацію українських активів Михайла Шелкова — основного бенефіціара та члена ради директорів найбільшого у світі виробника титану російської ПАТ «Корпорація ВСМПО-Авісма». В якості третіх осіб до справи долучили українські ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат» та засновані ним компанії «Інвестагро», «ВСМПО Титан Україна», «Тай-Мінералс» та її співвласника — кіпрську Limpieza Limited. У жовтні 2022 року санкції розширили — до них була включена Limpieza Limited.

За чотири дні до початку повномасштабного вторгнення Росії корпорація ВСМПО-Авісма продала свій основний український актив – ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». За приблизними оцінками, Вовчанське родовище (яке розробляє даний ГЗК) багате на титаноцирконієві руди із запасами ільменіту понад 2 мільйони тонн. Воно знаходиться на території колишнього Васильківського району Дніпропетровської області. Споживачами титанової продукції ВСМПО є найбільші авіа- і двигунобудівні корпорації світу, такі як Boeing, EADS, Safran, Pratt & Whitney та ін. Але велика частина виробів йде і на потреби російської оборонки. Зокрема, для виробництва гелікоптерів Кa-52, бойових літаків, танків, крилатих ракет та ЗРК «Панцир», які зараз встановлюють на дахах будівель москви останнім часом.

У червні 2021 року Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» Сергєя Чемезова та його заступника Міхаіла Шелкова – громадянина російської федерації, який досі значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ «Демурінський ГЗК». У жовтні 2022 року санкції розширили — до них була включена Limpieza Limited, на яку записаний Демурінський ГЗК.

Минулого року Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомляло, що підприємство комбінат не сплачував податки, а свою сировину відправляв на підприємства росії та Республіки Білорусь. За фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн було відкрито кримінальне провадження. Слідство встановило, що комбінат у 2020-2021 роках експортував титанову сировину на підприємства Російської Федерації та республіки Білорусь. Хоча за документами сировину постачали нібито австрійській компанії, але за фактом продукція одразу йшла російським та білоруським підприємствам. Вартість цієї сировини занизили на суму понад 56 млн. грн. Через це український бюджет недоотримав понад 10 млн. грн. Суд наклав арешт на 100% корпоративних прав підприємства та на його рахунки в українських банках. Директору комбінату повідомили про підозру.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО

За словами співзасновника та директора економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолія Амеліна, щоб санкції проти росії сильніше по ній вдарили, потрібно було націоналізувати «Демуринського гірничо-збагачувального комбінату» та контролювати відвантаження українського ільменіту.

«Згідно зі звітом лічильної палати РФ, Росія на 83% забезпечена титаном з України. Де застосовується титан:

— у цивільному та військовому авіабудуванні;

— у виробництві сталі з високим вмістом хрому (до 30%)

— у виготовленні корпусів підводних човнів,

— у виробництві космічних двигунів.

Зокрема, гіперзвукові ракети «Кинжал», якими бомбардували Україну не виготовити без титану (!) Уявляєте абсурд? Україну бомбили за допомогою матеріалів, куплених в Україні!», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці Амелін. За його словами, продавали титан у росію «Демуринський ГЗК» та українська державна «Об’єднана Гірничо-Хімічна Компанія» (ОГХК) через європейські фірми-прокладки.

Нагадаємо, прокуратура Києва конфіскувала 52 млн грн у виробника чаю «Greenfield», фабрика на Київщині належала росіянам.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте