Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
11:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Як дає відсіч ворогам Технічний музей Дніпра «Машини часу»

|«« «« »» »»|

9 місяців цей музей у Дніпрі не лише успішно працює, а й активно займається волонтерською діяльністю, допомагає нашим військовим.

І така активність музейників – їхня найкраща відповідь рашистським агресорам!

…Більше 20 років автор рядків знає ініціатора створення та директора музею «Машини часу» Михайла Пруднікова. І весь цей час я не перестаю дивуватися фонтануючим у ньому енергії, креативу, життєлюбності та оптимізму.

Без цих якостей Михайла, певен, не було б ні довгої історії грандіозних Дніпровських авторетрошоу ДАРС, на які люди приїжджали з усієї України та з-за кордону. Не було б дивовижного музею «Машини часу» та безлічі пов'язаних із ним проектів.

Три роки Україна живе в аномальному режимі. Два роки тривала пандемія, понад рік йде жорстока Велика війна. Багато музеїв та закладів культури переживають цей період у своєрідному анабіозі.

Але тільки не «Машини часу», які завдяки своєму директорові не перестають дивувати нові проекти, виставки, ідеї. Про багато із них Міський сайт уже розповідав.

А сьогодні Михайло Прудніков у ексклюзивному інтерв'ю Міському сайту люб'язно розповість про те, як пережив рік війни музей «Машини часу». Які проекти вдалося реалізувати і чим він найближчим часом має намір порадувати та здивувати.

Відкрилися через 2 місяці після початку Великої війни

– Вагітність жінки триває 9 місяців. Ось уже 9 місяців Технічний музей "Машини часу" повноцінно працює під час Великої війни. Яким за цей час стала ваша дитина?

- Думаю, перш за все, - сильнішою та загартованою. 24 лютого 2022 року наш музей зі зрозумілих причин призупинив прийом відвідувачів. Але робота музею щодо волонтерства, допомоги нашим військовим не припинялася ні на день. А 25 травня 2022 року ми відновили роботу з відвідувачами…

Поки що відвідувачів мало, і ми працюємо три дні на тиждень. Вже незабаром почнемо працювати з четверга до неділі. Від старого колективу у нас нікого не залишилося. ЗЗараз основа нашого «організму» – це колишні працівники мого виробничого підприємства «Навігатор», яке раніше займалося виготовленням сталевих та алюмінієвих деталей, зараз воно працює раз на тиждень, основні замовники під окупацією або нещодавно звільнені.

Ще під час зупинки роботи музею, коли практично весь колектив «волонтерив» у команді КУСТ, ми почали потихеньку упорядковувати експонати музею, що накопичилися, систематизувати їх, створюючи нові стенди і думати про нові виставки.

- Нагадайте про ці виставки воєнного часу!

– У квітні-травні 2022 року ми створили виставку «ЯШина». Розповіли, починаючи з теми громадського транспорту, як робітники діставалися заводу «Дніпрошина» (автобусом №32,33), і до технології отримання першого колеса з каучуку завдяки відкриттям Дж. Данлопа та Ч. Гудьєра. Екскурсійної програми вистачить на 40 хвилин спілкування, але є й інтерактив – електронна зміна погоди: вас просять замінити шини або підібрати їх згідно з погодою на табло.

У травні – червні йшла активна підготовка до виставки «ХТО з ХАДІ», багато родичів знаменитих гонщиків чи конструкторів переїхали тимчасово до м. Дніпро, тут ми їх і проінтерв'ювали. Велику допомогу надав Дмитро Дон, але зібраного матеріалу ще не вистачає, щоб створити повноцінну виставку та зробити головний хід – завести на стенді рекордні двигуни з механічним наддувом, які поки що знаходяться в архіві музею. За ними також продовжується робота, можливо, двигун Сирятського від рекордного автомобіля «Харків-6» вдасться завести ближче до літа.

У цей же час ми збирали матеріал з унікальної родини човнярів спортсменів, для виставки, яку назвали «Швидкий Лебідь». Опис трьох човнів, на яких виступали спортсмени давно готове, та використовується у музеї, не вистачає головного – сімейних реліквій та експонатів, які досі не надані родичами.

Тепер у музеї є і комісійка!

- У рік Великої війни велику трансформацію зазнало і ваше кафе.

- Перед відкриттям у травні музею «Машини Часу» стало зрозуміло, що кафе, що працювало, в музеї перестане існувати в тому вигляді, яким воно було. Тому друга зала була повністю віддана під ігрові автомати 1980-х років. Я давно хотів ідентифікувати усі наші гральні автомати, а їх понад 30 штук. Виручила наш секретар Марина, яка ідентифікувала всі автомати та дала коротку довідку про заводи-виробники. Тепер найцікавіші екземпляри гральних автоматів із табличками.

- Торік у «Машинах часу» з'явився відділ комісійної торгівлі!

- Мабуть, моя дружина так перейнялася вогником змін у музеї, що вирішила створити новий напрямок у давно порожніх кімнатах у районі вбиралень. Вона зібрала всі пристойні речі з дому під сезон, що насувається, і відкрила комісійку, 50% виручених коштів переводить ЗСУ. Якщо у вас теж є хороші речі, з якими ви хотіли б розлучитися, приносите їх до музею. Ми спробуємо їх обміняти на цікаві для вас речі або продамо їх на умовах, зазначених вище.

- Багатьох городян здивувала музейна акція із роздачею старих телевізорів. Що це було?

– Це були надлишки, які ми справді пропонували безкоштовно забрати всім охочим. І люди вмить відгукнулися! За цей час навели лад із купою старих телевізорів, їх справді було дуже багато, вони були упорядковані та записані до книги експонатів музею. Ми оформили нову виставку «Калькуляторів та лічильних машин» усередині корпусів телевізорів (кінескопи у нас давно були прозорими), додали полички та освітлення. Тепер там красуються лічильні машинки та калькулятори, більшість яких були виготовлені в Україні. Наразі почали оформлювати другу лінію телевізорів, це буде нова виставка «Suвеніри». Після тривалої роботи архіву ми маємо різні групи сувенірів, раніше накопичені у фондах музею. Від єгипетсько-турецьких ХХІ ст. до соціалістичної пропаганди ХХ ст. Незабаром буде відкриття!

Навівши лад з телевізорами, вивели в готельну групу електропобутові товари, де головним експонатом виявилася серія пилососів «Ракета» нашого «Агрегатного заводу», тепер усі в новому забарвленому стенді, подарованого нам Центральною міською бібліотекою.

- З'явився у вас і незвичайний телефон.

- Систематизація всіх побутових предметів призвела до створення окремої виставки «Екстремальний телефон», і це було не просто. Експонати в осередку камер зберігання (камера зберігання також експонат) мають вікову групу, тобто. окрему освітлену комірку з написом, але нам, технічним людям, цього виявилося замало, ми порахували, що вам напевно буде цікаво почути як дзвеніли телефони від 1930-х рр. (найстаріший Simens 1936 р/в) до 1990-х, де ви почуєте знайомий дзвінок телефону, який був у вашому будинку, 15 різних мелодій. Звучить навіть вибухобезпечний шахтний телефон, але ж це не все! Відреставровано третю версію телефонної будки «Брежнєвська», якої нам дуже не вистачало. Можливість зробити фотографію в телефоні є у всіх в музеях, а щоб з вами в будці розмовляли, є тільки у нас, просто зніми трубку.

- Великою популярністю користувався проект «Музика без меж».

– До моменту відкриття музею у травні у нас працював проект – квест «Музика без меж», де були представлені автомобілі та музика від 1950-х до сьогоднішнього дня. З автомобіля певного десятиліття звучить мелодія з радіоприймача (треба ще було згадати, як його включати!), і при цьому ви вирішуєте завдання квесту по виданій вам карті розташування експонатів у музеї. У 1950-80-х роках було дуже мало відомих пісень українською мовою, хоч це відвідувачі їх обирали голосуванням у музеї.

До важкої зими готувалися завчасно

- Восени минулого року в Україні та Дніпрі дуже багато говорили про перспективу жорстоких обстрілів ворогом та про те, що зима буде важкою. Але зроблено було не все можливе… А як до зими готувалися в музеї?

- Розуміючи, що зима буде холодною, починаючи з літа почали утеплюватися: фронтон, двері, щілини будівлі. Почали виготовляти буржуйку за порадою «гаражного фахівця», це потім обійшлося нам у важку експлуатацію нашої диво-печі, - постійні чищення димоходу та запах серпанку в музеї. Коли були морози, ми не змерзли, але коли почали відключати світло, треба було щось робити.

- Окремим та дуже цікавим напрямком стали ваші інноваційні проекти із забезпечення музею новою енергією.

- Ситуація без світла застала нас з одним генератором на 2 кВт, який був практично непотрібним у структурі музею, наше споживання близько 20 кВт, говорити докладно про незручності не буду, кожен через це пройшов, але з цієї ситуації ми вийшли сильніше! Ми постаралися обернути проблеми у нашу перевагу за рахунок нашого позаштатного радіоаматора… З архіву ми дістали весь асортимент туристичних ліхтариків під батарейки, і ми вирішили переробити ретро-ліхтарі під сучасні акумулятори та світлодіоди, тепер, якщо зникає світло, екскурсоводи видають вам такі ліхтарі. До розпалу відключень з'явилася лінія «зеленої електроенергії» на діодному освітленні, яка дозволяла відвідувачам музею комфортно почуватися всередині музею.

Проблеми з електроенергією та віялові відключення підвели нас ще до одного до вирішення. У дитинстві я знав, і сам встановлював динамо велосипедом, щоб запалити фару для їзди вночі. Велосипедів у музеї багато, а ще був знайомий веломеханік збірної СРСР. Ми звернули свій погляд на масивні велотренажери, що давно стояли, це виявився правильний шлях, після модернізації ми змогли запалити першу лампочку «Ахметова». Тепер, коли в музеї зникало світло, ми пропонували відвідувачам сісти на велотренажер-генератор та висвітлити частину другої зали. Якщо їм виходило виробити 1 кВт електроенергії, ми відразу ж видавали 5,65 грн у касі музею.

Після того, як ключ до розгадки був спійманий, ми почали пожвавлювати все в музеї! Ось уже велосипед виробництва «ЮМЗ» «Гном» змушує співати пташку, ручний генератор включає мигалки та стробоскопи, швейна машинка «Зінгер» виробляє струм, який змушує дзвеніти телефон. У найближчих планах пожвавлення старіших предметів – механічної прядки, ножного точила та нової версії велотренажера «Велоенергтест». Бережіться, експонати музею «Машини Часу», спокійного життя тепер не буде, все рухатиметься, дзижчатиме і приноситиме користь людству!

- У результаті із цими винаходами ви стали героями нового фестивалю!

- Підсумком цих малих випробувань стала участь у фестивалі «Тепла та Світла», організованого Дніпровським Будинком мистецтв та його директором Людмилою Динник, де наш стенд був одним із популярних та затребуваних, наш стенд дозволяв почуватися незалежними від усіх існуючих негараздів. Паралельно ми мріємо стати нарешті «Грантоїдами», а не все робити за свій обмежений ресурс, який залежить від продажу вхідних квитків до музею. Тому подані дві різні заявки на тему «Генерація», оформлені спільно нашим секретарем Мариною та головним бухгалтером. Сподіваємось на успіх, який приведе нас до нових, поки не видимих рубежів. І якщо влітку відключать воду, то ми придумаємо нове рішення!

Нові гості – нові ідеї

- Машини часу» з особливою привітністю зустрічали переселенців.

- І цей напрямок роботи дав, до речі, ідею нової виставки! Після відкриття музею для тимчасових переселенців була знижка на вхідні квитки 50% (зараз у березні 2023 р. – 30%). Влітку таких гостей міста було дуже багато: Херсон, Бердянськ, Харків, Краматорськ, Сєвєродонецьк, Гуляй Поле та інші міста. Початок нової виставки було покладено, коли ми знайшли у нашому архіві «Українського Фенікса» – Васильківського порцелянового Півня і встановили його на загальний огляд. Подібний витримав пряме попадання ракети росії до житлового будинку в м. Бородянка, такий самий півник є в кабінеті президента України В. Зеленського.

Я почав вивчати географію, звідки у нашому музеї експонати, хотів цим підтримати переселенців та знайти рідний для них предмет у музеї «Машини Часу». Так виникла екскурсійна програма містами – експонатами: Краматорськ – автомобіль металурга «КЗТС», Сєвєродонецьк – ігровий автомат «Астропілот», Вовчанськ - діапроектор «ФЕД», таких зв'язок багато в музеї, про них можна там почути і побачити.

- З огляду на час особливим напрямком стали заходи на тему надзвичайних ситуацій.

- Музей «Машини Часу» упорядкував перед зустрічами з працівниками «ДСНС» не особливо популярні стенди «Громадянської Оборони», акуратно розклав усі конструкції протигазів та засоби контролю. Було закуплено побутовий дозиметр, ще місяць ми вимірювали всім відвідувачам рівень радіації. Пізніше інший підрозділ «ДСНС» та представники Управління Патрульної поліції провели не менш актуальний майстер-клас, як правильно поводитися при виявленні вибухонебезпечних предметів.

Повітряні тривоги тривали, тому ми обладнали тимчасове укриття у музеї, підійшов напівпідвал, який на 75% знаходиться під землею, забезпечили його продуктовими запасами та інструментом. В експозиційній залі створили систему сповіщення про повітряну тривогу.

- До Дня незалежності-2022 у вас відкрилася патріотична експозиція!

- Так, поступово ми закінчували реставрацію унікального автомобіля «ЗАЗ Перспектива» середини 1970-х рр., який було продемонстровано до Дня Незалежності. Для цього був заново оформлений постамент, що обертається, який може крутитися від сказаного чарівного слова «Запорожець», на бічних поверхнях постаменту розташовані історії створення нових моделей дизайнерами «АвтоЗАЗа» та зображення автомобілів, можливих на той час європейських конкурентів «ЗАЗ», поряд на кульмані унікальні фотографії, підготовлені Е. Байбуз (історик марки «ЗАЗ»). Після екскурсії кожна дитина могла зліпити з пластиліну та презентувати свою «Перспективу» майбутнього.

Нещодавно ми модернізували стенд сувенірів, що випускаються на автозаводі «АвтоЗАЗ». Тепер, окрім фотографій машин, іграшок та товарів народного споживання усередині скляної вітрини, кожен відвідувач зможе запустити дитячу залізницю із тепловозом, який везе платформу із Запорожцем. Це частина нового проекту «Генерація», який ми зараз (лютий-березень 2023 року) впроваджуємо. Виставка «Перспектива» охоплює широку тему, а також розповідає про історичну місію автосервісу «ЗАЗ» у м. Дніпрі, розташованому раніше на вул. Калиновій. Ми знайшли колишніх співробітників цієї автостанції та Радбезу, який виділяв безкоштовні автомобілі. Першим випробувачем та власником «Перспективи» був заводський гонщик – випробувач І.П. Кошкін, саме його спогади стали основою виставки, її частину можна почути з модернізованого радіоприймача. Музей «Фаєтон» м. Запоріжжя, його головний екскурсовод С. Мушер пізніше передав І.П. Кошкіну фотографії відреставрованої «Перспективи», який також проживає в м. Запоріжжі, його вердикт був: «Хороша!».

Ви це можете!

- Масштабним проектом стала велика виставка саморобних автомобілів та інших механізмів, підготовка до якої тривала понад рік.

- Великою роботою була підготовка до виставки «Ви це можете» - зустрічі з очевидцями, родичами, товаришами по службі для оформлення майбутніх експонатів виставки, які своїм виглядом мали показати, яка професія чи захоплення були в їхнього унікального винахідника, як вони поєднувалися в одній особі конструктора-механіка та випробувача. Тому на цій виставці автомобіль «Лосеня» став Місяцеходом, «Мопед» – новим верстатом у ящику, Амфібія «Мурашка» - теплоходом, а «Паровоз» вагою 350 кг з'явився на дерев'яному столі, на такому ж, як на єдиному знімку винахідника В.П.Філіпенка, що зберігся. На ньому винахідник разом із паровозом, у дворі свого приватного будинку, де він збирав садову залізницю.

– Знову відвідувачі можуть побувати і у філії «Машин часу» – Музеї дитинства.

– До війни музей «Машини Часу» відвідувало близько 20 тис. відвідувачів на рік, 1/3 цієї кількості привозили турфірми та приводили гіди. У грудні-січні організатори таких турів згадали про «Музей Дитинства». Так, «Музей Дитинства» зараз закрито, оскільки відвідувачів дуже мало навіть у головному музеї. Але можливість його відвідування є для організованих груп від 20 осіб, ми із задоволенням їх приймаємо та проводимо екскурсії. Колись він запрацює у звичайному режимі.

Чим ще збирається здивувати музей цього року?

- Незважаючи на війну, ви вже проводили автопробіг восени 2022 року і плануєте новий на квітень цього року?

- Так, попри все ми провели традиційний авторетропробіг восени на день «Автомобіліста» у жовтні 2022 р., без жодної помпи та реклами, оскільки масові заходи заборонені, але спрацювало «сарафанне» радіо та учасників було більше, ніж зазвичай – понад 40. Тепер замислюємося над новим пробігом у квітні 2023 р, з нашим традиційним партнером «Відчуй Дніпро» Кареном Агаджаняном, з яким ми традиційно до війни проводили квест – подорож «За Фігурами», під час якої шукали встановлені ним міні-скульптури, вирішуючи шляхом історичні завдання . Вже давно відкрилися нові міні-статуї, з якими ми могли познайомити учасників пробігу. Віримо, що Перемога буде за нами, і пробіг буде проведено у кращому форматі, пасажирів у ретро автомобілі повеземо не як внутрішньо переміщених осіб, а як друзів екіпажу!

- Які ще задуми на поточний рік?

- Прямо зараз іде монтаж «старих» експонатів з архіву, вони пролежали там понад 5 років, ми їх накопичували і чекали на момент їхнього показу, він настав. Працівниця архіву Іра монтує експозицію «Suвеніри». А герой попередньої виставки Олег Шевченко сьогодні приніс нам шаблони майбутніх експонатів авіаційної виставки «Крила Перемоги», яку вже анонсував Міський сайт. Ще кілька місяців підготовки, збір інформації та оформлення – і ви її побачите!

Також ми закінчили реставрацію та підготовку до виставок двох головних автомобілів ЗАЗ «Перспектива» для однойменної виставки та Амфібії «Мураха» – однієї з перлин виставки «Ви це можете». Це колишня повноцінна та складна реставрація, яку було розпочато у лютому 2022 року з невеликими сумнівами (а чи треба?), а потім реалізовано з великим бажанням презентувати людям ці автомобілі всупереч усьому! Так і вийшло! Окрім цього закінчили довгий проект із трактором-навантажувачем Т-140.

Врятували від здачі в металобрухт пару машин, тепер вони вже на ходу, але чекають ще фарбування (OPEL MONZA 1979 випуску, FORD TAUNAS 1968).

А головні мрії та плани на 2023 рік – дуже хочемо, щоб закінчилася війна, щоб усі люди повернулися до рідних будинків, запрацювало виробництво, і у нас було створено сильну армію. Ми, як музей, покажемо наше минуле і, можливо, заглянемо в майбутнє. Дякуємо всім працівникам музею «Машини Часу», ми робимо актуальний, необхідний якісний продукт для відвідувачів нашого спільного музейного будинку.

- Дякую вам, Михайле, та всьому музейному колективу за цю роботу та оптимізм! Нехай усі ваші задуми та плани збудуться!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


RE  (18.05.23 10:43): А шо це за лицо которое не пропадает с городского сайта ?
Или это воин защищающий Родину или кто?
Ответить | С цитатой
хм  (18.03.23 13:43): Бегом на фронт
на защиту Родины!
Не)(ен нам лапшу вешать
в окоп в руки автомат и неси пургу
Ответить | С цитатой
Хм  (18.03.23 13:19): Почему не на фронте!
Или пусть друге защищают Родину?
Ответить | С цитатой
Stas  (14.03.23 22:40): Молодцы! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте