Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
09:54

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На карті Дніпра пропонують увічнити ім`я Юрія Липи

На карті Дніпра пропонують увічнити ім`я Юрія Липи

У місті не знижується темп топонімічної активності як серед влади, і серед звичайних городян.

Нагадаємо, що в останні півтора роки топонімічна реформа у Дніпрі та Україні триває особливо активно. Це пов'язано з тим, що країна та місто позбавляються спадщини імперіалістичного режиму та назв, пов'язаних з державою-агресором.

Багато нових імен з'являються на карті міста після відповідних звернень городян.

Не виключено, що невдовзі на карті Дніпра з'явиться вулиця імені відомого письменника, публіциста, громадського діяча Юрія Липи.

Про таку ініціативу розповів активний громадський діяч Сергій Волинець:

«Від імені Ukrainian Centre of Historical and Cultural Strategies звернувся до Дніпровська міська рада з пропозицією перейменувати одну з вулиць Дніпра на честь Юрія Липи.

Минулого року я вже піднімав дане питання. Цього разу звернення було підкріплене підписами мешканців міста.

Відповідну пропозицію міській владі направив також Інститут суспільних ініціатив “Консенсус”.

Юрій Липа – одна з найбільш недооцінених постатей української історії ХХ століття, публіцист, письменник, поет та громадський діяч.

Він брав активну участь в Українській революції 1917–1921 років та українському визвольному русі, боровся за незалежну Україну у лавах Гайдамацької дивізії та куреня Морської піхоти Збройних сил УНР. Як активний учасник українського руху Опору в роки Другої Світової війни організував підпільні курси з підготовки медичних кадрів, працював курінним лікарем.

Юрій Липа був також одним із провідних українських філософів першої половини ХХ століття і автором української геополітичної концепції, зокрема, щодо необхідності створення Антиросійського блоку причорноморських країн. Його геополітичні міркування зберегли актуальність та здобули нове звучання сьогодні в умовах російсько-української війни.

Саме Юрію Липі належить думка про те, що “Вільна Україна буде не після звільнення Києва, а після знищення Москви як столиці російської наддержави”».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті