Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 30 апреля 2024
12:44

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Активисты просят дать имя Петра Полтавы одной из улиц в Днепре

Активисты просят дать имя Петра Полтавы одной из улиц в Днепре

Петр Полтава был главным идеологом украинского освободительного движения средины ХХ века.

Топонимическая активность отдельных жителей Днепра никак не утихает. Улицы, проспекты, переулки Днепра избавляются от тоталитарного и империалистического наследия. И получают имена людей, организаций и явлений, в которых воплощено многовековое стремление украинцев к свободе и независимости.

В русле этих тенденций группа активистов и организаций обратились в Днепровский горсовет с просьбой дать одной из улиц Днепра имя Петра Федуна (Полтавы).

Вот что об этом пишет один из инициаторов этой идеи Сергей Волынец:

«Сьогодні важливо закарбувати у топоніміці населених пунктів імена видатних постатей української історії, борців за волю нашої держави.

Саме тому Ukrainian Centre of Historical and Cultural Strategies, Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнського об’єднання ветеранів та мешканці міста звернулися до Дніпровська міська рада з проханням перейменувати одну з вулиць Дніпра на честь Петра Полтави.

Петро Полтава – головний ідеолог, публіцист і пропагандист українського визвольного руху середини ХХ століття, заступник голови Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради, заступник Головного командира Української повстанської армії.

Його праці справили великий вплив на формування ідейної спрямованості, теоретичного та ідейно-політичного підґрунтя визвольної боротьби українського народу.

Петро Полтава критикував більшовицьку окупаційну політику, викривав антинародність радянського режиму та імперські зазіхання Сталіна. Він вперше обґрунтував неминучість розвалу СРСР, висунув фундаментальну тезу про “систему вільних національних держав” та розробив концепцію устрою майбутньої Української держави.

Творча спадщина Петра Полтави досі не втратила актуальність та входить до золотого фонду української політичної літератури і публіцистики 40-х років минулого століття.

Завдяки дослідженням відомо, що певний період життя Петра Полтави був безпосередньо пов’язаний з Дніпропетровщиною. Зокрема, будучи мобілізованим до лав Червоної армії, протягом 1940-1941 років він служив в артилерійському полку у місті Павлограді.

Гадаю, було б правильно, якби Дніпро як адміністративний центр Дніпропетровської області та форпост української державності увічнив пам’ять про Петра Полтаву у своїй топоніміці».

Gorod.dp.ua на Facebook.


фыва  (27.07.23 09:11): Например, табачную переименуйте. Ответить | С цитатой
Т.Ник  (26.07.23 22:05): "Зокрема, будучи мобілізованим до лав Червоної армії, протягом 1940-1941 років він служив в артилерійському полку..."
"Петро Полтава критикував більшовицьку окупаційну політику, викривав антинародність радянського режиму та імперські зазіхання Сталіна. Він вперше обґрунтував неминучість розвалу СРСР..."
Таке могло бути???
Ответить | С цитатой
Пэця Шакалат  (26.07.23 21:55): Яка чудова новына.. напомните мне пожалуйста - у меня там уже есть ларёк рошэна или я шото проморгал? Под конопэльку самое то.. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте