Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 13 травня 2024
08:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі хочуть створити центр олімпійської підготовки збірної команди України з вітрильного спорту

|«« «« »» »»|

З 24 по 28 липня у Дніпрі проходить Кубок України з вітрильного спорту в олімпійських класах. Змагання присвятили Дню української державності. Турнір, що проходить в акваторії Дніпра, зібрав майже три десятки спортсменів.

Судноплавство Дніпром заборонене під час дії воєнного стану, що чинний з лютого 2022 року – з повномасштабного вторгнення рф в Україну. Проте для спортсменів, які втратили змагальну практику, зробили виняток, тож вітрильники змогли вийти на воду. Турнір та учасників прийняв яхт-клуб «Січ», - повідомляє Інформатор. Змагання відкривали голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, мер Дніпра Борис Філатов та очільник Дніпропетровської обласної федерації вітрильного спорту Артем Хмельников.

Регата проходить у чотирьох олімпійських класах: ILCA 6 (жінки), ILCA 7 (чоловіки), 470 (змішані пари), а також iQFOiL серед чоловіків та жінок – це специфічна парусна дошка на підводному крилі. Віце-президент Вітрильної Федерації України та, голова комітету з проведення змагань по вітрильному спорту в Україні Сергій Шумілов розповів, що Кубок України – це традиційні щорічні змагання, які важливо проводити навіть попри війну.

«Йде війна. Дійсно, нам дуже важко і ми усі сили кладемо на те, щоб наблизити перемогу. Нажаль, зараз багато яхтових регіонів залишилися не при справах. Це Херсонська область, яка досі частково окупована, Миколаївська область, яка тільки-но вийшла з-під окупації, а також Одеська область, більша частина акваторії якої наразі замінована. Та спортсмени зростають, міжнародний статус України ми маємо завжди підтверджувати, аби наші спортсмени на змаганнях будь-якого рівня були представлені та демонстрували, наскільки ми сильні. Не буде в нас змагань – не буде юних спортсменів, не буде них – не буде майбутнього ні у спорту, ні у країни», - розповів Сергій Шумілов.
Тренер Державної школи вищої спортивної майстерності з Дніпра Олександр Герасименко зазначив, що загалом на Кубок прибули 25 спортсменів: від 14 до 50 років. Спортсмени представляли Дніпро, Дніпропетровську область, а також Запорізьку та Миколаївську області.

«Це перші такі змагання у нас в місті за чотири роки. Спочатку був карантин, потів – вторгнення. Змагання в цей час не проводилися, та й тренування булі під забороною. Дозволили лише цього року, прямо перед змаганнями. Можливість змагатися – це дуже важливо, оскільки без тренувань рівень одразу падає спортсменів», - розповів Олександр Герасименко.
Не всі спортсмени встигли доїхати на змагання, оскільки дозвіл на їх проведення отримали не одразу. Особливо це стосується тих українських спортивних надій, хто знаходиться за кордоном.

Суддя національної категорії з вітрильного спорту Валерій Чеботарьов подякував Збройним Силам України, завдяки яким є можливість провести змагання у Дніпрі. Також він розповів, що на Кубок України приїхали змагатися декілька спортсменів, які претендують на участь на Олімпійських іграх 2024 року.

Майстер спорту міжнародного класу та заслужений тренер України з вітрильного спорту Валерій Гусенко зазначив, що вітер сприяє проведенню змагань. Він подякував яхт-клубу «Січ», який надав базу для турніру, а також голові ДніпроОДА Сергію Лисаку, який дозволив провести регату. За словами Валерія Григоровича, мета нового очільника Дніпропетровської обласної федерації вітрильного спорту Артема Хмельникова – створити у Дніпрі центр олімпійської підготовки збірної команди України з парусного спорту.

Данило займається вітрильним спортом з 12 років. 19-річний хлопець з Дніпра виступає в класі ILCA 7. Він скучив за змаганнями, оскільки їх кількість в Україні значно зменшилася через війну. Спортсмен жаліє, що не встигли скооперуватися та приїхати на Кубок України ті спортсмени, які перебувають за кордоном. Данило, учасник змагань

Єгору Самаріну 22 роки, він з Дніпра, тож змагання для молодого спортсмена стали домашніми, а ще – першими за пів року. Хлопець виступає в олімпійському класі яхт – 470.

«Цей клас яхт приймає участь в Олімпійських іграх, тому, на мою думку, є найкрутішим, аби змагатись. Мій клас відрізняється від інших тим, що я виступаю разом з напарницею – в міксті. У нас три вітрила, які ми використовуємо на різних курсах. Тобто наш клас найскладніший, напевне, оскільки потрібно одразу керувати усіма трьома вітрилами», - розповів хлопець.
Єгор радіє сильному вітру, що є рідкістю для річної акваторії, проте сприяє змаганням з вітрильного спорту. Засмутили спортсмена лише повітряні тривоги, через які старт змагань довелося відкладати. Через війну плани підготовки до Олімпійських ігор 2024 року зірвалися, тож хлопець планує підготовку вже до Олімпіади-2028.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Елена  (29.07.23 07:51): Здорово. Было бы очень хорошо. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті