Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 03 мая 2024
14:33

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На Днепропетровщине снова разбудили семейство вампиров

На Днепропетровщине снова разбудили семейство вампиров

Зимой жители Днепра и области регулярно находят колонии спящих летучих мышей.

Одни называют их «бэтменами», другие – вампирами. По большому, счету не правы ни те, ни другие. Мирные летучие мышки не отличаются ни героизмом, ни кровожадностью. А зимой они объединяются в колонии для сохранения тепла. И мирно спят до теплых весенних дней.

Как сообщает «Свои. Кривой Рог», очередную колонию спящих летучих мышей обнаружили на улице Быкова. Здесь в одной из подъездов заменяли оконные рамы, разбудив при этом летунов. Мышки спасались от внезапного пробуждения, как могли…

Видео об этом можно посмотреть здесь

А вот как советуют специалисты поступать при обнаружении таких колоний:

«Знайшли кажанів на балконі?

Геть паніку. Ось поради, як діяти.

На цей допис нас надихнула нещодавня історія в Полтаві, коли мешканка викинула з балкона восьмого поверху понад півтори тисячі кажанів униз на засніжену землю.

Третина рукокрилих загинула, а фахівці готуються звертатися в поліцію через цей випадок.

Насправді рукокрилі часто зимують в містах. Багатоповерхівки здаються їм схожими на скелі і печери зі щілинами. Кажани не мають наміру заважати чи шкодити людям, вони просто шукають місце для зимівлі. У міста їх приводить в тому числі і те, що люди винищують природу.

Фахівці Українського Центру реабілітації рукокрилих підготували поради, як правильно діяти в таких ситуаціях, щоб не нашкодити ні собі, ні кажанам.

Читайте та діліться з друзями, адже обізнаність може врятувати багато невинних життів.

Якщо взимку ви чуєте в обшивці свого балкону або стіни писк кажанів, відчуваєте їх запах або бачите, як під час потепління вони вилітають, будь ласка, проявіть милосердя і не чіпайте їх до весни.

Пам'ятайте, що всі види кажанів України занесені до Червоної Книги. Вбивати кажанів чи нищити їхні сховища категорично заборонено!

Руйнуючи зимове сховище кажанів, ви прирікаєте їх на загибель. Прикрий випадок в Полтаві тому підтвердження, адже третина колонії загинула, а велика кількість тих, хто вижив, отримали серйозні ушкодження.

Пам’ятайте, що навесні кажани покинуть свої зимові сховища і попрямують в ліси на літній сезон. Коли переконаєтеся, що кажанів немає, ви відразу можете оглянути свій балкон і його обшивку.

Якщо вас не влаштовує таке сусідство, то зможете зробити ремонт, та закрити щілини, в які залетіли рукокрилі взимку. Наступної зими кажани знайдуть собі нове сховище і залишаться живі та здорові.

Але закликаємо не лякатися зимівлі кажанів на вашому балконі, адже таке тимчасове сусідство нічим не зашкодить вам.

Також закликаємо людей не робити взимку ремонти на балконах і фасадах будинків, не заміняти вікна, щоб не наражати себе і кажанів на великий стрес і небезпеку.

Якщо так сталось, що під час ремонту ви виявили колонію рукокрилих, найголовніше – не панікуйте.

Негайно припиніть ремонтні роботи і зателефонуйте до контакт-центру реабілітації рукокрилих за номером +38 066 305 9895. Центр має представників у багатьох містах, тому ви не залишитесь без допомоги і консультації.

Поки команда центру організовує рятувальну операцію, ви можете почати збирати рукокрилих у коробки.

– Обов’язково захистіть руки та вдягніть щільні рукавички.

– Перекладіть кажанів у коробки. Робіть це обережно, адже тіло тварин дуже тендітне, особливо крила. Якщо ви сильно затиснете тварину, можете травмувати її.

- Але якщо ви дуже боїтеся, — краще дочекайтеся приїзду спеціалістів.

Коробки мають бути просторими, а кажанів слід складати не більше ніж в один шар на дні коробки. Також покладіть туди мокре ганчірря на дно, або зверху, це неважливо. Воно необхідне, як сховище, регулятор температури та вологості.

Тримайте ці коробки у прохолодному приміщенні, ні в якому разі не перегрівайте їх. Оптимальна температура від +3 до +6.

Якщо ви покладете забагато кажанів в коробку, вони перегріються і загинуть від задухи. Дочекайтеся приїзду спеціалістів та віддайте їм тварин.

Нагадуємо, що попри всі міфи про кажанів, вони:

– не агресивні до людей і не нападуть просто так;
– не п’ють кров і не плутаються у волоссі;
– не передають хвороб повітряно-крапельним шляхом;
– не нищать матеріали оселі/будинку, де сплять.

Закликаємо поважати та оберігати природу. Люди мають навчитися співіснувати із тваринами, бо ми всі є частиною нашої планети».




Gorod.dp.ua на Facebook.


Горожанка  (26.01.24 12:48): Симпатяшки Ответить | С цитатой
Alla-alisa  (26.01.24 10:17): Не делайте таких идиотских заглавий. Часто люди читают одни заглавия. Своим заглавием статьи вы нанесли больше ущерба этим несчастным животным, чем пользы. На снимке Прудовая вечерница, причем здесь вымпиры? Вампиры - это один вид из 500 видов летучих мышей, и то обитает в Южной Америке. Поменяйте название статьи, статья по сути , не плохая. Ответить | С цитатой
з глузду з'їхали?  (26.01.24 08:36): На Днепропетровщине проживает только одно семейство упьірей-вампиров и єти мильіе животньіе не имеют к ним никакого отношения.
Справка: вилкул в Украинской демонологии упьірь проникающий ночью в дома Украинцев чтобьі вьікрадьівать и сьедать их детей, свою основную пищу, также разрьівает свежие могильі и питается мертвечиной.
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте