Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 07 мая 2024
20:21

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

«Боже, скільки благодаті ласка нам дає твоя»

«Боже, скільки благодаті ласка нам дає твоя»
Травневе свято Івана Манжури в Рубанівському

Всьоме громада Покровського храму села Рубанівського на Васильківщині та музей «Літературне Придніпров’я» провели весняне свято українського поета, вченого-фольклориста Івана Манжури (1851—1893). Воно об’єднало всіх, хто шанує рідний край, прагне творити добро і дарувати радість іншим.

Вже традиційно в селі Рубанівському при Свято-Покровському храмі з ініціативи настоятеля храму отця Василя Пишного влаштовується це поетичне свято. Народився поет Іван Манжура першого листопада 1851 року в Харкові, а помер 13 травня 1893 року в Катеринославі. Тому до дати народження і роковин смерті поета й проводяться яскраві поетичні фестивалі. І невипадково саме в цьому селі, де кілька років тому відрито хату-музей Манжури. Справа в тому, що Манжура один час жив і творив на цій землі. У розташованому колись поблизу церкви маєтку відомий земський діяч Катеринославщини Іван Григорович Василенко та його мати, відома благодійниця Катерина Павлівна Василенко (в майбутньому ігуменія Єлисавета) надавали поетові і етнографу всіляку підтримку. Завдяки їм Манжура обійшов мало не всю південну степову Україну, збираючи перлини фольклору. Так народилися, зокрема, його казки про Трьомсина, Івана Голика та інші.

А розпочалися дводенні відзначення пам’яті поета в суботу. У Севастопольському парку збереглася могила поета. Тут, біля пам’ятника йому, отець Василь провів панахиду, відбулося покладання квітів до пам’ятника поетові-страдникові.

Недільного дня свято проходило у Рубанівському. Ранок у храмі розпочався службою Божою, людей причащали, сповідували, благословляли. І вінчали. Старший науковий співробітник музею «Літературне Придніпров’я» Наталія Василенко розповіла про творчий шлях Івана Манжури. Окрасою свята став концерт. На ньому декламувалися вірші поета-земляка і йому присвячені. Поетеса Леся Степовичка прочитала нову поезію, присвячену Рубанівському.

Діяла виставка-продаж творів народно-декоративного мистецтва. Відбулася презентація книги «Боже, скільки благодаті ласка нам дає твоя» з піснями Марка Намуса на слова Івана Манжури. На концерті лунали українські пісні у виконанні хору «Голоси України» Лоц-Кам’янського будинку культури під керівництвом М. Намуса та фольклорно-обрядового театру «Родослав» (художній керівник Наталія Онищенко, сценічна культура — Валентина Бандур). Артисти Дніпропетровської обласної філармонії виконали віночок українських пісень. Гості відвідували хату-музей Івана Манжури. На свято завітало багато дітей і молоді. Звертаючись до юні, отець Василь наголошував берегти дар Божий — природу, берегти колодязі з чистою водицею, які порівняв з нашими душами. Після многоліття господарі частували гостей смачним обідом.

Манжурин травень продовжиться 30 травня. Того дня в музеї «Літературне Придніпров’я» має відкритися літературно-мистецька виставка «Казкове коло Івана Манжури» художника Володимира Єрмакова. Лунатимуть народні пісні, зібрані Іваном Манжурою, у виконанні гурту «Голоси України». Адреса: пр. К. Маркса, 64. Музей «Літературне Придніпров’я».

Дивись також офіційний сайт Покровського храму села Рубанівського: naviky.dp.ua.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:


  


LOKKI  (21.05.12 10:17): Дурень ты, анус, и дети твои, судя по всему, не будут гениями! Для таких, как ты, ничего святого нет, вали-ка ты в Эвропу, может там найдется применение твоему дебилизму!
Дякую Вам, отець Василь, довгих Вам років життя та успіхів на нелегкому шляху служіння Господу!
Ответить | С цитатой
Многоликий анус  (19.05.12 12:08): Откуда в душах чистая вода? - трубы засорены до неузнаваемости. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте