Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
12:08

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Натхненний часом, деревом та війною: дніпровський майстер створює дивовижні скульптури

Натхненний часом, деревом та війною: дніпровський майстер створює дивовижні скульптури

Багато років дніпровський інженер-будівельник Аркадій Давидович Гольдман за допомогою мистецтва намагається пояснити світ. Ідеї обдарованому майстру підказує саме життя та природа. Решту домислює сам. На жаль, останнім часом мирні сюжети потіснила війна.

Про свої роботи та задуми Аркадій Давидович розповів журналістам «Наше Місто».

Кажуть, що Природа розкриває секрети найобдарованішими. В очевидності цього ствердження скульптор переконувався неодноразово. Якось він знайшов на березі Дніпра дивовижний корінь і довгий час не міг зрозуміти, що в ньому міститься. Але потім задум прийшов сам собою.

З’явилася композиція «Дівчина із дельфіном».

– Коріння та нарости, будучи чудовим матеріалом для скульптури, підказують нестандартні творчі рішення, – розповідає майстер. – Скульптурою з природного матеріалу можна не лише підкреслити пластику людського тіла, а й висловити певні риси характеру.

Буває так, що тему композиції диктує реальне життя.

– Коли донька розлучалася з чоловіком і перший онук залишився без батька, виник задум роботи «Розлучення», – згадує скульптор. – Такий трагічний образ: батько та мати тягнуть дитину в різні боки, а саме маля зависло над прірвою
.


Після початку вірусної пандемії постала скульптура «Епідемія коронавірусу». Ну, а сьогодні теми для нових робіт навіяла війна.


– Так вийшло, що я дитина Другої Світової війни, тепер стала дідусем війни з росією, – зазначає дніпрянин. – Перша робота антивоєнного циклу з’явилася одразу після окупації Криму. Нахабний ворожий чобіт завис над ласим півостровом. Усім зрозуміло, що головний винуватець анексії Криму – путін. Його образ втілив у роботі «Виплодок пекла». Це не найбільша філософська і глибокодумна робота, зате точна і всім зрозуміла. Російський диктатор – натуральна риса з рогами, хоча на перший погляд їх не видно.

Після повномасштабного вторгнення з’явилися скульптури, присвячені російському кораблю, що дійшов до пункту призначення. Вони, звичайно, дещо дисонують з інтелігентним творчим почерком Аркадія Давидовича, проте дуже промовисті.


Зауважимо, що вже зараз 84-річний дніпрянин автор уже понад 400 робіт. Але він мріє дожити до перемоги та порадувати світ новими оптимістичними скульптурами. В яких буде більше любові, радості та щастя. Того, чого нам не вистачає сьогодні.


А ще Аркадій Гольдман сподівається, що справу всього його життя продовжить правнук Давид. Поки що йому лише два роки.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті