Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
19:01

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Музей історії села Солоне поповнився найдавнішими експонатами

|«« «« »» »»|

До цього музею передано об'єкти кам'яної пластики бронзової епохи, які були виявлені в ході археологічних досліджень Солонянського району.

Міський сайт вже розповідав про те, що недалеко від Солоного було виявлено кам'яну стелу бронзової епохи, чий вік оцінюється в 3 тисячі років! Вона – ровесниця широко відомого «Керносівського ідола».

Ця стела та ще низка об'єктів поповнили колекцію Музею історії Солоного.

Про це у групі «7 чудес Солонянщини» розповіла місцева дослідниця історії Тетяна Латай:

«Гарні новини у Солонянському музею!

А саме колекція музею відтепер буде налічувати автентичний археологічний експонат - фрагмент половецької баби!

Цитую Кирила Габора:

«Сьогодні сталася чудова подія - мої знайдені "цікаві камінчики з курганів" були транспортовані та музеєфіковані у Солонянському музеї! Це, по суті, перші вагомі археологічні експонати у колекції.

При детальному огляді було виявлено, що нижня частина виявилися не ніжками, а цілою частиною із ручками і животиком.

Щодо іншого каменю триває дискусія, але дякуючи консультації з професійними археологами було вирішено, що таки стела (не дивлячись ні на які дискусії, камінь таки потрапив куди треба)

Ну, і само собою, усе було задокументовано офіційно під акт прийому-передачі».

Окремо варто розповісти про Музей історії Солоного.

Він розміщується у старовинній садибі сім'ї Бергманів 19 століття. Комплекс споруд садиби братів Бергманів у селищі міського типу Солоне є рідкісним зразком садиби німців-менонітів, зведеної у другій половині ХІХ століття у стилі еклектики неоготичного спрямування.

У 1862 році частина земель Солоного (тоді Енгельгардівки) придбала менонітська родина Абрама та Сюзанни Бергман із Західної Пруссії. Їхні сини Герман та Абрам між серединою 1870-х і початком 1890-х років збудували два садибні будинки з обох боків штучного ставка, що перерізає село на дві частини.

Від південної садиби Германа Бергмана залишилися лише господарські будівлі на вулиці Усенка. На території північної садиби молодшого брата Абрама Бергмана зберігся головний цегляний одноповерховий будинок з елементами неоготики в архітектурі. Основними висотними акцентами фасаду виступають ризаліти, що завершуються складними неоготичними трикутними фронтонами зі стрілчастим горищним віконним прорізом. Декорування фронтонів відрізняється майстерно опрацьованим цегляним декором. У бік ставка виступає висока гранована вежа-еркер, яка завершується складним восьмигранним наметом, вкритим черепицею у вигляді луски коропа. В інтер'єрах будинку частково збереглися елементи первісного декору.

Під час московсько-більшовицької навали майно садиби пограбували, а власників розстріляли. За радянських часів у будинку Бергманів розміщувалися органи влади, згодом палац піонерів та бібліотека.

З 1992 року частину приміщення займає Музей історії Солоного, заснований 1976 року. Фонди музею налічують 2000 експонатів. Зокрема, експозиція розповідає про історію сім'ї Бергманів та їх внесок у розвиток економіки регіону.

Будинок садиби братів Бергман є пам'яткою архітектури місцевого значення. Будівля потребує реставрації».

Фото Тетяни Латай

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварійних дитячих та тренажерних майданчиків планують відремонтувати у 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті