Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 13 мая 2024
10:42

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепрянам рассказали, как выживать без света, газа и воды

Днепрянам рассказали, как выживать без света, газа и воды

Специалисты предлагают запомнить или записать алгоритм действий, который поможет прожить в домах и квартирах без элементарных бытовых удобств.

Эти удобства, к счастью, в квартирах жителей Днепра сейчас есть. Но печальный опыт многих городов Украины показывает, что после подлых ракетных ударов рашистов на продолжительное время могут исчезнуть свет, газ, вода, интернет, мобильная связь.

Как подготовиться к такой ситуации и как выжить во время блэкаута, рассказывает журналист и эксперт по выживанию Сергей Костеж:

«БЛЕКАУТ.

Терористи щодня запускають десятки ракет і безпілотників. Розхід ракет гігантський. Тож таке повторюватимуть мерзотники не часто, але періодично.

Насправді, це акт відчаю. Так робив Гітлер у 1944. Лупив по Британії ракетами ФАУ, щоб "бойових дух підірвати". Ніяк на ситуацію на фронті це не вплинуло. але цивільних життів забрало багато.

Як журналіст, який багато працює в комунальній сфері, хочу дати КІЛЬКА порад щодо блекауту, і як його пережити.

А пережити доведеться всім.

1. Якщо у вас є можливість поїхати до родичів в село - не зволікайте. Їдьте. Там є дрова і піч, а де дрова - там тепло. Там є колодязь, а колодязь - це вода. Всі незручності, пов'язані з життям в селі - це фігня у порівнянні з тим, що у вас буде ТЕПЛО і ВОДА завжди і в будь-якій кількості. Повірте, все інше - то вже дрібниці. Якщо ж у вас там ще є інтернет і бензогенератор - то ви просто в шоколаді, ви виграли джекпот. Їдьте, і не обертайтеся, це 100% правильне рішення. Найрозумніші люди цієї країни ще влітку зняли або викупили будиночки в Карпатах, провели туди інет, купили генератори і зараз чудово себе почувають. Сидять собі, програмки пишуть на віддаленій роботі, і все у них добре.

2. Якщо ж вам пощастило опинитись в місті, то наступні поради - для вас.

- Не чекайте чогось від якихось характеристик "центральної" чи "автономної" системи. Неважливо, що там у вас. Все упирається в електрику. Немає електрики - немає нічого. В центральній системі немає опалення та перестають працювати насоси водоканалу. В "автономній" без електрики не працює свердловина і газовий котел. В будь-якому випадку, ви без опалення, води, електрики, інтернету. Крапка. Різниці нема.

- Банально, але зарядіть всі пристрої. Повимикайте зайві додатки в телефоні, які поїдають батарею. Поживіть трохи без інсти і Фб, нічого не станеться, зате розряджатиметься він вдвічі повільніше.

- Запасайте побільше води. Лийте в усі ємності, раз в кілька днів міняйте. Про всяк випадок майте при собі знезаражувальні таблетки для води.

- Купіть побільше вологих серветок і простих серветок. Це Вам знадобиться. Краще обтертися, тобто, помитися - ними, ніж використати дорогоцінну воду. І це простіше, в принципі.

- Забудьте про регулярне гоління і все таке інше. Обмежте себе у використанні води, світла і т.д. Повірте, на елементарних реах можна зекономити половину запасу свічок і половину запасу води.

- Якщо у вас квартира на кілька кімнат - зберіться в одній, перетягніть туди дивани, меблі. Бажано, щоб це був коридор або вітальня, тобто кімната без наружної стіни - так буде тепліше. А кілька людей в ній швидше надихають її теплом. Завішайте міжкімнатні двері, які ведуть з неї, ковдрами, чи килимами. Це додасть до температури всередині 2-3 градуси.

- Закупіть свічки і запаси батарейок. Пам'ятайте - свічки та керосинові лампи - КРАЩІ за ліхтарі. Бо вони не тільки освітлюють, а ще ГРІЮТЬ. Пара свічок здатні підняти температуру в ізольованому приміщенні площею 16 квадратів на 1-2 градуси, 5-6 свічок - вже на 4-5 градусів, це багато. Гасова ж лампа - це взагалі по суті відкрите вогнище.

- Запасайтеся їжею, яка не потребує складної термічної обробки або довгого приготування. Консерви, мівіни, чай, солоне печиво - ідеальні варіанти. Чим менше затрат на приготування - тим краще.

- Спальник в ліжку - чудова ідея. Якщо накритися ще й ковдрою, то взагалі нічого не страшно.

- Купіть кемпінгову газову плиту з газовими цанговими балончиками, або ж просто газовий балон з пальником - це спростить приготування їжі, крім того, це ще й обігрів.

- Якщо ви добре організовані в будинку, і у вас ОСББ, сміливо купуйте буржуйку, ставте в підвалі, витягуйте трубу якомога далі від будинку, щоб не чаділо у вікна, облаштовуйте в підвалі спальні місця і сплавляйте туди при блекаутах хворих та стареньких - там 100% буде тепліше. Топити можна чим завгодно - дошки від старих меблів, або викинутих при ремонті дерев'яних віконних рам дають багато тепла. Не гребуйте всім, що горить.

- Ніколи не впадайте у відчай! Блекаут - це ненадовго. Опалення і електрика будуть відновлюватись. Потім знов пропадатимуть. Поки відновлення є - заряджайте всі телефони і гаджети, наготуйте якоїсь їжі довгого зберігання, виперіть брудні речі, поповнюйте запаси. Пам'ятайте - це ненадовго, новий блекаут може початися вже скоро.

Що НЕ ТРЕБА використовувати:

- Сухе пальне. Швидко горить, слабко гріє, реально не допомагає. Забудьте. Звісно, якщо нічого іншого нема, це краще, ніж нічого, але все ж попіклуйтесь, щоб було більше.

- "Окопна свічка". Вона чудова хіба що в окопі. Так, гріє вона добре. Але через наявність гофрованого картону вона чадить, що змусить вас відкрити двері і вікна і розгерметизувати приміщення. Краще використати прості свічки.

- Спальники "по 2000 грн". Хороший спальник не буде дешевшим за 7-8 тисяч гривень. Якщо у вас є бажання купити "гівно-спальник", краще за ці 2000 купіть термобілизну, або ще одну ковдру, вона так і коштує. Буде значно краще.

- Ліхтарі "3 в 1", "4 в 1", "10 в 1". І для кемпінгу, і як лампа, і як ліхтар, і вертикально світить, і горизонтально... Всі ці складні конструкції просто ламаються або перестають працювати в одному з режимів (а часто в усіх) в будь-який момент. Звісно, якщо це не прилади від крутих світових брендів, але таких 1-2% ни ринку, все інше - звичайний Китай, який ви скоріше і купите. Не треба так. Купіть просто ліхтар і додаткові батарейки. І досить».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте