Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Пн, 13 травня 2024
14:42

Юридичні консультації


Здравствуйте. Вопрос по наследству недвижимости. У моей мамы умер отец. Он проживал в частном секторе. На территории огород и два дома с гаражем и летней кужней. Все строил покойный, и все принадрежало документально только ему. В одном из домов всю жизнь жил и живет родной мамын брат, там же и прописан. Мама жила там и была прописана с семи и до двадцати семи лет. Завещание покойный не оставил. Мамын брат категорически общаться не хочет с мамой и чтоб она туда приезжала. Дата смерти 21 апреля 2010 года. Подскажите, имеет ли право мама на часть наследства и что теперь ей делать, куда обращаться, и существует ли налог на наследство.

Мила, 17.6.2010 | ID: 11410 | Розділ: Спадщина
Так, ваша мати має право на спадщину.

Згідно ст. 1222 Цивільного Кодексу України від 16.01.2003 року за N 435-IV (далі – ЦК) спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини. У разі відсутності заповіту, як у Вашому випадку, наступає спадкування за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Згідно ст. 1261 ЦК у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Тому, Ваша мама та її рідний брат мають однаково рівне право на спадкування, яке не залежить від того проживали Вони разом з померлим чи окремо. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Тобто, згідно закону ваша мати має право на 1/2 спадщини, якщо нема інших спадкоємців першої черги, крім її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ЦК, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (спадщина відкривається внаслідок смерті).(ч. 1 ст. 1270 ЦК). У Вашому випадку заяву про прийняття спадщини необхідно подати в строк до 21.09.2010 року. У разі неподання такої заяви спадкоємець буде вважатися таким, що не прийняв спадщину. У Вашому випадку, так як у складі спадщини є нерухоме майно, необхідно звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.(ч. 1 ст. 1297 ЦК). Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.(ч. 1 ст. 1298 ЦК).

Також, оскільки у складі спадщини є нерухоме майно, необхідно зареєструвати право на спадкове майно в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна (відповідно до п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 11.02.10 р. № 1878-VI до 01.01.2012 р. реєстрація прав на нерухомість проводиться реєстраторами бюро технічної інвентаризації). Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна. (ст. 1299 ЦК).

Що стосується оподаткування спадщини, то відповідно до пп. 13.2.1 Закону України від 22.05.2003 р.N 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб», при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, об'єкти спадщини оподатковуються за нульовою ставкою податку. У вашому випадку ваша мати є спадкоємцем першого ступеня споріднення, тому сплачувати податок з доходів фізичних осіб не потрібно.

Дякуємо за запитання. Наша компанія завжди готова надати Вам юридичні послуги. З повагою, юрисконсульт Анна Кантерман Юридична компанія «Гаранта» 788-70-20 www.garanta.com.ua

copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті