Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Ср, 15 травня 2024
00:49

Юридичні консультації


Здравствуйте. Мой отец является главным квартиросъемщиком 2-х комнатной приватизированной квартиры. Также в этой квартире прописаны его родной брат, который не живет в ней уже 23 года, и мать отца, пенсионерка и инвалид по зрению. Приватизация оформлена на моего отца и его родного брата. Вопросы: 1. На какую долю наследства может претендовать родной брат моего отца? 2. На какую долю наследства могу претендовать я в случае смерти моего отца и в случае если не будет на меня оформлено завещание? 3. Имеет ли право мой отец оформить завещание или дарственную на меня на всю квартиру, лишая права наследства своего родного брата?

Виктория, 12.10.2008 | ID: 4292 | Розділ: Спадщина
Відповідно до цивільного законодавства, якщо відсутній заповіт, спадкування здійснюється за законом. Спадкування за законом здійснюється в порядку черговості. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

У разі наявності заповіту заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

Квартира є спільною сумісною валсністю Вашого батька та його брата. Співвласники майна ( Ваш батько та його брат ), що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. У разі вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена. Отже, для того, щоб оформити на Вас заповіт або договір дарування, Ваш батько повинен узгодити це питання з братом (письмово). В такому випадку Ваша можлива максимальна частка складатиме 50% квартири.

Співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Таким чином, Ваш батько не має право вчиняти будь-які юридичні дії щодо майна, яке знаходиться у спільній сумісній власності, без згоди Вашого дядька.

З повагою, помічник юриста Юлія Галушка Юридична компанія «Гаранта» www.garanta.com.ua 788-70-20
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті