Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Вт, 14 травня 2024
06:36

Юридичні консультації


Подскажите, куда и какие документы нужно подавать на развод, если есть общий ребенок? И на какие алименты я могу расчитывать, если нахожусь в декретном отпуске по уходу за ребенком до 3-х лет. В данный момент муж материально не поддерживает, где проживает и чем занимается я не знаю.Заранее спасибо за ответ.

Юлия, 27.11.2008 | ID: 4570 | Розділ: Родина та її учасники
Відповідно до сімейного законодавства України, позов про розірвання шлюбу може бути поданий до суду одним із подружжя. Для цього необхідно подати позовну заяву про розірвання шлюбу, копії свідоцтва про одруження, свідоцтво про народження дитини, довідку про склад сім’ї та інші необхідні документи. У Вашому випадку це може бути районний суд м. Дніпропетровська за місцем Вашого проживання або за місцем проживання відповідача (на ваш вибір).

Щодо аліментів, то їх стягнення може проходити або на договірних засадах, або за рішенням суду. Позовна заява про стягнення аліментів на утримання дитини подається окремо від позовної заяви про розірвання шлюбу.

За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

Таким чином, Ви можете домовитись з чоловіком про укладення договору щодо сплати аліментів або звернутись з позовом до суду про стягнення аліментів на утримання дитини.

З повагою, помічник юриста Юлія Галушка Юридична компанія «Гаранта» www.garanta.com.ua 788-70-20
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті